fbpx

Slovensko društvo DOOR bo na konferenci v Zagrebu opozorilo na skupen problem držav v regiji

Oba starša imata ključno vlogo pri osebnostnem razvoju otroka. (Foto: Pixabay)

Društvo za otroke, očetovstvo in resnico (DOOR) se bo na povabilo Hrvaškega Društva za starševsko enakopravnost (HURR) danes udeležilo konference ob zaključku projekta “Odabrali tate” v Zagrebu, kjer bo predstavnik DOOR Iztok Ivančič opozoril na skupen problem držav v regiji.

Na konferenci ob zaključku projekta je HURR k udeležbi povabil tudi DOOR, kjer bo predstavnik in predsednik društva Iztok Ivančič spregovoril in opozoril na problematiko sodne prakse v razveznih postopkih in dejstvu, da to na otroke vpliva zelo slabo. Po njegovem mnenju je to problematika, ki ne pesti samo slovenskih staršev, temveč starše iz držav celotne regije, zato je še bolj potrebno razmisliti, kako se spoprijeti s tako sodno prakso.

Na zaključni konferenci bo DOOR predstavil referat z naslovom “Od Izvirnega greha do Raja”, v katerem bodo obdelali in razkrili razloge za dolge, drage in diskriminatorne razvezne postopke v Sloveniji z opombo, da so zelo verjetno isti tudi v ostalih državah regije; Bosni, Hrvaški, Makedoniji, Srbiji in v ostalih državah regije. V društvu menijo, da je mnenje ene NVO je lahko ocenjeno kot subjektivno, zaradi česar so bili v Sloveniji priča tudi že kar nekaj napadom na delovanje društva. Ivančič je prepričan, da v kolikor “o izvorih ločitvene problematike enako govorijo predstavniki tudi ostalih držav iz regije, postanejo njihova mnenja objektivna dejstva. Skupaj bomo v svojih državah uspeli uzakoniti uravnoteženo starševstvo, ker je to v največjo korist otrok ob ločitvi.” je Ivančič zapisal v obvestilu za javnost.

Otroci potrebujejo uravnotežen stik z obema staršema
V DOOR, ki je nevladna organizacija v javnem interesu že od leta 2015, opozarjajo, na dolge, drage in diskriminatorne razvezne postopke zaradi določitve, komu od staršev bo pripadalo varstvo. Pogosto naj bi trajali 6 in več let, v tem času pa je mnogim otrokom odvzet kvalitetno preživet čas z očetom. Na spletni strani društva so zapisali, da letni strošek posameznega starša za odvetnike in izvedence praviloma presega 10.000 evrov in da so v zgolj 10 odstotkih prejemniki preživninskih zahtevkov očetje in v zgolj 1-2 odstotkih sodnih postopkov so otroci dodeljeni v vzgojo in varstvo očetom. Zaradi vsega naštetega “mnogi očetje prenehajo svoj boj za otroke, ker jim zmanjka denarja, jim opeša zdravje ali zaradi polnoletnosti otrok izgubijo pravni interes. Očetje pogosto ostanejo brez  starševske skrbi, čeprav jim ta sodno ni bila odvzeta. Komu je v interesu izčrpljujoč boj staršev za nekaj, kar sploh ni deljivo?”, so zapisali. Prepričani so, da otroci za celostno in zdravo odraščanje potrebujejo uravnotežen stik z obema staršema, zato je takšna sodna praksa nedopustna.

Tanja Brkić