V povirju Pivolskega potoka odložili veliko količino organskega blata

Datum:

Direkcija RS za vode je v današnjem odzivu na namerno onesnaženje nad območjem Pivole zapisala, da je bilo v preteklih dneh v občini Hoče – Slivnica v povirju Pivolskega potoka na treh lokacijah namerno odloženih približno 200 kubičnih metrov organskega blata, domnevno dehidriranega blata iz komunalne čistilne naprave. Blato so pripeljali z večjimi tovornimi vozili in vsuli po strmem, gozdnatem terenu v graben, po katerem teče Pivolski potok.

S tokom vode je bilo odneseno dolvodno po strugi in je tako onesnažilo Pivolski potok v dolžini več kot 1 kilometer. Onesnažene so vodne površine na območju Botaničnega vrta v Pivoli, ogrožen je živelj v Hočkem potoku vse do vtoka v HE kanal Zlatoličje, ogrožena pa so tudi zajetja pitne vode, saj je območje onesnaženja na vodovarstvenem območju. Na terenu so bili odvzeti vzorci odloženega blata in vode, tudi zaradi primerjave že pred enim mesecem prav tako nelegalno odloženega blata iz komunalne čistilne naprave na območju Dramelj v občini Šentjur.

V teku so razgovori in aktivnosti za izvedbo ukrepov odprave posledic namernega onesnaženja, ki pa bodo zaradi težko dostopnega terena zelo zahtevni, saj je globel, kjer je glavnina blata, ponekod globoka tudi 50 in več metrov. Nelegalno odloženo organsko blato v tako občutljivo naravno okolje je nedopusten in nesprejemljiv poseg, saj je bil izveden z namenom okoriščanja na račun okolja, onesnažene so površinske vode in ogrožena podtalnica ter zajetja pitne vode, na širšem območju je prisoten moteč, neprijeten vonj. Govorimo lahko o ekološkem kriminalu, ki ga je treba že v kali zatreti, povzročitelja pa izslediti in ustrezno kaznovati.

Direkcija Republike Slovenije za vode zato ostro obsoja tovrstna početja in poziva vse, še posebej občine, ki kot izvajalke obvezne gospodarske javne službe za odvajanja in čiščenja odpadnih voda poznajo razmere na čistilnih napravah v svojih občinah, ki bi karkoli vedeli o storilcih, naj nemudoma pokličejo policijo.

Moje-Podravje

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...