[Video] Župan Janković kljub odločbi sodišča nad kmete in lastnike zemljišč poslal stroje in redarstvo

Foto: Nova24TV

Gradnja kanala C0 še kar poteka. Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbo Mestne občine Ljubljana (MOL), ki je zahtevala, da mora Aleš Mrzel zaradi preprečevanje gradnje povezovalnega kanala C0 plačati MOL odškodnino v višini 26.600 evrov. Nasprotniki gradnje kanala C0 so zmagali tudi na Ustavnem sodišču RS, saj je to presodilo, da se zadeva vrne organu v nov postopek. A župana Zorana Jankovića nič ne ustavi, saj je tudi v četrtek na gradbišče poslal težko strojno opremo.

Z vsakim tednom, če ne celo dnevom, se odpira novo vprašanje o nepravilnostih izvajanja gradnje kanalizacijskega kanala C0. Po mnenju Branka Grada iz Upora kmetov smo zgolj priča novim nedemokratičnim postopkom nepravne države. “Takrat, ko župan pove na tiskovni konferenci, da bo upošteval pravno državo, lastniki zemljišč že vemo, da bo v naslednjih dveh dneh vse narobe”.

Da gre za neregularno gradnjo, nam je povedal eden od lastnikov zemljišč Marko Kosmač. Slednji je povedal, da so se na njegovi zemlji izvajali postopki brez njegove vednosti. “Tukaj spet stojimo, ker se z gradnjo kanala C0 nadaljuje. Trak je šel čez brez moje vednosti. Geodet je prišel in je to zakoličil brez mene.” Gradbinci naj bi Kosmaču zagotovili, da bodo pridobili soglasje s strani ljubljanske občine. A medtem ko se čaka na dokumentacijo, pa vseeno delajo, čeprav po besedah Kosmača trenutno nimajo nobenega dovoljenja, da lahko na njegovi parceli karkoli delajo.

Marko Kosmač (Foto: Nova24TV)

Foto: Nova24TV

Na delu tudi mestni redarji
Kosmača so tako kot nekatere kmete in druge lastnike zemljišč zaradi nepravilnega parkiranja oglobili Jankovićevi mestni redarji. Kljub temu da so bila vozila parkirana na zasebnih parcelah. “Odstranili so naše bale, nam na privatnih parcelah napisali listke na avtomobile s strani redarstva. Nato so prišli s pajkom. So mislili, da bodo odvažali naša vozila,” je povedal Grad. A vozil niso odstranili, saj so protestniki pajku s traktorjem preprečili dostop do vozil. Uvoz in izvoz pa so onemogočili tudi na nepravilno označeno gradbišče, kjer so na prodnat teren, ki je povezan z vodonosnikom, začeli polagati betonske sarkofage za kanalizacijske cevi.

Župan Zoran Janković je nad lastnike zemljišč poslal mestno redarstvo. (Foto: Nova24TV)

“Na desetine, stotine ton betona vgrajujejo v prod, v gramoz, kar pomeni nevarnost. Ob najmanjšem potresu bodo ti betonski sarkofagi povzročili lom cevi in katastrofo. Takrat se bo zgodilo izlitje v podtalnico,” je opozoril inženir Miloš Ljubič.

Miloš Ljubič (Foto: Nova24TV)

Ljubič, ki je več kot desetletje deloval kot pooblaščeni inženir Inženirske zbornice, nam je povedal, da MOL za gradnjo kanala nima primernega gradbenega dovoljenja, saj nima presoje vpliva na okolje. Agencija za okolje je namreč leta 2019 pod vodstvom takratne direktorice Lilijane Kozlovič sklenila sledeče: Da je C0 kanal enostaven gradbeni projekt, za katerega ni potrebna presoja vpliva na okolje. “Veste kaj, enostaven gradbeni objekt je lesen nadstrešek za avto na vašem dvorišču. Če obstaja en najmanjši razlog za katastrofo oziroma onesnaženje, se ta kanal C0 ne bi smel zgraditi,” je ob tem komentiral Ljubič, ki se tudi sprašuje, kje je v tej zgodbi Ministrstvo za obrambo RS, saj gre za enega od organov, ki je dolžno podati soglasje za izdajo gradbenega dovoljenja. Gre namreč za območje za potrebe obrambe, zaščita vodonosnika pa bi verjetno morala spadati v področje sektorja kritične infrastrukture za preskrbo s pitno vodo. Zato to lahkomiselno izvajanje del z neprimerno gradbeno dokumentacijo tako opisanega enostavnega gradbenega projekta še toliko bolj preseneča.

Sara Kovač