fbpx

[Video] Župan Občine Hoče-Slivnica Soršak: Odložili so 4 tisoč kubikov dehidriranega blata v naravo!

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak. (Foto: STA)

V večih krajih po Sloveniji se je v naravnih nahajališčih našlo dehidrirano blato. Župan občine Hoče-Slivnica Marjan Soršak trdi, da se je po gozdovih in drugih naravnih nahajališčih odložilo kar 4 tisoč kubikov dehidriranega blata.

Skupnost občin Slovenije je na pobudo župana Hoč Marka Soršaka naslovilo pobudo na vlado Republike Slovenije, da se nemudoma loti problematiko odlaganja dehidriranega blata. V oddaji Tema dneva z voditeljem Luko Svetino je gostoval župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak. Prav v njegovi občini je pred tedni slovensko javnost šokirala novica, da je nekdo odložil 200 kubičnih metrov dehidriranega blata. V celi Sloveniji pa so tako na nelegalnih naravnih odlagališčih odložili vse skupaj 4tisoč kubičnih metrov dehidriranega blata.

Župan najbolj okoljsko prizadete občine v aferi z odlaganjem dehidriranega blata je izpostavil, da je le hitro ukrepanje ministrstva za okolje preprečilo še hujšo škodo. Na vprašanje, kako bi lahko rešili nastalo težavo, je Soršak predlagal sprejetje zakona po hitrem postopku. Nekaj občin pa je izrazilo, da bi blato predelovalo.

Župan Soršak vidi rešitev v nemškem modelu
Ena izmed rešitev, ki se pojavlja je gradnja monosežigalnice. Izpostavil je primer Nemčije, kjer imajo dobro urejeno zakonodajo kako dehidrirano blato pride do sežigalnic. Nemčija je tudi zakonsko prepovedala izvoz dehidriranega blata v tujino in se s tem preprečijo kriminalna dejanja kot se dogajajo pri nas je izpostavil župan Hoče-Slivnica. Opozarja, da to ni krivda sedanje vlade, saj se težave že vlečejo že trideset let.

Luka Perš