Golob dokazano laže, da ima Janković vsa dovoljenja za “drekovod”!

Datum:

“Časovnice nočemo in ne bomo zamaknili, ampak bomo kar čez noč ukinili vse ovire in projekt označili z obvezno izvedbo do konca 2027. In ker Korošci nismo ljubljanski šerif, ki se mu kljub kršenju zakonov in Ustave RS upraviči in ukloni vsa vladajoča politika, si preprosto ne moremo privoščiti tega, kar si je privoščil on. Spoštovani Golob, Korošci ne pristajamo na to, da stroji na gradbišču tretje razvojne osi brnijo tedaj, ko pridejo kamere, in ker ne pristajamo na nove zamike časovnic in ker ne pristajamo na to, da zaradi poplačil tistih, ki so vas postavili na oblast, jemljete denar za razvoj preostalih delov Slovenije,” je Golobu dejala poslanka Helbl. 

Danes je v državnem zboru ob 14. uri potekala seja z vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu. Prvo vprašanje je zastavil poslanec NSi Jernej Vrtovec, nanašalo pa se je na davčno reformo: “Davčna reforma je temelj vsega … Na vrhu koalicije je bilo rečeno, da se s 1. 1. 2024 davčno razbremeni plače, da bi davkoplačevalcem ostalo več v denarnici, kar je prav. Hkrati je bilo rečeno, da se s 1. 1. 2025 dodatno obdavči božičnica, regres, začne se s progresivnim obdavčevanjem nepremičnin itd.” Vrtovec je še spomnil, da je naknadno sledil “velik preobrat”, ko ni bilo več znano, ali davčna reforma bo ali ne. Vladna stran se je izgovarjala na svoje napake v komunikaciji. Vrtovca je ob tem zanimalo zlasti to, kako zagotoviti davčno predvidljivo okolje in ali si je mogoče privoščiti neizpeljavo davčne reforme zaradi vse večjih izdatkov v državnem proračunu.

“Samo za plače v javnem sektorju smo zadnjega pol leta namenili okoli 600 milijonov evrov finančnih sredstev (usklajevanje z inflacijo, načrtovane reforme itd.). Ključno je, kako v našem proračunu zagotoviti sredstva brez davčne reforme. Moj pogled in pogled NSi-ja je, da z nižjimi davčnimi bremeni lahko poberemo več denarja za državni proračun. Zanima me, kakšno je mnenje koalicije?” Vrtovca je prav tako zanimalo, kaj je s časovnico 1. 1. 2024 in 1. 1. 2025 ter kaj v koaliciji načrtujejo glede davčne reforme. Golob: “Davčno reformo je treba vzeti v širšem kontekstu. Nikoli ni bila mišljena zato, da bomo z njo polnili proračun. In ta del v celoti zavračam.” Kot se je še branil, so tudi analize pokazale, da prav veliko manevrskega prostora nimajo. Navedel je tudi nekaj “nespornih dejstev”. Slovenija je danes po obdavčitvi dela na drugem mestu v Evropi, na prvem mestu pa Slovaška.

Prav tako je Slovenija med evropskimi državami najbolj obremenjena s socialnimi prispevki, ta del pa po njegovem zahteva osvežitev. In na tej “ciljni osvežitvi” namerava vlada delati. Hkrati je Slovenija po obdavčitvi premoženja na 22. mestu v Evropi. Kot je še pojasnil, predlogi za rešitev področja niso bili usklajeni in zreli za javno obravnavo, zato davčne reforme, kot je bila predstavljena, ne bo. Ravno zato davčna reforma na seji ni bila v ospredju. Dejal je, da se celotna Evropa pripravlja na novo fiskalno leto in na pripravo pakta stabilnosti. Po treh letih izjem, ko je bilo mogoče financirati državni proračun skozi prekomerno zadolževanje, se te izjeme po njegovem odpravljajo. Pakt stabilnosti, ki bo na aprilski seji pred poslanci DZ, bo natančno opredelil vprašanje – na kakšen način bo Slovenija zagotovila vzdržnost javnih financ.

“Korošci bomo tožili vse, ki zavirajo projekt tretje razvojne osi!”
Golob je napovedal, da v dokumentu ne bo omembe davčne reforme kot vira za zagotavljanje stabilnosti, so pa navedeni vsi ostali ukrepi, pri čemer bo treba upoštevati fiskalno vzdržnost. V tem bo zajeta možnost za manj kot triodstootni letni primanjkljaj, hkrati pa se zmanjšuje dolg, povprečno za eno odstotno točko. Vrtovec pa je spomnil, da je ključno davčno razbremeniti plače, da bodo ljudje imeli več in posledično več trošili, s tem pa bo pobranih več davkov. Poudaril je, da je Slovenija po obdavčitvi plač OECD na vrhu lestvice. Si bo pa gospodarstvo zaradi odpovedi davčni reformi oddahnilo. V nadaljevanju je poslansko vprašanje postavila Alenka Helbl, ki je izpostavila problematiko zamikanja časovnic v času aktualne vlade. Posebej to velja za gradnjo 3. razvojne osi, ki bi povezala Koroško z Belo Krajino in obe regiji s preostalimi deli Slovenije in ki je 2. najpomembnejši projekt v državi.

Spomnila je, da bosta v kratkem Ministrstvo za infrastrukturo in Dars predstavila prenovljeno časovnico za zamik gradnje 3. razvojne osi. Poudarila je, da bodo Korošci tožili vse, ki zavirajo projekt tretje razvojne osi. “Časovnice nočemo in ne bomo zamaknili, ampak bomo kar čez noč ukinili vse ovire in projekt označili z obvezno izvedbo do konca 2027. In ker Korošci nismo ljubljanski šerif, ki se mu kljub kršenju zakonov in Ustave RS upraviči in ukloni vsa vladajoča politika, si preprosto ne moremo privoščiti tega, kar si je privoščil on. Spoštovani Golob, Korošci ne pristajamo na to, da stroji na gradbišču tretje razvojne osi brnijo tedaj, ko pridejo kamere, in ker ne pristajamo na nove zamike časovnic in ker ne pristajamo na to, da zaradi poplačil tistih, ki so vas postavili na oblast, jemljete denar za razvoj preostalih delov Slovenije,” je bila ostra Helblova.

Prav tako ne pristajajo na medresorsko delovno skupino pod vodstvom “propadlega politika, ki so mu zagotovili službo (Andrej Rajh, stranka SAB). Nekaj krepkih je vladni strani namenil tudi poslanec NSi Aleksander Reberšek: “Populizem je to, kar se greste vi. Posvajate neke opice, šimpanze, skačete po Afriki. To je populizem. To, da se nekdo bori za čisto pitno vodo in daje predsedniku vlade jasno sporočilo, naj ustavi ta projekt, to pa ni noben populizem! To je borba za naše naslednike, da bodo pili isto čisto pitno vodo, kot smo jo pili mi. Te nismo podedovali od naših prednikov, ampak smo si jo sposodili od naših zanamcev! In delovati moramo odgovorno v tej smeri!” Premierju pa je simbolično prinesel steklenico s čisto pitno vodo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....