Novoizvoljeni črnogorski predsednik je kariero začel v Novi Ljubljanski banki

Datum:

Neuradni rezultati v Črni gori kažejo na zmago političnega novinca, 36-letnega ekonomista Jakova Milatovića. Pot v politiko je našel pred tremi leti, ko je postal minister v vladi, ki se je oblikovala po dolgoletni vladavini DPS. Milatović, ki ga podpira prosrbska koalicija, je prejel 58,9 odstotka glasov. Mile Đukanović, dosedanji predsednik, je prejel 41,1 odstotka. Volilna udeležba je bila visoka, svoj glas je oddalo 70,1 odstotka volivcev. 

                   

Mile Đukanović se je potegoval za tretji petletni mandat predsednika, potem ko je bil od leta 1991, ko se je uvedel večstrankarski sistem, sedemkrat črnogorski premier. Po poročanju medijev Đukanovićev poraz hkrati otežuje možnosti za uspeh njegove stranke na prihajajočih parlamentarnih volitvah, ki so razpisane za 11. junij. Milatović, podpredsednik gibanja “Evropa zdaj”, je med kampanjo zagovarjal proevropsko pot Črne gore, pri tem pa so mu podporo namenile, zanimivo, prosrbske vladne stranke, ki so na oblasti od leta 2020, ko se je začel padec DPS.

Vodje vladnih strank so po poročanju Radio Slobodna Evropa že čestitale Milatoviću za izvolitev. Vodja Državljanskega gibanje in premier v tehničnem mandatu Ura Dritan Abazović je Đukanovićev poraz komentiral z besedami, da je “misija končana” in še “pred Črno goro svetla prihodnost, skupaj si bomo prizadevali za evropsko, državljansko in ekološko državo.” Vodja demokratov Aleksa Bečić je bil še bolj neposreden, rekoč, da se je končalo diktatorsko obdobje, ki je trajalo 35 let. “To je zgodovinski dan, ko smo kot ena ekipa in ena država odločili, da slavimo svobodo,” je dejal.

Milatovićevi podporniki so ob njegovi zmagi privlekli na plan srbske zastave. (Vir: epa)

Nekateri politični analitiki pa so prepričani, da je Milatovićeva zmaga hkrati tudi zmaga za “srbski svet”. Ivana Stradner iz ameriške Fundacije za obrambo demokracije (FDD), denimo trdi, da je država, ki je sicer članica zveze Nato, sedaj pristala v rokah srbskega režima in Rusije. “Čeprav je kandidiral pod okriljem demokracije in poti v EU. Zapomnite si moje besede: Vučić bo še naprej uporabljal Črno goro za izsiljevanje Zahoda s svojo strategijo eskalacije do deeskalacije, da bi dobil, kar hoče,” je zapisala. Bosanec Jasmin Mujanović je komentiral podobno: “Nedvomno so največje koristi od Milatovićeve nocojšnje zmage v Črni gori Vučić, Dodik in Putin.”

Milatovićevi podporniki so njegovo zmago slavili na ulici tudi z evropskimi zastavami. (Vir: epa)

Kdo je Jakov Milatović?
Novi črnogorski predsednik prihaja iz bančnega sektorja. Po opravljeni prvi stopnji študija v Podgorici je opravil magisterij na Oxfordu, nato pa začel svojo kariero v banki Nove Ljubljanske banke v Podgorici. Sledila je zaposlitev na Deutche bank v Frankfurtu, od leta 2014 pa je bil zaposlen na Evropski banki za obnovo in razvoj, kjer je bil od leta 2018 glavni ekonomist, pristojen za EU, poroča STA.

Ko je leta 2020 na volitvah zmagala dotedanja črnogorska opozicija, se je Milatović vrnil v domovino, kjer je prevzel gospodarski resor v vladi Zdravka Krivokapića. Ministrstvo za gospodarski razvoj je vodil od decembra 2020 do aprila lansko leto. V času njegovega ministrovanja je bil uveden sporni projekt, ki ga je oblikoval v sodelovanju s takratnim finančnim ministrom Milojkom Spajićem, prav tako njegovih let in izobraženim v tujini. Projekt z imenom Evropa zdaj je odpravil prispevke za zdravstvo in občutno zvišal pokojnine (s 163 na 270 evrov) in minimalno plačo (z 250 na 450 evrov). Projekt je prejel visoko podporo množic, a hude kritike med strokovnjaki, ki po poročanju Radio Slobodna Evropa trdijo, da je bilo s tem ogroženo financiranje zdravstvenega sistema.

Milatović in Spajić sta po padcu Krivokapićeve vlade nadaljevala s sodelovanjem in ustanovila stranko Gibanje Evropa zdaj. Stranka je prvo zmago požela na lokalnih volitvah oktobra lani, ko je DPS izgubila oblast v Podgorici. Prvotno je bilo mišljeno, da se bo na predsedniške volitve podal Spajić, a je njegovo kandidaturo ustavila državna volilna komisija na podlagi dvojnega državljanstva, ki ga poseduje. Milatović je tako nastopil kot nadomestni kandidat.

Sicer je poročen in oče treh otrok.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...

Eden od dagestanskih teroristov je bil iz borilne skupine prvaka MMA Habiba Nurmagomedova

Gadžimurad Kagirov, borec MMA, povezan s slavnim borcem Habibom...