[Video] Pod “Jankovićevim” oknom znova množica ljudi

Foto: Nova24TV

Pred ljubljansko mestno hišo je potekal že tretji protest z naslovom “Proti nasilju, za zdravnike, za čisto pitno vodo”. Na preteklih protestih so govorci in udeleženci jasno spregovorili o nezadovoljstvu z razmerami v občini, pri čemer je prednjačil izrazito sporni Kanal C0, zoper katerega se je izrekla vrsta naravovarstvenih organizacij. Nazadnje so spregovorili tudi o razmerah v ljubljanskem zdravstvu, kjer še vedno na tisoče prebivalcev čaka na osebnega zdravnika. 

“Vse prebivalke in prebivalce Slovenije, ki se zavedate, kako pomembna je čista pitna voda, brez katere ne moremo in ne dovolimo, da jo kdorkoli uničuje, lepo vabim pred ljubljansko mestno hišo,” je v oddaji Tema dneva dejal Aleš Primc. Danes, 17. aprila 2023 ob 14.30, so se pred mestno hišo v Ljubljani ponovno zbrali, vsi ki nasprotujejo samovolji ljubljanskega šerifa Zorana Jankovića. V teku je tudi podpisovanje peticije proti gradnji nezakonitega in nevarnega kanalizacijskega kanala C0. K podpisu so vabljeni vse Slovenke in Slovenci, saj gre za vseslovenski problem. Prav zato so k podpisu vabljeni tudi tisti, ki v Ljubljani ne živijo.

Protesta so se udeležili tudi nekateri vidni politiki, med drugim poslanec SDS Branko Grims. Uvodoma je spregovoril Primc, ki je pozdravil vse prisotne na tretjem velikem protestnem shodu za čisto pitno vodo. Primc: “Za dostop vsakega prebivalca in prebivalke Slovenije do zdravnika, za demokracijo in proti Jankovićevemu nasilju!” Tudi tokratni shod so začeli s himno, ki jo je zapela Zala Klopčič. Po zapeti himni je Primc pozdravil oba poslanca, ki sta se danes dogodka udeležila, poleg Grimsa tudi Aleksander Reberšek. Primc je ob tem spomnil na današnji Reberškov “izjemen” nastop v DZ-ju v obrambo čisti pitni vodi ter ga povabil, da se mu pridruži na odru.

Aleš Primc

Reberšek: “Nikoli in nikdar v življenju ne bo rekel tistega, za čemer ne bom 100-odstotno stal. Izredno vas spoštujem in cenim, da ste si vzeli čas za udeležbo na protestu. Danes sem zato, ker ta vlada, ta koalicija ne sliši dobro, postavil tudi poslansko vprašanje predsedniku vlade. Jasno in glasno sem mu povedal, naštel argumente, da prijatelj premierja Zoran Janković gradi brez gradbenega dovoljenja, kar sem pokazal na fotografiji …” Kot je še dodal, Janković za del “drekovoda” nima gradbenega dovoljenja, premierja pa vprašal, zakaj dopušča črno gradnjo. Da Janković nima okoljevarstvenega soglasja, pa so potrdili tudi na resornem ministrstvu.

“Prosim, ne ustavite se, ta zadeva mora povezati leve in desne!” 
“Predsednik vlade, zakaj dopuščate gradnjo brez dokumentacije, brez soglasij?! Prav tako sem mu povedal, da nihče od vlade, ne predsednik vlade, ne predsednica Državnega zbora, niti predsednica države, koalicijski poslanci, niso prišli na teren, da bi te ljudi, ki se borijo za zemljo in za čisto pitno vodo, ki živijo od dela svojih rok, ne od provizij iz kuverte, da se teh ljudi enostavno ne sliši!” je bil kritičen poslanec NSi-ja. Premierju je odločno dejal, da ima zgolj on sam možnost, da sporni projekt ustavi. Golob pa se je branil z izgovori, rekoč, da je v Vodicah in Medvodah šest tisoč greznic. Resnična rešitev v primeru spornega kanala pa bi bila razširitev obstoječe čistilne naprave.

Poslanec Aleksander Reberšek.

Reberšek je prav tako pojasnil, zakaj se Kanal C0 gradi ravno preko vodovarstvenega območja. Reberšek: “Zato, ker je v naši državi potrebno graditi, graditi in še enkrat graditi. Ker več kot se bo gradilo, dražje kot se bo gradilo, debelejše bodo kuverte, več bo provizij, ampak v škodo naših zanamcev in temu se je treba upret!” Razkošno življenje, drage jahte, razkošna razvajanja “nekaj stanejo”. Reberšek je ob tem spomnil, da smo nekomu pred časom že odpustili dolgove … Prihajajo pa novi dolgovi, zato je potrebno graditi. Obenem je prisotne vseh političnih prepričanj pozval, da se pri zahtevah za ustavitev spornega kanala C0 ne ustavijo. “Zadeva mora povezati leve in desne! Več kot nas bo, prej bomo to ustavili! Pravna država očitno ne deluje! Nekdo lahko dela v tej državi kar želi in temu se je treba absolutno upret!” je še dejal. 

“Človek ima občutek, da živimo v dveh državah, v eni so privilegirani, v drugi pa vsi ostali!”
“Od danes naprej vemo, kdo je “gazda” v naši državi! Na niti eno sejo parlamentarnih odborov ni prišel, ne predsednik vlade, ne predsednica države Nataša Pirc Musar, ne predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, varuh človekovih pravic! Kje je Inštitut 8. marec, Nika Kovač, Jaša Jenull, kje ste?!? Ne slišimo vas!” Razjarjena množica je odgovorila z vzkliki “Lopovi, lopovi!” Reberšek: “Čista pitna voda, se je ustavila pred temi vrati!” Poslanec je ob tem pokazal na vhod magistrata. In za temi vrati po njegovem veljalo povsem drugačna pravila, tam je popolnoma drugačen svet … Človek ima občutek, da prebivamo v dveh državah, v eni za privilegirane, vsi ostali pa smo v tej drugi državi. “Dajmo se temu upreti, vztrajajte na tej poti! Temu se je potrebno upreti in narediti konec!” 

Protest proti Jankovićevemu uničevanju zdravja in okolja. (Foto: Nova24TV)

V nadaljevanju je znova spregovoril Primc: “Od našega zadnjega protesta pred magistratom, se je zgodilo več pomembnih stvari! Prva je ta, da smo začeli zbirati podpise za peticijo za zaščito čiste pitne vode. Zbranih je že več kot pet tisoč podpisov! Hvala vsem, nadaljujmo! Naša prizadevanja za zaustavitev gradnje je podprla predsednica države! Sicer si je naknadno malce premislila, ampak to je zelo pomembna zadeva! Vseeno, povedala je, da se zavzema za takojšnjo zaustavitev! Prejšnji teden, je več kot 30 zdravnic in zdravnikov UKC Ljubljana reklo odločen “NE” gradnji “drekovoda” preko vodovarstvenega območja, preko naše najboljše čiste pitne vode in kjer se črpa 90 odstotkov vode za Ljubljano! Hvala lepa zdravniki za vaš pogum, za vašo pokončnost! Kmalu po našem shodu, je bil v Sloveniji tudi podpredsednik Zelenih na evropski ravni.”

V EU so zgroženi, nadaljuje in stopnjuje se mednarodni pritisk za zaščito čiste pitne vode!
“Zgrožen je bil nad tem, kaj se dela in povedal, da bo primer prenesel na Evropsko komisijo, enako kot sta naredila poslanca Romana Tomc in Milan Zver!” Tako se nadaljuje tudi mednarodni pritisk za zaščito čiste pitne vode. Primc je spomnil tudi na sejo za peticije in človekove pravice, ki je potekala prejšnji teden, ki jo je vodila predsednica Eva Irgl. Na seji so bili predstavljeni številni novi, strokovno utemeljeni argumenti, zakaj je “drekovod” nedopusten in kako veliko grožnjo za naše zdravje predstavlja. V nadaljevanju je spregovoril tudi Miha Jazbinšek, nekdanji okoljski minister in avtor Zakona o varstvu okolja. Znan je tudi po uvedbi t. i. presoje vplivov na okolje in okoljevarstvenih soglasij. Jazbinšek: “Vidim, da moji napori izpred 30 let ne dosegajo najbolj zglednih rezultatov.”

Zala Klopčič je zapela slovensko himno. (Foto: Nova24TV)

“Na shodu sem zato, da predstavim stališča zelene stranke Vesna.” Spomnil je na čistilno napravo na Brodu, ki čaka ustrezno posodobljenje. Vse greznice so namreč od Broda navzgor. Zatem je prebral izjavo stranke. Poudaril je, da v stranki o čisti vodi razmišljajo dolgoročno, enako tudi prebivalci Kleč, Savelj in Ježice. Enako so razmišljali tudi prostorski načrtovalci v dolgoročnem načrtu Slovenija 2000 in Ljubljana 2000. Leta 1954 zgrajeni čistilni napravi na Brodu, so leta 1986 določili dve obvezni funkciji: 1. čistilna naprava se mora nadgraditi za kapaciteto nad deset tisoč in pod 100 tisoč enotami itd., 2. čistilna naprava je locirana na Brodu, zato da prestreže medvoške in vodiške fekalije pred območjem od Broda do Ježice, kjer velja režim absolutnega varovanja mestnih zajetij podtalnice.

“Ker je na Brodu zadrževalnik za fekalije že zgrajen, naj se očistijo kar tam!”
Del Kanala C0 med Brodom in Ježico, je bil leta zasnovan leta 1991, kar je pravno in ekološko neodgovorno. Pa še tedaj so traso narisali na obrobju podtalnice. Pozneje se je trasa pojavljala po sredini, preko kmetijskih zemljišč in celo na škodo območja bogatenja podtalnice, ki sodi v režim vodovarstvenega območja. Janković je torej izbral najslabše, kar je bilo zasnovano iz obdobja mandatov dveh županj. “Ker je na Brodu, zadrževalnik za fekalije iz Medvod in Vodic že zgrajen, je jasno, da se mora očistiti kar tam!” Jazbinšek ne razume, zakaj bi te fekalije “nesmiselno in nedopustno” spuščali preko celotnega ljubljanskega vodonosnika vzdolž Save in skozi intenzivno zazidana območja Bežigrada, Most, Polja, vse do centralne čistilne naprave v Zalogu.

Protest proti “drekovodu”. (Foto: Nova24TV)

Že obstoječo čistilno napravo je potrebno samo nadgraditi. Gre samo za vprašanje ali odpadne vode očistiti na mestu, ali pa jih odvajati do Zaloga. “To je intelektualno pretežka naloga za obstoječo oblast!” Usoda nesmiselnega in škodljivega kanala je tačas v rokah države. Prav zato je nujno vlado pozvati, da zadeve vzame v svoje roke. Spomnil je še, da državni organi, ki so za področje zadolženi, doslej še niso opravili svoje naloge. Vesna poziva vlado, da se trajno opusti gradnjo Kanala C0 in nemudoma prične nadgradnja čistilne naprave Brod. Primc je v nadaljevanju spomnil tudi na negativne stvari, ki so se zgodile od zadnjega shoda. Med drugim je dejal, da je Janković na seji za komisije in peticije ter človekove pravice ponovno grozil. Primc: “Ni mu dovolj, da je dal pretepati kmete, spet jim grozi!” 

“Janković ogromne napore in finančna sredstva vlaga v razveljavitev sklepa Agencije za okolje!”
“Ni bilo dovolj, da je tekla kri, sedaj jim grozi še s tožbami, sramota!” Odziv nekaterih protestnikov: “Tudi on bo dobil svoje batine!” in “Mafija, mafija, mafija!” Na komisiji pa se je izkazalo tudi to, da Janković ne želi v postopek za pridobitev okoljevarstvenega soglasja. “Ne upa in noče!” smo lahko slišali Primca in protestnike. Poleg tega Janković ogromne napore in finančna sredstva vlaga v to, da bi razveljavil sklep agencije za okolje, ki je zahtevala okoljevarstveno soglasje. Prav zato je nujno nadaljevati s shodi in zbrati čim večje število podpisov pod peticijo. Mestni svetnik pa je še spomnil, da je MOL najbolj nedemokratična občina v Sloveniji. V poslovniku občine je “sramoten” 106. člen, ki omogoča večini v Mestnem svetu, da kadarkoli prepove razpravo, prepove izražanje stališč opoziciji. “Predlagam črtanje tega člena!” 

Dogodka sta se udeležila tudi poslanca Branko Grims in Aleksander Reberšek. (Foto: Nova24TV)

Spomnil je tudi na “lokacijske preveritve”, s katerimi je mogoče pridobiti kakršnokoli gradbeno dovoljenje v MOL-u in upa, da zadeva ni rezervirana zgolj za Jankovića & Co. Proti koncu dogodka je spregovoril je tudi arhitekt Andrej Čufar, ki je v preteklosti opozarjal na veliko požarno nevarnost, ki jo predstavlja kanal C0. Obstaja nevarnost, da je cev kanala Co iz poliestrskega materiala, kar bi bilo potrebno še preverit. Ravno tako bi morala biti cev manjša, da se v njej nebi nabirala zrak in plin. Morala bi biti polna, saj zadeva ni varna zaradi metana, ki se bo tam nabiral. Zadeva prav tako predstavlja še dodatno ekološko katastrofo iz drugih tehničnih vidikov.

Protest proti Kanalu C0 in za zdravnike. (Foto: Nova24TV)

Punt proti “drekovodu”. (Foto: Nova24TV)

Kučanov klan: Kučan + Janković. (Foto: Nova24TV)

Prisotne je nagovoril tudi bivši okoljski minister Miha Jazbinšek. (Foto: Nova24TV)

Arhitekt Andrej Čufar. (Foto: Nova24TV)

Domen Mezeg