fbpx

V vetrolomu na Koroškem uničenih 100 tisoč kubičnih metrov drevja

Foto: STA

Močan veter, ki je spremljal ujmo v začetku tedna, je na območju Koroške največ škode povzročil v občini Črna na Koroškem, kjer je bilo prizadetih več kot 100 hektarov zasebnih in več kot 50 hektarov državnih gozdov. Skupaj je bilo na tem območju poškodovanih več kot 100 tisoč kubičnih metrov drevja, je za STA pojasnil Branko Gradišnik iz ZGS.

Na območju Črne na Koroškem so bile poškodbe gozdov po vetrolomu predvsem površinske, na določenih površinah je namreč padlo tudi več kot 80 odstotkov vseh dreves, je razložil namestnik vodje slovenjgraške območne enote Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Gradišnik. Na ostalem delu območja Slovenj Gradec pa so poškodbe manjše in so bila podrta predvsem posamezna drevesa. Po do zdaj zbranih podatkih zavoda je bilo največ poškodb gozdov na območju Koprivne in delno tudi Ludranskega vrha. Po besedah Gradišnika so poškodovani predvsem gozdovi v sklopu visokogorskih kmetij, kjer so pogoji za kmetijsko proizvodnjo izjemno težavni in večina lastnikov živi od dohodka iz gozda.

“Posamezne kmetije na območju Črne na Koroškem so ostale skoraj brez lesa, kar pomeni za njihovo preživetje veliko težavo v prihodnosti,” je pojasnil za STA. Poleg tega so po besedah Gradišnika posamezna območja zaradi podrtega drevja še vedno nedostopna. Večina kmetij ima sicer že urejene dostope, medtem ko so gozdne ceste, ki ne vodijo do kmetij, še vedno zaprte. Zato tudi ocena obsega vetroloma ni dokončna, je poudaril.

Ko bo možen dostop do vseh poškodovanih površin, pa bodo po besedah Gradišnika revirni gozdarji izvedli tudi natančnejše evidentiranje drevja. Glede sanacije gozdov je pojasnil, da je velik problem tudi to, da še niso sanirane vse poškodbe po vetrolomu iz lanskega decembra in je zato zaradi zasedenosti težko dobiti izvajalce del v gozdu. Zaradi slednjega bodo po besedah županje sanacijska dela trajala kar nekaj let.

Gradišnik je poudaril tudi, da bi bilo predvidoma do junija prihodnje leto treba v čim večji možni meri pospraviti poškodovana drevesa iglavcev. “Če do tega ne bo prišlo, bo to spet nov vir gradacije podlubnikov, kar bo še dodatno povzročilo škodo v gozdovih,” je dodal. Opozoril je še, da je delo v gozdovih po vetrolomu izjemno nevarno in lastnike pozval, da se sanacijskih del lotijo z največjo možno previdnostjo, da pri tem ne bi prišlo do kakršnih koli nesreč ali da ne bi bila ogrožena celo življenja.

C. Š., STA