fbpx

[Video] Vse, kar morate vedeti o turističnih bonih

Turizem je ena izmed najbolj prizadetih dejavnosti (Foto: Rimske terme)

Projekt turističnih bonov bo po mesecih priprav težko pričakovano zaživel. Vlada je z njim sprejela določila in pomembne podrobnosti, ki bodo vstopile v veljavo 19. junija, veljale pa bodo vse do konca leta. Podrobnosti o sami uvedbi je predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, finančna uprava pa je predstavila tiste ukrepe, ki bodo preprečevali zlorabe. Bone bo tako mogoče koristiti  z osebno izkaznico, njihov prenos pa bo omogočen s pomočjo razpoložljivega obrazca. Na ministrstvu še poudarjajo, da je Slovenija izgubila zelo velik del tujih gostov, katere si želijo nadomestiti z domačimi in s tem ohraniti delovna mesta.

Turistični boni za FURS predstavljajo zahteven projekt, saj je približno 2 milijona in 50 tisoč upravičencev, od tega 1,7 milijona polnoletnih upravičencev, ki bodo prejeli bon v vrednosti 200 evrov in mladoletni, ki bodo prejeli bon za 50 evrov. Skupna vrednost projekta pa tako znaša 350 milijonov evrov. Nadzor bo izvajal tržni inšpektorat, s katerimi bo FURS prav tako delila podatke. Zagrožene globe so relativno visoke je poudaril Peter Grum, namestnik generalnega direktorja. Kazni bodo tako znašale nekje med 200 in 600 evri za fizične osebe in od 1200 do 40 tisoč evrov za poslovne subjekte. Pri oblikovanju ukrepov so si na FURSU prizadevali za samo resnost ukrepa in njegovo robustnost ter učinkovitost unovčevanja. Ta cilj je pomemben, da to pomoč učinkovito in hitro pride do tistih, ki jo potrebujejo, do turističnega dela našega gospodarstva. Prav tako si želijo onemogočiti zlorabe, ki jih bodo izvajali s kontrolami in bodo izvedene v realnem času v njihovem informacijskem sistemu ter bodo povezani z knjigo gostov, ki se vodi pri policiji, kjer bodo v realnem času preverjali nočitve tudi tam.

Minister Zdravko Počivalšek vztraja pri odločitvi, da bo v bone vključena nočitev ali nočitev z zajtrkom. Med drugim so tudi premlevali idejo o polnih penzionih, ampak bi v tem primeru bila koncentracija največja pri velikih ponudnikih, čemur se želijo izogniti. Počivalšek še doda: “Naj povem, da sem kot minister pristojen za turizem zelo zadovoljen, da nam je s skupnimi močmi uspelo pripraviti veliko ukrepov, ki jih je in še bo koristil slovenski turizem. Z ukrepi smo bili hitri in obsežni, kar je za okrevanje našega gospodarstva izrednega pomena.” Najbolj ponosen pa je, da so s pomočjo različnih akterjev uspeli pripraviti novo blagovno znamko “Green and safe”, ki bo spoštovala visoke varnostne in higienske standarde ponudnikov turističnih storitev.

Bone bo tako možno koristiti z osebno izkaznico, prenos bonov pa bo možen s posebnim obrazcem, obrazloži Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije. “Turizem se nahaja na transformaciji poti do nove realnosti in poleg vseh izzivov tudi dodatne priložnosti za krepitev Slovenije kot varne, trajnostne in odgovorne destinacije. Že pred pandemijo so bili zelo jasni trendi povpraševanja individualnega, (ne)množičnega in butičnega zelenega turizma, ki pa so se med krizo še okrepili. Velik del turistov je še posebej občutljiv na varnost. Zaradi ukrepov zagotavljanja zdravstvene varnosti in pa zaradi spremenjenega vedenja turistov prihaja do ponovne vzpostavitve v turistični panogi in prilagajanja na celotnem področju turizma pri vseh deležnikih,” še pojasni.

https://twitter.com/SloveniaInfo/status/1270263864119234560?s=20

Podrobnosti predstavil sekretar
Simon Zajc
, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo pravi, da bodo za mladoletne osebe, bone lahko unovčili njihovi zakoniti zastopniki ali tisti ki zakonito skrbijo zanje. Na začetku so mislili, da bodo bone ponudili le polnoletnim osebam, potem pa so se na vladi odločili, da tudi tistim mlajšim omogočijo bon in menijo, da lahko štiričlanska družina s 500 evri v Sloveniji lahko prijetno dopustuje. Namen ukrepa je, da se bon ne porazdeli samo na enem mestu, ampak predvsem to, da se pripelje gosta v kraj in z obiskom okoliških krajev prispeva k turizmu, s kosilom na lokalni kmetiji ali v restavraciji, nakupom domačih stvari, vstopnic in vseh ostalih storitev, ki bi prinesle dodatno vrednost v turizmu.

Simon Zajc (Foto: Nova24tv)

Največ povpraševanja je pričakovanega na obali, ker pa je bone možno unovčiti do konca leta, ne pričakujejo pretiranih težav, saj pričakujejo da ne bodo vsi dopustovali na obalnih krajih. Pravijo, da bomo s to akcijo Slovenci tako lahko bolj spoznali Slovenijo, tukaj pa lahko preverimo vse možnosti v izbranem kraju.  S pomočjo tega orodja obiskovalec lahko hitro najde, kaj vse lahko počne v nekem kraju, ki si ga želi obiskati in za tiste, ki ne vejo, kje bi poleg obale radi preživeli dopust. V primeru, da bi bone v Sloveniji koristili vsi, pričakujejo, da bi kot multiplikativni učinek v panogo turizma priteklo dodatnih 170 milijonov evrov s pomočjo lastne potrošnje. Skupaj z državnimi ukrepi tako ocenjujejo, da bodo okrepili povpraševanje v turizmu za pol milijarde evrov. Končni rezultat pa bo tako odvisen od tega v kolikšni meri bodo Slovenci ta bon izkoristili. So pa pozitivni, saj se po prvih podatkih Slovenci bonov zelo veselijo.

Ministrstvo pričakuje velik upad tujih gostov, katerih je bilo kar za 72 odstotkov v zadnjih letih, zato si želijo, da bi ta del nadomestili domači gosti in hkrati privabijo tudi ostale tuje gostov, ki pa jih bo letos malo in se ublaži padec turizma s pomočjo domačih gostov. So pa priča spodbudnim informacijam, ki priča o rezervacijah iz tujine. Ponudniki, ki na dan 13. marca niso imeli poslovnega subjekta, možnosti koriščenja bonov ne bodo mogli unovčiti, a bodo učinkov vseeno deležni, kajti večina Slovencev se bo odločila za dopustovanje doma.

Za zaračunavanje dražjih storitev bodo sledile sankcije
Zajc še opozarja, da ponudniki ne bodo smeli zaradi bonov zaračunavati dražjih storitev, kot sicer in je to tudi zapisano v zakonu. Pravi, da ne razume, zakaj bi morali ponudniki zaradi tega zaračunavati dražje storitve, ko pa bo dobil hitro nakazilo s strani Finančne uprave, ki je planirano na največ 14 dni, prav tako ne vidijo večjih komplikacij pri samemu koriščenju, saj bo pri registraciji vpis potekal, kot vedno  doslej, v primeru prenosa, pa je tako še ena izjava več, ki potrjuje, da ta bon oseba prenaša naprej. Prenos bonov bo tako možen po ravni liniji med dvema kolenoma in med partnerji, saj so sistem želeli zastaviti čim bolj robustno.

Turistični boni so pilotni ukrep in ker gre za novo še neraziskano področje si tako v tem trenutku ne upajo reči kaj več o tem, če bi projekt ponovili tudi naslednje leto, kar pa je največ odvisno od nas samih. Sedaj je najbolj pomembno to, da sama izvedba steče hitro in da ga ljudje dobro sprejmejo in da bodo rezultati na področju turizma dobri, da izgubimo čimmanj delovnih mest. Kako bo naprej pa bo jasno potem, ko bodo rezultati vidni. Z možnostjo razdelitve bonov so tako želeli omogočiti nočitve na različnih koncih pri različnih ponudnikih, končen učinek tega ukrepa pa še ni znan.

Sara Kovač