Na Koroško več denarja, za več socialnega varstva

Datum:

Koroška bo poleg dodatnih treh milijonov evrov iz naslova povprečnin bogatejša še za dva nova doma starostnikov. Za projekte na področju gospodarstva, ustvarjanja novih delovnih mest, izboljšanju gospodarskih storitev in gradnje kolesarskih stez pa vlada namenja 26,5 milijonov evrov. 

V decembru 2020 je državni zbor na predlog vlade sprejel proračun za leti 2021 in 2022, ki med drugim prinaša tudi višje povprečnine za slovenske občine. Vlada pod vodstvom Janeza Janše je koroški regiji v proračunu zagotovila dodatnih 3.005.121 evrov za normalno delovanje občin in razvoj.

Izpostavili so še druge projekte, ki predstavljajo temelj razvoja koroške regije. To so med drugim začetek gradnje tretje razvojne osi. Lansko leto, natančneje 15. oktobra, se je v Gaberkah zasadila prva lopata na bodoči koroški hitri cesti. »Vlada se zaveda, da bo tretja razvojna os izboljšala dostopnost, povezljivost, konkurenčnost, okrepila privlačnost delovnih mest ter bistveno pripomogla k celovitemu nadaljnjemu razvoju regij kot tudi Slovenije. V Gaberkah trenutno izvajajo želozokrivska, tesarska in betonerska dela, vzpostavljajo pa tudi nove komunalne vode. Po napovedih Darsa naj bi se dela končala do konca leta so zapisali pri Slovenski demokratski stranki. Dela se bodo kmalu začela tudi na Koroškem, za trenutno še zbirajo prijave in čakajo na določena gradbena dovoljenja za odseke na trasi Velenje – Slovenj Gradec.

Investicije v socialno varnost
Na Ravnah na Koroškem se je pričela realizacija dolgo načrtovanega in potrebnega projekta gradnje Centra starejših KO-RA v naselju Javornik. V mesecu maju, ob sedmi obletnici delovanja Koroškemga medgeneracijskega centra, so odkrili temeljni kamen, podpisan je bil tudi sporazum med občino Ravne na Koroškem in državo. »V času te vlade je avstrijsko podjetje s strani države prejelo koncesijo, kar pomeni dodatne postelje za starejše, ki jih v naši državi zelo primanjkuje. Prvi stanovalci bi se lahko vselili že konec prihodnjega leta,« so še sporočili iz SDS.

Za deinstitucionalizacijo Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem odobrili evropska sredstva. Cilj deinstitucionalizacije je preseliti najmanj 70 stanovalcev v skupnost in razviti nove storitve za neodvisno življenje varovancev centra, seveda ob primerni podpori. »Obenem operacija predvideva karierni razvoj zaposlenih v zavodu s krepitvijo interdisciplinarnega dela in z novim pridobljenim znanjem skozi različna izobraževanja, ki bodo organizirana v okviru projekta. Stanovalci bodo aktivno vključeni v sam proces preobrazbe in v procese odločanja,« so sporočili.

26,5 milijonov evrov za pomembne projekte
Na Koroško se bo v prihodnjih letih steklo 26,5 milijonov evrov, Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pod vodstvom ministra Zvoneta Černača je podprla več projektov. Za projekte, predvsem za spodbujanje gospodarstva in ustvarjanja novih delovnih mest, izboljšanju komunalnih storitev ter gradnji kolesarskih stez, namenjajo 15,5 milijonov evropskih sredstev.

e-koroška

Sorodno

Zadnji prispevki

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...

[Video] Zakaj Tina Gaber redno uporablja vladno parkirišče za svoje luksuzno vozilo?

Že od samega začetka razmerja s premierjem Robertom Golobom...

Stojmenova Duh bi “čistila digitalne odpadke”

V času, ko so cene vsega postale vrtoglavo visoke,...