fbpx

Stanje v Šmarju pri Jelšah: Krajani se ukrepov držijo, umirja se širjenje bolezni

Župan Šmarja pri Jelšah Matija Čakš. (Foto: STA)

Župan Šmarja pri Jelšah je pred vsemi sprejel ukrep zaprtja šole, število okuženih pa je na začetku odstopalo od povprečja že zato, ker so v začetni fazi testirali vse stike, kasneje pa so se navodila spremenila in niso več testirali vseh stikov. Stanje v kraju se počasi umirja in v zadnjem tednu se je pojavilo le 6 na novo potrjenih primerov okužbe, v večini v domu upokojencev. 

Župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš je optimističen in sporoča, da se razmere v občini počasi umirjajo. V občini imajo po podatkih NIJZ 155 potrjeno okuženih, ki imajo stalno bivališče v občini, med njih seveda spadajo tudi stanovalci doma starejših. Večji del okužb je seveda žal v domu upokojencev.

Spomnimo, da je bil župan Čakš tisti, ki je 12. marca zaprl tamkajšnjo osnovno šolo potem, ko so pri dveh zaposlenih potrdili okužbo s covid-19. To je storil kljub zagotovilom takratne oblasti in šolskega ministra Pikala, da to ni potrebno.

Krajani se ukrepov držijo, umirja se širjenje bolezni
Kot poudarja Čakš, večjih težav z okužbami izven doma upokojencev nimajo, občani pa so lepo sprejeli vse ukrepe in se nanje navadili. Glede na podatke, s katerimi razpolaga župan, niso občina z največ okuženimi prebivalci, če med okužene ne štejemo prebivalce doma. Po mnenju Čakša nima nobenega smisla niti ugotavljati kje in kako je prišlo do prve okužbe. V kraju imajo četrto največjo osnovno šolo, vse skupaj se je začelo dogajati po zimskih počitnicah, tako otroci kot učitelji so med počitnicami lahko obiskali tudi izpostavljena mesta v tujini. V domu upokojencev pa so zaposleni tudi iz drugih krajev.

Najpomembnejše je, da se krajani držijo vseh ukrepov, ki so bili sprejeti do sedaj, zato se okužba počasi umirja. Umirja pa se tudi širjenje okužbe v domu upokojencev.

Jolanda Vrečar