Slovenska mučenica 20. stoletja: Anica Drobnič s strani partizanov obsojena na smrt in to le zaradi svoje verske aktivnosti!

Anica Drobnič (1898 – 1943) Foto: ARO_Radio Ognjišče

Medtem, ko obstaja veliko takšnih, ki se jim kolca po partizanskih “herojskih” časih, pa tragične zgodbe ljudi, ki so se znašle v rokah nepopustljivih krvnikov, dokazujejo, kako se zgodovino še danes potvarja v luči indoktrinacije prihodnjih rodov. Učiteljica Anica Drobnič se je le na račun svoje verske aktivnosti znašla pod drobnogledom partizanov, ki so jo večkrat poskušali ubiti. To pa jim je naposled le uspelo, ko so v Ribnici tekom sodnega procesa poleg Anice na smrt obtožili 38 mož in fantov. 

Drobničeva se je rodila 28. junija 1898 v verni krščanski družini s petimi otroki na Hudem vrhu na Blokah. “Njene sestre so postale redovnice. Odšla je v Ljubljano v šolo k uršulinkam in so pri njih usposobila za poklic učiteljice. Bila je torej učiteljica in prosvetna delavka v katoliških društvih.”

Ves svoj prosti čas posvečala cerkvi, glasbi in prosveti
“V Begunjah pri Cerknici je učiteljica Anica bila tudi organistka in pevovodja cerkvenega pevskega zbora, članica učiteljske Katoliške akcije, tajnica katoliškega prosvetnega društva, zborovodja več pevskih zborov, organizatorka prosvetne dejavnosti, režiserka, koreografinja itd. Ni bila poročena, zato je ves svoj prosti čas posvečala cerkvi, glasbi in prosveti. S svojo dejavnostjo je bila trn v peti komunističnim aktivistom.”

“Starejši domačini so jo ohranili v spominu kot vestno žensko, ki si je zelo prizadevala, da bi se v župniji ohranjalo živo in pristno versko življenje; veliko je sodelovala z župnikom Viktorjem Turkom, ki je tudi postal žrtev komunističnega nasilja, zajeli so ga skupaj z nekaterimi farani in ga umorili oktobra 1943. Učiteljica Anica je s posebno ljubeznijo delala z otroki; vodila je pevske zborčke in tudi sicer skrbela zanje. V mrzlih zimskih mesecih se je zelo trudila, da bi otroci, ki so od daleč prišli v šolo, bili na toplem. Nekateri so se jo dobro zapomnili: bila je kot mamica, dobra in čuteča.”

Poleg Drobničeve na smrt obsodili 38 mož in fantov
“Učiteljico Drobničevo, tako živo dejavno v župniji, so partizani večkrat iskali, da bi jo ubili. Sama je sorodnikom pripovedovala, kako se je trikrat rešila pred njimi. Slednjič so jo prijeli 15. septembra 1943. Odpeljali so jo v Kočevje. V Dijaškem domu so jo zasliševali in zasmehovali številni partizanski veljaki, med njimi zloglasni španski borec Stane Semič Daki in tudi Kardelj. Kasneje so jo z drugimi jetniki odpeljali v Ribnico, kjer so jo 15. oktobra uprizorili sodni proces. Na smrt so obsodili 38 mož in fantov, med njimi je bila edina ženska, učiteljica Anica Drobnič. Neposredno za tem so jih pomorili. Njene posmrtne ostanke so 26. oktobra 2003 prenesli na bloško pokopališče. Ob žalni slovesnosti je o njej bila izrečena misel: “Bila je sol modrosti, luč resnice in mesto na gori”. Domačini pa so ugotavljali: “Prepričani smo bili, da je umrla samo zato, ker je dosledno živela svojo vero.”

“Njen sorodnik je izpovedal, kako jo vidijo njeni domači: “Prepričani smo, da so jo partizani ubili iz sovraštva do njenega dela na verskem področju. Anica je svetnica. Ubili so jo zato, ker je bila tako verna, ker je delala za Cerkev, ker je delala za katoliško prosveto. Ona je bila vsa v tem. Doma vedno pravimo, da je svetnica, da imamo Anico v nebesih! Njej se tudi priporočamo in se zanašamo na njeno.”

dr. Metod Benedik, Ognjišče

 • Hribouc

  Pa kam devate komentarje, Porkamalora ?

 • Hribouc

  g. Urednik, kje so komentarji?
  Odgovor zahtevam takoj!

  • Hitrivlak

   Jaz sem že obupal. Tako pogosto brišejo,da joj.

 • Slovenec 33

  V tem prispevku je brez blejanja opisano temno obdobje v slovenskih deželah, ki se še ni končalo.

  Takrat so bili časi, ko so se rdeči verski blazneži s pomočjo terorja, zločinov in genocida nad slovenskimi rodoljubi povzpeli na oblast.
  Njihovi potomci združeni v horde rdečih klerikalcev so še vedno na oblasti in naprej zatirajo in ropajo Slovence.

 • janko

  “Njen sorodnik je izpovedal, kako jo vidijo njeni domači: “Prepričani smo, da so jo partizani ubili iz sovraštva do njenega dela na verskem področju. Anica je svetnica. Ubili so jo zato, ker je bila tako verna, ker je delala za Cerkev, ker je delala za katoliško prosveto. Ona je bila vsa v tem. Doma vedno pravimo, da je svetnica, da imamo Anico v nebesih! Njej se tudi priporočamo in se zanašamo na njeno priprošnjo.”

  Nedvomno je svetnica. Kot še mnogo drugih.
  To ni sovražni govor, je le čista resnica, v nebo vpijoča. Vsak iskren človek se ustavi.

 • Antonius

  Ko človek potegne črto, pod črto partizanskih osvoboditeljskih bitk ostaneta revolucionarni komunistični terorizem, morija izpostavljenega slovenskega prebivalstva in nič hudega slutečih domačih ljudi. Potem so si komunistični morilci izmislili eNOBe, ki nam ga še danes vsiljujejo dediči morilcev, ki jih iz proračuna bogato plačane združuje ZZB.
  Revolucija v njihovi eNOBe?! Preveč je krvava, zato jo pozabljajo in zdaj preračunljivo o njej molčijo.

 • Van Der Waals

  KOMUNISTI KAR NAPREJ DOKAZUJEJO KAKO SO NESTRPNI!!! GNILOBE!!!

 • Minovak

  Komunizem ni nikoli prišel na oblast v neki deželi, če ni bila pred tem
  razkrojena zaradi vojne ali korupcije ali pa obojega skupaj.
  John Fitzgerald Kennedy

 • Hribouc

  No, Administratore, kje je moj komentar namenjen mučenki Anici ?
  Bo kaj?
  Kam ste ga vrgli?

  • janko

   Enkrat še napiši, najbrž je kriv Discus.

   • Hribouc

    Bohlonej!
    V NOVO24 sem naložu na začetku 200Eur, zdaj mi pa nekdo serje direkt na betico!

 • Ježek Teka Teka

  Ko so šli komunistični klavci (osvoboditelji – lol) čez vasi po “osvoboditvi” … so se okna in vrata domačinov zaklepala po celi Sloveniji … še kej ni jasno ?!?!?

 • Že pred veliko časa, je ob nekem obredu exorcizma moral hudič spregovoriti resnico ( ker on vedno laže zato ga tudi imenujejo, oče laži in prevare) in sicer :
  “Krščanstvo je speči lev, gorje nam, če se zbudi” .
  Slovenci smo preveč pozabili na Boga in Mater božjo – Rožni venec je najmočnejše “orožje” proti zlu.
  To je sporočila Mati božja sestri Luciji v Fatimi.
  Kaj nam to sporoča ?

 • Olga101

  V luči teh zločinov je ravnanje slovenske cerkve izdaja slovenskega naroda in sramota! O k(o)ristjanih kot so Novakova, Šarec in podobni, človek sploh ne bi izgubljal besed!
  Upam, da se zavedajo, da se v Sloveniji z njihovo pomočjo dogaja poskus restavracije zločinskega totalitarizma!

 • janko

  In kaj bojo izdavili ponosni nasledniki komunistov, SD?
  Aja, da so to žrtve, ki so bile potrebne, da lahko danes živimo v miru.
  Torej tudi študent Grozde, pa prekmurski duhovnik, pa Škof Vovk, pa še in še … so naši svetniki.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!