fbpx

Pozor: Prehajamo v stanje, ko bo epidemija v Sloveniji še tlela in bomo še imeli posamezne izbruhe!

dr. Bojana Beovič (Foto: posnetek zaslona)

Do četrtka do 24. ure smo v Sloveniji zabeležili še 36 novih okužb s SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.304. V sredo koronavirusna bolezen ni terjala novih smrtnih žrtev, skupno število smrti tako ostaja 61. Dr. Bojana Beović je na današnji vladni tiskovni konferenci opozorila, da prehajamo v stanje, ko bo epidemija še tlela in bomo še imeli posamezne izbruhe. Minister Zdravko Počivalšek, ki je uvodoma ocenil, da je vlada do sedaj opravila izjemno delo, pa je predstavil izjeme prepovedi ponudbe in prodaje blaga in storitev. Navodila za delo v servisnih storitvah in drugih storitvah ter živilskih in tehničnih trgovinah so že objavljena.

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo do četrtka, 16. aprila do 24. ure v Sloveniji potrjenih 36 novih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.304.

V četrtek je bilo po navedbah vlade v Sloveniji izvedenih 1.193 novih testov, število vseh izvedenih testov do zdaj tako znaša 39.366.

V četrtek pet novih smrtnih žrtev
V četrtek je novi koronavirus terjal 5 novih smrtnih žrtev, skupno število umrlih v Sloveniji se je tako povzpelo na 66.

Na enotah intenzivne terapije 28 pacientov
Skupno je po zadnjih podatkih v Sloveniji hospitaliziranih 95 oseb, od tega 28 na enotah intenzivne terapije. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 8 oseb.

Foto: UKC Ljubljana

Prehajamo v stanje, ko bo epidemija še tlela in bomo še imeli posamezne izbruhe
“Če bi epidemija v Sloveniji potekala kot je v Lombardiji, bi imeli na intenzivnih oddelkih 153 bolnikov (imamo jih 61), na bolnišničnih oddelkih 1.253 (imamo 302). Naše številke so bistveno nižje. Hvala, da ste se držali sprejetih ukrepov in preprečili širjenje,” je na današnji novinarski konferenci uvodoma povedala dr. Bojana Beović.

Po uvedbi rigoroznih ukrepov (zaprtje šol in vrtcev, omejitev gibanja) se je po njenih besedah širjenje epidemije umirilo. Krivulja se je sedaj obrnila navzdol in zato se lahko pogovarjamo o postopnem popuščanju ukrepov in postopni normalizaciji življenja. “Glede na rezultate različnih modelov in pristopov lahko rečemo, da je epidemija pod nadzorom. A ne gre za epidemijo, ki se zaključi in popolnoma izzveni,” je dejala in dodala, da prehajamo v stanje, ko bo epidemija še tlela in bomo še imeli posamezne izbruhe.

“Kljub sproščanju ukrepov je potrebno preprečiti tesne stike med ljudmi, ki omogočajo, da se kapljična okužba prenaša,” je opozorila.

Vlada določila izjeme prepovedi ponudbe in prodaje blaga in storitev
Vlada je do sedaj opravila izjemno delo, pa je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in pojasnil: “Sprejeli smo največji paket zaščitnih ukrepov v vsej zgodovini samostojne Slovenije. Pri tem smo sprejeli številne ukrepe tako za pomoč gospodarstvu, turizmu, kot tudi posameznemu državljanu. Pripravljamo pa tudi že drugi paket ukrepov z namenom, da bo ob koncu epidemije gospodarstvo zopet stalo na svojih nogah.”

Vlada je po njegovih besedah potrdila postopno sproščanje ukrepov: “To je tudi prvi korak nazaj k vsakdanjemu življenju, ki smo ga poznali pred pojavom epidemij. Pri izvajanju določenih dejavnosti lahko izognemo možnosti okužbe, v kolikor še naprej upoštevamo navodila NIJZ.” Določili so izjeme prepovedi ponudbe in prodaje blaga in storitev, ki bodo začele veljati s ponedeljkom, 20. aprila. Med njimi so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno – inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in servisne delavnice, osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih.

Izjeme, ki bodo začele veljati s 4. majem, pa so: prodajalne do velikosti 400 m2 prodajnega prostora, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih, frizerski in kozmetični saloni ter saloni za nego psov, mačk in ostalih živali.

Zdravko Počivalšek (Foto: posnetek zaslona)

Objavljena navodila delo v servisnih storitvah in drugih storitvah, ter živilskih in tehničnih trgovinah
“Pri opravljanju vseh dejavnosti, ki so določene kot izjeme, morate upoštevati vsa priporočila in smernice NIJZ,” je opozoril Počivalšek in dodal, da objavljajo navodila za delo v servisnih storitvah in drugih storitvah, ter živilskih in tehničnih trgovinah ob postopnem sproščanju nekaterih ukrepov v času epidemije.

Prehajamo v obdobje, ko bomo zopet stali eden ob drugem, za skupno dobro in dobro naše države
“Moramo postopoma zagnati gospodarsko kolesje, ki se je bilo primorano za trenutek ustaviti. Do sedaj smo stali skupaj tako, da smo stali narazen. Sedaj prehajamo v obdobje, ko bomo zopet stali eden ob drugem, za skupno dobro in dobro naše države,” je še povedal Počivalšek.

Rok Krajnc