fbpx

Tatvine kot posledica neustreznega soočanja s krizo? Kmetom kradejo krompir z njive, na črpalkah gorivo

Foto: epa

Po zadnjih podatkih SURS se je Slovenija znašla v 10,4 odstotni inflaciji, življenjske potrebščine so se namreč v enem letu podražile za 10,4 odstotkov. Cene blaga so bile v povprečju višje za 13,1 odstotka, cene storitev pa za 5,3 odstotka. Kriza, s katero se nova vlada več kot očitno ne zna spoprijeti, kar so dokazali zadnji ukrepi, pa je povzročilo nezaupanje ljudi, celo paniko, ki se odraža tudi v porastu kriminala.

Dejstvo, da so se na letni ravni močno zvišale cene električne energije, plina in drugih goriv, čemur je sledilo tudi višanje cen naftnih derivatov in kar 12,8-odstotna podražitev hrane, je pri marsikomu sprožilo pomanjkanje. Vse to pa je sledilo po dveh letih pandemije, ki je na ljudeh že tako pustilo močan pečat. Glede na to, da je vedno več tatvin goriva in celo hrane, pomeni, da so ljudje zaradi vladnih odločitev primorani ubrati drugo pot, da se izognejo pomanjkanju.

Že Europol je opozarjal na krizo med pandemijo in njen vpliv na srednje- in dolgoročne posledice v družbi, gospodarstvu in političnem diskurzu, inflacija, prehranska draginja in energetska draginja pa sta to še bolj poglobili. Nekatere države so že zašle v recesijo, druge pa naj bi kmalu. Iz preteklih izkušenj vemo, da gospodarske krize pomenijo plodna tla za rast obsega in vpliva kriminala. Tudi gospodarske težave in naraščajoča brezposelnost spodbujajo novačenje posameznikov, da začnejo delati za organizirane kriminalne združbe.

Foto: epa

In ko bi pričakovali, da bodo izvoljeni ljudje oziroma nova vlada poskrbeli, da bodo ljudje krizo čim manj občutili, se s tem ne ukvarjajo. Tudi to, kar so skušali narediti, se je izkazalo za popolnoma neučinkovito. Še več, vse to njihovo govoričenje je ostalo le govoričenje in blef. Dejstvo, da je Slovenija za dva dni obstala in je na bencinskih črpalkah vladal kaos, je ne le škandalozno za predsednika vlade, ki je ukrepal povsem napačno, ampak je sprožilo tudi paniko v ljudeh, da zaradi opravilne nesposobnosti vlade iščejo drugo pot. Zaradi nezaupanja vladi nad njeno nesposobnostjo reševanja krize, ki je za ovinkom, vlada kaos, ta pa se kaže tudi na področju kriminala.

V preteklih štiriindvajsetih urah so  policisti v Pomurju obravnavali tri prometne nesreče, v katerih se je ena oseba lažje telesno poškodovala, šest kaznivih dejanj, tri kršitve javnega reda in miru, tri primere povoženja divjadi in poškodbo vozila na parkirnem prostoru, sporoča Danilo Kavaš iz PU Murska Sobota. Kavaš je tudi opisal dejanja storilcev: “Na področju kriminalitete smo obravnavali tatvino krompirja z njive, tatvino registrskih tablic z oznako MS ZJ-486, tatvino goriva na bencinskem servisu, tatvino prodajnih artiklov v trgovini in dve goljufiji pri točenju goriva na bencinskem servisu.”

Tanja Brkić