fbpx

Se obeta pandemija? Bosna že s posledicami, Slovenija izdala priporočila, da se domače živali ne smejo gibati okoli migrantskih odlagališč!

Opuščeno migrantsko taborišče v Beli krajini. (Foto: Fb)

Nedavni protestni shodi proti ilegalnim prehodom slovenske meje so opozorili na probleme prebivalcev ob meji, ki jih imajo ti z migranti, sedaj pa se je končno premaknila tudi državna birokracija pri reševanju te problematike, odrinjene na rob države. Vlada je zdaj sprejela soglasje, da iz državnega proračuna prispeva za sanacijo divjih odlagališč, ki jih za seboj pušča na stotine migrantov, ki tedensko prečkajo Slovenijo. Pa bodo občine pri sanaciji upoštevala priporočila ministrstva o biološki in bolezenski nevarnosti, ki jo migrantska odlagališča predstavljajo?

Glede migrantov in zdravstvene nevarnosti, ki jo ti predstavljajo, je ministrstvo že izdalo varnostna priporočila, v katerih med drugim preberemo, da so “živali na območjih, kjer se ali so se zadrževali migranti, lahko izpostavljene povzročiteljem bolezni, ki bi se lahko prenesli z ljudi na živali“.

Seveda pri tem velja poudariti, da se lahko ti povzročitelji bolezni nato z okužene živali prenesejo tudi nazaj na človeka oziroma lokalno prebivalstvo. Ministrstvo je prebivalce na območju gibanja migrantov pozvalo tudi, da “svoje pse, mačke in perutnino poskusite zadržati na dvorišču”. Še najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je ministrstvo prebivalcem priporočilo, naj na območju, kjer se “nahajajo odpadki, ki so ostali za migranti, pri njihovem odstranjevanju upoštevajte priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje”.

Opozorila iz BiH o migrantski pandemiji
Zdravstveno stanje v Bosni in Hercegovini, predvsem v Bihaću, kjer se nahajajo večje skupine migrantov, pripravljene na prehod balkanske migrantske poti proti Zahodu, je po pričevanjih uradnikov alarmantno. Oblasti in zdravstveno osebje opozarjajo, da so na poti tudi mnogi migranti, nosilci visoko nalezljivih bolezni, ki niso več v njihovi oskrbi ali pristojnosti, saj se je v postopku zdravljenja za njimi izgubila vsaka sled. Seveda je slabo zdravstveno stanje migrantov razumljivo, saj mnogi izmed njih prihajajo iz matičnih držav, katerih zdravstvo se nikakor ne more primerjati z evropskim ali vsaj slovenskim.

Zato je pomembno, da občine, ki bodo sanirale ilegalna odlagališča, ki jih za seboj puščajo migranti, dosledno upoštevajo priporočila in navodila pristojnih državnih služb za varovanje nacionalnega zdravja. Pomembno je tudi minimalizirati stik širšega prebivalstva z okuženimi osebami, okoljem ali migrantskimi odpadki, saj bi morebitna pandemija za Slovenijo med širšim prebivalstvom pomenila biološko katastrofo. Posebno glede na stanje slovenskega zdravstva.

Primorska24