V Krškem načrtujejo gradnjo novega doma za starejše

Vlada je v zadnjih dveh letih investirala ogromno v prenovo in gradnjo domov starejših občanov po celi Sloveniji (foto: arhiv Nova24TV)

V Mestni občini Krško do konca leta 2023 načrtujejo dodatne zmogljivosti za oskrbo starejših. Poleg Doma starejših občanov Krško, ki zmore oskrbo nekaj več kot 200 stanovalcev, naj bi v Stari vasi zgradili nov dom zasebnega avstrijskega upravljavca SeneCura. V njem bo 120 postelj, namenjenih za krško območje. Koncesije zanje je SeneCuru podelilo ministrstvo za delo.

Gre za novogradnjo doma za starejše z 10 samostojnimi enotami, razdeljenimi v šest bivalnih in štiri enote za stanovalce z demenco in sorodnimi stanji.

Vsaka enota bo imela največ 12 oskrbovancev, je za STA povedala poslovna direktorica SeneCure za Slovenijo Sanda M. Gavranovič. SeneCura namerava naložbo izpeljati sama. Dom v Stari vasi bo predvidoma štirinadstropen. Enote bodo razporejene tako, da bo v primeru izbruha epidemije možno vzpostaviti njihovo avtonomno delovanje. V Krškem načrtujejo približno 60 delovnih mest. Prednost pri zaposlovanju, ki bo upoštevalo slovenska merila, nameravajo dati Krčanom in okoličanom.

V domu so predvideni skupna jedilnica oz. večnamenski prostor, terasa, urejen vrt in prostor za duhovno oskrbo. Neposredno povezavo do zelenih površin načrtujejo tudi za enoto za stanovalce z demenco in sorodna stanja, ob zelenih površinah za stanovalce z demenco pa še prireditveno ploščad in skupni vrt za stanovalce, obiskovalce in druge. Občina zaradi doma ne bo imela dodatnih finančnih obremenitev, saj je koncesijo podelilo ministrstvo za delo, ki je sicer ustanovitelj in financer Doma starejših občanov Krško.

Moje Posavje