fbpx

[Video] Pred desetimi leti preminila legenda slovenske narodnozabavne glasbe Lojze Slak

Legenda slovenske narodnozabavne glasbe Lojze Slak (Foto: YouTube)

Na današnji dan beležimo deset let, odkar je v 80. letu starosti preminila legenda slovenske narodnozabavne glasbe Lojze Slak, ki je skupaj s svojim ansamblom zaslužen za to, da je slovenska narodnozabavna glasba postala znana tudi v mednarodnem prostoru.

Lojze Slak se je rodil 23. julija 1932 v vasi Jordankal blizu Mirne Peči na Dolenjskem. Pri stari mami na Malem Kalu je preživel večino svoje mladosti, pri stricu pa se je prvič srečal s harmoniko. Kot samostojni godec je kot 15-letnik prvič zaigral na eni izmed porok.

Foto: STA

Leto 1957 je bilo tisto, ki je bilo zanj najprelomnejše, saj je tedaj prvič nastopil kot samostojni harmonikar na javni radijski oddaji Pokaži, kaj znaš!, kjer je s svojim igranjem nemudoma očaral tako stroko kot tudi radijsko občinstvo. Dve leti kasneje je nastal ansambel bratov Slak. V kvartetu je Lojze igral harmoniko, brat Tone trobento, Stane bas in Matija klarinet. Ko sta morala brata Matija in Tone k vojakom, je kvartet po dobrih treh letih delovanja razpadel. Potem ko je Slaku kaj kmalu uspelo najti tri pevce, se je prijavil na tekmovanje novih ansamblov, na katerem je njegova skladba z naslovom Domači vasici postala pravcata uspešnica.

Med Slakovimi skladbami, kot so Čebelar, Kadar pa mim’ hiš’ce grem, Svatje že vriskajo, Raj pod Triglavom, Srečno, mlada Slovenija in Mama, je več takih, ki so ponarodele. Veliki slovenski biografski leksikon navaja, da so te izšle na več kot 100 zvočnih posnetkih. Slak je znan tudi po tem, da je kot glasbeni samouk izpopolnil diatonično harmoniko s šestim gumbom za igranje basov in tako imenovanim “Slakovim” gumbom za desno roko.

Med glasbenim ustvarjanjem je Slaku uspelo približati glasbo mlajšim poslušalcem, ki sicer za narodnozabavno glasbo niso imeli posluha. Ravno tako je velikan slovenske narodno-zabavne glasbe Slavko Avsenik, ki je umrl leta 2015, ob Slakovi smrti Slaka po poročanju STA dejal, da je bil zanj Slak odličen človek, ki je cenil njegovo glasbo, prav tako kot je sam njegovo. “Z njegovo smrtjo smo Slovenci izgubili velikega glasbenika, kar je velika žalost predvsem za ljubitelje domače glasbe”, je poudaril in dodal, da zasedbi nista nikoli profesionalno sodelovali. Menil je, da je bil razlog v preveliki zasedenosti obeh ansamblov.

Nina Žoher