fbpx

Teološka fakulteta praznuje jubilejno 100. obletnico

Ljubljana. Teoloska fakulteta. (Foto: Tamino Petelinsek/STA)

Foto: STA

Teološka fakulteta v Univerzi v Ljubljani bo danes s slavnostno akademijo v Slovenski filharmoniji zaznamovala svojo 100. obletnico delovanja. Na jubilejni slovesnosti z naslovom Vera išče besede: prvih sto let Teološke fakultete UL, ki se je bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, se bodo spomnili več stoletnega študija teologije na slovenskih tleh.

Teološka fakulteta poleg filozofske, medicinske, pravne in tehniške fakultete je med ustanoviteljicami ljubljanske univerze. Univerza se je ustanovila leta 1919. Uradni rojstni dan ljubljanske univerze se šteje datum 3.12.1919, ko je v tedanji deželni zbornici Kranjskega deželnega dvorca, kjer je še danes sedež univerze, slavist France Ramovš predaval o historični gramatiki slovenskega jezika. Zgodovinar Metod Mikuž je že v Zborniku ob 50-letnici leta 1969 zapisal, da so bili “prav teologi tisti, ki so pokazali Vseučiliški komisiji, edino pravo pot, da je treba – če so na razpolago kvalificirani učitelji – iskati rešitev vprašanja ljubljanske univerze le na domačih tleh”.

Po poročanju STA bo na nocojšnji akademiji bo slavnostni govornik zaslužni profesor Anton Stres, ki bo spregovoril o pomenu teologije v preteklosti in prihodnosti. Zbrane bodo nagovorili tudi predsednik države Republike Slovenije Borut  Pahor, rektor ljubljanske univerze Igor Papič, ljubljanski nadškof metropolit oziroma veliki kancler teološke fakultete Stanislav Zore, prefekt Kongregacije za katoliško vzgojo kardinal Giuseppe Versaldi ter dekan fakultete Robert Petkovšek.

Ljubljana. Teoloska fakulteta. (Foto: Tamino Petelinsek/STA)

Teološka fakulteta v Ljubljani. (Foto: STA)

V preteklosti bila žrtev izključevanja, danes pa ena najbolj eminentnih fakultet v slovenskem prostoru
Teološko fakulteto danes obiskuje 320 študentov. Prva predavanja pred dobrimi stotimi leti so potekali v nekdanjem Alojzijevišču. Leta 1949 je bila izključena iz ljubljanske univerze in je postala samostojna ustanova. V letu 1952 je bila izključena tudi iz vrste javnih izobraževalnih ustanov in je postala interna cerkvena ustanova. Maja 1991 je fakulteta znova dobila status državne ustanove in bila 18. novembra 1992 ponovno vključena v univerzo. V akademskem letu 1993/94 je stekel dvopredmetni študij – v Ljubljani v povezavi s filozofsko, v Mariboru pa s pedagoško fakulteto. Od 1997 v Mariboru potekajo predavanja v novi škofijski stavbi Andreanum.

Luka Perš