fbpx

[Video] Luč miru iz Betlehema bo prenešena na državne institucije, župnije in slovenske domove

Jernej Gačnikar (Foto: Nova24TV)

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v ponedeljek, 13. decembra 2021, sprejel predstavnike skavtov, ki so s seboj prinesli betlehemsko Luč miru. Slovenski predsednik je poudaril, da v teh časih ne smemo pozabiti na pomembnost dialoga in prijaznost, ter se skavtom zahvalil za sporočilo in plamen Luči miru, ki ga v Slovenijo prinašajo že 31 let.

Skavti so tudi letos v Slovenijo prinesli betlehemsko Luč miru in eno od sveč dostavili tudi predsedniku Borutu Pahorju, ki je priznal, da mu je bilo vedno drago to srečanje s skavti, saj je “na nek način protokolarno najavilo konec nekega leta in pa zelo praznično vzdušje. V običajnih razmerah je to praznično vzdušje decembra tudi bilo.”

Tudi na tem dogodku se niso mogli izogniti govoru o posledicah, ki jih bo in jih ima epidemija covida-19 na družbo. Pahor meni, da bo zelo pomembno, kako bomo na svoja dejanja gledali po koncu krize in ali bomo nanje ponosni. “Tisto, kar res lahko drugemu damo in nas ne stane veliko, ima pa strašen pomen, je prijaznost vseh razsežnosti.” Primerno temu so skavti tudi za geslo letos izbrali rek “človek, ne jezi se!”

Vodja tropa Luči miru iz Betlehema Jernej Gačnikar je za Nova24TV povedal, da bodo Luč miru, ki so jo prinesli iz Betlehema, nesli tudi na veleposlaništva, parlament, državni zbor, ministrstva ter župnije in skavtske enote po Sloveniji, od koder bo Luč miru mogoče prevzeti in jo odnesti v svoj dom.

Voditelja oddaje Tema dneva Luko Svetino je zanimalo, kaj vse lahko še Luč miru predstavlja za vse tiste, ki niso pobožni. “Luč miru iz Betlehema predstavlja predvsem mir in veselje. Za vse tiste, ki mogoče ne praznujejo Božiča na tak način, prinaša neko veselje in radost v teh prazničnih časih, v teh decembrskih časih in tudi pričakovanju nečesa boljšega, kar mogoče pride z novim letom,” je pojasnil Gačnikar.

Zbrana sredstva za dobrodelne namene
Betlehemska Luč miru je sicer program, ki se je začel izvajati v Avstriji leta 1986 v sklopu dobrodelne akcije za otroke s posebnimi potrebami. Od takrat se je tradicija razširila v več kot 20 držav po Evropi in Amerikah. Tradicionalno tako na prvo adventno nedeljo predstavnik avstrijskih skavtov v baziliki Jezusovega rojstva v Betlehemu prižge prvo luč, ki jo avstrijski skavti nesejo nazaj na Dunaj. Po obredu na Dunaju pa skavti iz drugih držav nosijo betlehemsko Luč miru v svoje domovine. Od leta 1995, ko je Avstrija postala članica EU, se betlehemsko Luč miru nosi tudi v Strasbourg, kjer jo predajo Svetu Evrope, Evropskemu parlamentu in samemu mestu Strasbourg.

Tudi slovenska akcija skavtov naj bi imela dobrodelni namen. Letos bodo skavti zbrana sredstva porabili za namene izgradnje nove skavtske hiše, del sredstev pa bo prejelo Društvo LogOut – Center pomoči pri prekomerni rabi interneta, ki se ukvarja predvsem s problematiko mladostnikov, zasvojenih z različno tehnologijo.

Sredstva za dobrodelne namene lahko darujete ob prevzemu Luči miru v župniji ali pošljete SMS z besedo “LUČ5” za donacijo 5 evrov ali pa “LUČ10″za donacijo v višini 10 evrov na 1919. Možno je tudi nakazilo na transakcijski račun.

Ivan Šokić