V treh mesecih le na območju Ljubljane že 57 posilstev s strani ilegalnih migrantov

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Vlada podpira in olajšuje priseljevanje čedalje večjega števila migrantov, tujcev iz tretjih držav v Republiko Slovenijo, pri čemer bi bilo potrebno okrepiti javno varnost, varnost slovenskih državljanov in državljank, posebej še pred posilstvi. 

Poslanka Alenka Jeraj je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje glede problematike ilegalnih migrantov. Po zanesljivih neuradnih podatkih policije je namreč policija v letošnjem letu (torej v treh mesecih!) samo na območju Ljubljane obravnavala že 57! primerov posilstev, kjer je osumljeni storilec ilegalni migrant.

Poslanka SDS Alenka Jeraj (Foto: Twitter)

Vlado je Jerajeva vprašala:

Ali so storilce teh kaznivih dejanj odkrili? Ali proti njim tečejo kakšni postopki? Koliko? V kateri fazi so?

Ali je bila kateremu od teh storilcev izrečena kazen zapora oziroma stranska kazen izgona tujca iz ozemlja Republike Slovenije?

Ali kontrole na meji sploh delujejo? Kako je mogoče, da v Slovenijo dnevno prihaja čedalje večje število ilegalnih migrantov?

Glede na to, da vlada podpira in olajšuje priseljevanje čedalje večjega števila migrantov, tujcev iz tretjih držav v Republiko Slovenijo, kako nameravate okrepiti javno varnost, varnost slovenskih državljanov in državljank, posebej še pred posilstvi?

Kaj nameravate narediti, da do posilstev v takšnem številu v prihodnje ne bo več prihajalo?

Glede na to, da razne nevladne organizacije sodelujejo pri pisanju zakonov in se proglašajo za varuhe žensk in njihovih pravic, kako to, da o posilstvih, storjenih s strani tujcev, z njihove strani ni nobenega govora, niti ni nobenih ukrepov? Kako to komentirate?

Kaj pa svet za nacionalno varnost – ali je v zvezi z navedeno problematiko sprejel kakšne ukrepe, in če da, kakšne?

Policija vpletenost ilegalnih migrantov zanika
V odziv na članek so nam pojasnila poslali tudi s policije, kjer odločno zanikajo navedbe iz prispevka, da bi bilo v letošnjih treh mesecih le na območju Ljubljane že 57 posilstev s strani ilegalnih migrantov. Trdijo, da gre v celoti za neresnično informacijo, ki ne temelji na podatkih policije. Na območju celotne Policijske uprave Ljubljana je bilo namreč v prvih treh mesecih letošnjega leta obravnavanih 9 primerov kaznivih dejanj posilstev. Osumljenci kaznivih dejanj, storjenih v letošnjem letu, so v šestih primerih državljani Slovenije, v ostalih treh pa državljani Srbije, Kosova ter Bosne in Hercegovine z urejenim statusom bivanja v Republiki Sloveniji. V nobenem od letos obravnavanih primerov tako ne gre za tujca, ki bi nedovoljeno vstopil v Slovenijo.

Sara Kovač