fbpx

Slovenka ogorčena: Vdovsko pokojnino mora deliti z moževo nekdanjo ženo!

Foto: iStock

Neverjeten primer, ki se lahko zgodi le pri nas. Ogorčena Slovenka je po smrti svojega očeta letos odkrila, da je bil njen oče je pred poroko z njeno mamo enkrat že poročen. Z M. P. iz Ljubljane se je poročil leta 1955 in v zakonu sta vztrajala do leta 1986, nato pa sta se ločila. Gospod D. P. iz Maribora se je prostovoljno odločil, da bo svoji nekdanji ženi plačeval preživnino, ki po besedah njegove hčerke ni bila nizka. Vnovič se je gospod poročil leta 1988 in z gospo M. P., ki je mama Slovenke, ki pripoveduje zgodbo, ostal poročen do svoje smrti.

Ko so urejali vdovino pokojnino, so ugotovili, da je upravičena samo do polovičnega deleža od 80 odstotkov pokojnikove pokojnine, saj je do vdovske pokojnine upravičena tudi njegova nekdanja žena, torej prva žena, gospa M. P. iz Ljubljane. Vdovi, torej drugi ženi, gospe M. P. iz Maribora, bi sicer pripadalo 70 odstotkov od moževe pokojnine. Ker pa sta upravičenki do njegove pokojnine dve, se odstotek poviša na 80, vendar se deli na dva dela, nam je povedala hčerka preminulega. Torej 40 odstotkov. Mariborčanki se zdi nepošteno, da mora vdovsko pokojnino deliti z nekdanjo ženo, s katero oče ni bil poročen že več kot 40 let.

Foto: istock

A na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije pravijo, da je vse legalno. Po določbi 54. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ima ob izpolnjevanju splošnih pogojev iz prejšnjega člena tega zakona pravico do vdovske pokojnine tudi zakonec, čigar zakon je bil razvezan, če ima po sodni odločbi oziroma po sporazumu pravico do preživnine in jo je užival do smrti zavarovanca ali uživalca pravic, določenih s tem zakonom. Očitno Mariborčanka proti temu zakonu ne more prav nič!

E-maribor