[Foto] Neverjetno, kakšen odnos do gora: Kar sedem prostovoljnih markacistov je čistilo nesnago za Teo Jarc in njenimi kolesarji!

Datum:

Slovenske gore še vedno niso čiste po “kontaminaciji” petkovih kolesarjev, ki so očitno doživeli hud izpad, ko so s Teo Jarc na čelu razgrajali in smetili na Kredarici ob svojem vohunskem pohodu za predsednikom vlade Janezom Janšo in notranjim ministrom Alešem Hojsom. Ne le, da so se drli, izlivali frustracije in vznemirjali pohodnike, kršili so osnovni bonton in pravila v gorah. Kot kakšni razbojniki so onesnaževali gorske poti s smetmi, lepili in uničevali smerne table. Markacist inštruktor Boštjan Gortnar nam je sporočil, da je v delovni akciji sedem prostovoljcev za njimi čistilo planinske poti, vsega niso mogli počistiti, zato to delo še čaka skrbnika planinske poti.

“V četrtek in petek sem kot markacist vodil delovno akcijo popravilo planinskih poti okoli Triglava. Na akciji nas je bilo prisotnih sedem markacistov prostovoljcev. Ker so bili v petek na Triglavu prisotni tudi “petkovi protestni kolesarji”, sem se z njimi “srečal” pri koči na Planiki in opazil, da so lepili nalepke s svojimi logotipi tudi na planinske smerne table in drogove, ki so okoli koče”, nam je sporočil markacist inštruktor Boštjan Gortnar.

Ko se je vračal proti Pokljuki, je opazil, da je večino smernih tabel v tej smeri polepljenih. “Nalepke so bile tudi prek napisov, kjer so podane osnovne informacije o planinski poti in njeni težavnosti.” Kjer je lahko, je nalepke odstranil, nekaj jih je pa še treba, a jih ni mogel. To delo verjetno čaka skrbnika planinske poti. Tudi Janez Janša je po incidentu sporočil, da so po osvojenem vrhu Triglava tudi sami pospravljali za njimi, “razkužili smo skale in Aljažev stolp po včerajšnji kontaminaciji ter opravili gorniški triglavski krst z našimi prijatelji iz Madžarske,” je zapisal na svojem Twitter profilu.

Nevarno in tudi kaznivo početje v gorah
Ker so bile smerne table polepljene tudi na napisih, je to početje izjemno nevarno, saj so so na tablah osnovne informacije  in planince usmerjajo na planinsko pot. Nanje je prepovedano dajati kakršnekoli druge oznake ali jih poškodovati, kar govori tudi 25. člen zakona o planinskih poteh, kršitev se lahko kaznuje tudi z denarno kaznijo.

Dejanje protestnikov pa kaže tudi na nespoštovanje prostovoljnega dela urejanja planinskih poti. Prostovoljci so morali nositi težke drogove in opremo na ramenih več ur daleč, da so namestili vse te table, potem pa se nekdo tako vandalsko obnaša do njih, je ogorčen Gortnar. “Table pa tudi niso zanemarljiv strošek in planinska društva jih v večini sami financirajo. Po teh planinskih poteh pa hodi tudi veliko tujcev in ne vem, kaj si lahko mislijo, ko na tablah opazijo take nalepke.” Dogodek je komentiral tudi voditelj in novinar Nova42TV Luka Svetina, ki je v hribe hodi že celo življenje: “Naučili so me, da vso nesnago in smeti, ki jo s seboj prinesem na vrh, tudi odnesem v dolino. To pričakujem tudi od borke za zeleno prihodnost.”

Kot smo že pisali, pa je bil idejni vodja protestnega pohoda na Triglav očitno profesor slovenske književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Miran Hladnik, ki je svoj potopis tudi poslikal in ubesedil. Ali se mu zdi primerno, da sta s Teo Jarc in ostalimi protestniki v svoji organizirani akciji tako hrupno onesnaževala Triglavski narodni park, uničevala in prelepila informacije na smernih tablah in ali se zavedata, da je to kaznivo in nesprejemljivo dejanje, neprimerno za podpornike “zelenih”, smo ju povprašali, odgovore še čakamo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Pogačar je nesporni kralj toura!

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je...

Z Bidnom je konec

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...