fbpx

V okviru evropskih sredstev je Slovenija bistveno izboljšala višino sredstev za razvoj podeželja

Aleksandra Pivec (Foto: Facebook)

Sloveniji je uspelo na področju skupne kmetijske politike izpogajati več sredstev, kot pa je to predlagala Evropska komisija. Slovenija bo tako v okviru skupne kmetijske politike imela na voljo kar 1,6 milijarde evrov. Prav tako bo za razvoj podeželja namenjenih nekaj sredstev, ki so bila pridobljena v svežnju paketa za premagovanje krize s koronavirusom. V programu za prihodnjih sedmih let pa je načrtovanih tudi 2,9 milijarde evrov, ki jih bo Slovenija prejela v okviru nacionalne ovojnice na področju kohezijske politike.

V zadnjih dneh so v Bruslju potekali ključni pogovori deloma za pridobitev nepovratnih sredstev in deloma kreditov, ki bodo pomagali Sloveniji pri okrevanju zaradi pandemije koronavirusa. Podpredsednica vlade ter ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je sporočila, da je Sloveniji uspelo na področju skupne kmetijske politike izpogajati več sredstev, kot je to predlagala Evropska komisija. V okviru skupne kmetijske politike bo Slovenija v naslednjem finančnem obdobju prejela 1,6 milijarde evrov vredno subvencijo za razvoj podeželja.

V objavi je še poudarila, da je Sloveniji uspelo zadržati obseg neposrednih plačil nominalno na enaki primerljivi ravni kot v obstoječem obdobju in ji je uspelo bistveno izboljšati predlog Evropske komisije glede razvoja podeželja ter pridobiti posebno alokacijo sredstev, ki so vredni 50 milijonov evrov.

‼️[SLOVENIJA JE BISTVENO IZBOLJŠALA PREDLOG EVROPSKE KOMISIJE GLEDE SREDSTEV ZA RAZVOJ PODEŽELJA]‼️➡️Sloveniji je…

Gepostet von Aleksandra Pivec am Dienstag, 21. Juli 2020

Kot smo o tem že pisali je Slovenija iz sklada za okrevanje Evrope po pandemiji v prihodnjih sedmih letih prejela 5,7 milijarde sredstev, kjer gre za 2,1 milijarde evrov nepovratnih sredstev. Omenjena sredstva bodo tako deloma prav tako pripomogla k razvoju podeželja, z ukrepi kot je naprimer subvencioniranje polnega delovnega časa. V Bruslju pa so prav tako potekali pogovori o prihodnjem sedemletnem proračunu, ki bo na ravni EU znašal 1,1 bilijona evrov. V okviru sedemletnega proračuna je tako za Slovenijo v okviru kohezijske politike namenjenih 2,9 milijarde evrov, ki bodo doprinesli k razvoju podeželja. Pivčeva pa se trenutno v Bruslju mudi tudi na delovnem sestanku, kjer na stalnem predstavništvu Republike Slovenije v EU potekajo pogovori o aktualnem dogajanju na področju kmetijstva in ribištva v EU. Potekajo pa prav tako tudi priprave na predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021.
Sara Kovač