V Grosupljem dočakali betoniranje nadvoza Brezje čez železniško progo

Foto: Občina Grosuplje

Bil je ponedeljek, 23. oktobra 2017, ko so župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo Damir Topolko in predsednik uprave CGP Martin Gosenca podpisali pogodbo za gradnjo nadvoza čez železniško progo v Sončne dvore. V ponedeljek, 27. novembra 2017, pa se je na območju bodočega nadvoza že pričelo z arheološkimi izkopavanji, ki so bila predpogoj za pričetek težko pričakovane gradnje.

Ta so trajala vse do 27. marca 2018 in naknadno še od 7. do 9. maja 2018. Raziskali so območje veliko 7 tisoč kvadratnih metrov. Predviden čas del se je sicer zaradi večje količine arheoloških ostankov od pričakovanih in tudi zaradi vremenskih pogojev nekoliko podaljšal, kljub temu pa smo v četrtek, 5. aprila 2018, za gradnjo nadvoza Brezje čez železniško progo v Grosupljem že položili temeljni kamen. Od tega dne dalje gradnja nadvoza intenzivno poteka, v sredo, 27. junija 2018, pa so se skladno s terminskim planom že ob 6. uri zjutraj pričela dela na betoniranju cementno-betonske plošče na nadvozu.

Vgrajevanje betona je izvajala ekipa 15 delavcev, uporabljali so 10 hrušk za prevoz betona iz dveh betonarn, pri vgrajevanju pa so uporabljali 4 vibracijske igle in vibracijsko desko za ravnanje. Kako potekajo dela, ki so potekala ves dan in se zaključila okoli 18. ure, si je ogledal tudi župan dr. Peter Verlič. Nadvoz Brezje čez železniško progo je monolitna okvirna konstrukcija, dolžine 45 m, s posameznimi razponi med podporami dimenzij od 14 do 16 m, brez dilatacij. Debelina plošče je 1,2 m, z obojestranskima konzolama razponov 2 x 3,5 m. V cementno-betonsko ploščo je bilo vgrajenih kar okoli 90 ton armature in 520 kubičnih metrov betona. Gradnja nadvoza, ki bo Grosuplje povezal z naseljema Sončni dvori in Brezje pri Grosupljem, bo zaključena še v letošnjem letu.

C. Š.