fbpx

Stanje v slovenskem sadjarstvu je resno, minister obljublja rešitve

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek. (Foto: STA)

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije je na sejmu AGRA organizirala že tradicionalni Sadjarski posvet. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na njem poudaril, da se bo na področju sadjarstva v prihodnjem strateškem načrtu skupne kmetijske politike do leta 2027 načrtovalo različne intervencije pri pomoči sadjarjem. Poudarek bo predvsem na  intervencijah, usmerjenih v naložbe za prilagajanje podnebnim spremembam in okolju prijaznejšem kmetovanju, integrirani pridelavi, promociji ter zavarovanju letine in proizvodnje.

Aleš Irgolič, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ob tem izpostavil pomen vključitve sadjarjev v shemo izbrane kakovosti Slovenije za sadje in shemo šolskega sadja. Sadjarji pričakujejo, da se bo nabor upravičencev do intervencij v novem strateškem načrtu razširil tudi na druge oblike pogodbenega sodelovanja, kot so zadruge in druge dolgoročne oblike sodelovanja kmetij s podjetji.

Kot je opozoril Boštjan Kozole, predsednik Sekcije za sadjarstvo pri GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, bo letos letina jabolk zaradi pozebe porazna. Ocenjuje se, da bo škoda na hruškah več kot 90-odstotna, ostalega sadja pa skoraj ni bilo. Eno boljših sezon so imele le jagode. “Potrebujemo investicije v prilagoditve sadjarstva podnebnim spremembam, zlasti protitočne mreže, namakalne in oroševalne sisteme. Vlagati bo potrebno v nove tehnologije in znanja,” je še dodal.

Sara Kovač