fbpx

Vodstvo velenjske občine se upira karanteni za Slovence, niso pa nasprotovali migrantom z vsemi mogočimi obolenji, ki jih prinašajo s seboj

Velenjska rdeča mestna dvojica, podžupan Peter Dernol in pokojni župan Bojan Kontič sporočata Slovencem, da niso dobrodošli v njihovem okolju. (Foto: STA)

“Dejstvo, da želite (ali ste jih že?) v mestno središče namestiti okoli 50 ljudi iz kriznih območij, je v nas vzbudilo strah, negotovost pa tudi nepotrebno jezo. Prvič zaradi tega, ker kot lokalna skupnost s takšno namero nismo bili seznanjeni, niti ne razpolagamo z informacijami, kakšen je zdravstveni status teh ljudi, kako bi bilo/bo poskrbljeno za varnost vseh nas, kako je z gibanjem, prehrano, varovanjem objekta, servisnim osebjem,” je zapisal v pismu Janševi vladi podžupan Velenja Peter Dermol. Oblast bo po Sloveniji postavila še več podobnih objektov, ki bodo služili karanteni Slovencem, ki so prišli iz tujine. Spodaj prilagamo odgovor občine Velenje.

Tradicionalno rdeča trdnjava iz Velenja se tokrat ni izkazala s svojo skrbjo in solidarnostjo, ko gre za Slovence. Vlada RS je včeraj popoldne v hotelu Paka namestila 41 Slovencev, ki so prispeli iz Madrida ter se nahajajo v karanteni, vendar temu vodilni v mestni občini Velenje nasprotujejo.

V svojem pismu so napisali veliko pomislekov, zakaj bi skupina vrnjenih Slovencev iz tujine ogrožala okolico. Vendar jih to ni motilo leta 2016, ko so v Velenju postavljali migrantski dom. “Ilegalni migranti so v Velenju dobrodošli, Slovencev si ne želijo. Čestitke, Socialni demokrati, res lepa gesta solidarnosti. Lažni humanitarci,” se je na odziv velenjske občine odzval državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič.

Hotel stoji v predmestju, kjer je manj nevarnosti
Podžupan Peter Dermol se je v pismu med drugim izgovarjal, da jih nobena od vladnih institucij ni obvestila o svoji nameri. “O tej nameri ni bil obveščen niti Štab Civilne zaščite Mestne občine Velenje niti Zdravstveni dom Velenje, skratka nihče od institucij, ki v teh kriznih časih skrbimo za varnost naših občank in občanov. Še bolj žalostno, o vsem skupaj smo bili informirani iz medijev,” je med drugim zapisal podžupan velenjske občine. Zanimivo, da v letu 2016, ko so sprejemali migrantske družine ter ostale migrante, niso imeli nobenih pomislekov glede zdravstvenih pogojev, če bi kdo od njih ogrožal zdravje okolice in njihovih občanov.

Migrantskemu centru v Velenju nasprotovala civilna iniciativa, ki je izpostavila varnost in zdravje občanov 
Spomnimo, da je Civilna iniciativa v letu 2016 zahtevala razpisa referenduma o migrantskem domu v občini Velenje. Med drugim so župana Bojana Kontiča spraševali ali imajo v občini pripravljene scenarije, kaj bi sama vzpostavitev izpostave azilnega doma na območju Mestne občine Velenje pomenila, predvsem v smislu varnosti občank in občanov. V konkretnem primeru je šlo v Stari vasi tudi za lokacijo, ki je bila v bližini družinskih hiš, otroškega igrišča, gostinskih lokalov, trgovskih centrov, industrijsko-obrtne cone in ob glavni poti proti največjemu turističnemu potencialu Jezero.

Samski dom v Stari vasi pri Velenju. Tukaj so velenjske mestne oblasti nastanile ilegalne migrantske družine iz Sirije. Sedaj nočejo pomagati slovenskim državljanom, ki se vrnejo iz tujine. (Foto: Facebook)

Hotel je odstopilo zasebno podjetje
Prostore v hotelu Paka je odstopil lastnik in sicer kitajsko podjetje Hisense, lastnik Gorenja, in sicer namensko za mobilno karanteno za vse tiste Slovence, ki se vrnejo iz tujine. Za gesto pomoči sta se podjetju in lokalnemu prebivalstvu zahvalila uradni govorec vlade za zajezitev virusa covid-19 Jelko Kacin in vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter.

Vlada Janeza Janše se je dogovorila z zasebnim podjetjem Hisense za uporabo Hotela Paka za karanteno, v katero so prišlo 41 Slovencev iz Madrida. Velenjske mestne oblasti tej nastanitvi nasprotujejo. (Foto: Facebook)

Po besedah Kacina Velenje ne bo edino mesto, ki bo imelo karanteno na svojem območju. “Slovencev v tujini je še veliko in to je lep primer solidarnosti, ki je tako ključen v tem težkem času. Upam, da bo to navdih tudi za druga podjetja s prostimi nastavitvenimi kapacitetami,” je pozval Kacin. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je dejal, da ima predstavnik civilne zaščite, ki stoji pred hotelom Paka, več dela s tistimi, ki hočejo v hotel, kot tistimi, ki bi želeli iti ven. “Starši in sorodniki, z vašimi najdražjimi v hotelu Paka je vse v redu,” je zagotovil. Karantena je po njegovih besedah nujna, da preprečimo nova žarišča epidemije.

Kje je solidarnost, s katero se rada kiti SD?
Poteza velenjske občine je glede na predstavljena dejstva nezdružljiva z ideali, ki jih politična stranka SD zagovarja. Vsi zdravstveni delavci, pripadniki policije in vojske, civilne zaščite se v teh trenutkih trudijo, da bi s skupnimi močmi zajezili širjenje virusa covid-19 v Sloveniji. V Sloveniji imamo veliko praznih prostorov, ki jih bomo glede na drastične napovedi o okužbah z virusom, nujno potrebovali.

 

Odgovor občine Velenje:

Mestna občina Velenje ne nasprotuje pomoči potrebnim Slovencem. Vedno smo bili pripravljeni na sodelovanje, na pomoč, na solidarnost, na vseh področjih in z vsemi možnimi sredstvi, vendar pa pričakujemo, da smo o takšnih pomembnih ukrepih kot jih je sedaj izvedla vlada predhodno seznanjeni, da lažje in pravočasno uskladimo dejavnosti, izberemo primerno lokacijo, ter tudi v prihodnje zagotavljalo varnost občank in občanov.
Mestna občina Velenje je prve informacije o naselitvi oseb v izolacijo v velenjskem hotelu izvedela sinoči iz medijev in takoj smo od vlade zahtevali pojasnila. Danes smo zaradi tega sklicali sestanek ekipe predstavnikov občine, regijske in občinske civilne zaščite, zdravstvenega doma, velenjske policije, Gorenja Gostinstva, nacionalnega inštituta za javno zdravje in poklicne gasilske enote Gorenja. Na sestanku smo ugotovili, da je vlada 42 Slovencev v hotel namestila v karanteno, vendar ni poskrbela za organizacijo bivanja v njem, torej za prehrano, varovanje objekta, sistem odvoza odpadkov, čiščenje, pranje in druge osnovne potrebe, ki so nujne ob takšni nastanitvi. Zato smo sedaj celotno koordinacijo za zagotavljanje bivalnih pogojev za vse nastanjene prevzeli mi. Poskrbeli bomo, da bo celoten čas njihovega bivanja zagotovljeno zunanje varovanje objekta in okolice, prav tako bo v hotelu ves čas prisoten receptor. Dogovorili smo se tudi, da bo hrano za vse obroke pripravljalo Gorenje Gostinstvo, dostavljala pa jo bo občinska civilna zaščita. Vse aktivnosti bodo potekale brez kontaktov, hrana bo v nepovratni embalaži dostavljena do hotela, nato pa bodo predstavniki občinske civilne zaščite z ustrezno zaščitno opremo poskrbeli za dostavo do vrat vsem nastanjenim v hotelu. Prav tako bomo poskrbeli za redno razkuževanje prostorov. Na našo zahtevo bodo vse nastanjene tudi testirali. Z nastanjenimi smo v kontaktu, prav tako z njihovimi sorodniki in jim bomo zagotovili vse, kar bodo potrebovali.
Poveljnik regijske civile zaščite se je danes na sestanku v imenu Civilne zaščite Republike Slovenije Mestni občini Velenju opravičil, ker lokalne skupnosti niso obvestili o svoji odločitvi in ker teh aktivnosti niso izvedli v sodelovanju z lokalno skupnostjo in občinsko civilno zaščito. Mestni občini Velenje in naši civilni zaščiti se je zahvalil za hitro ukrepanje in vso pomoč.
Še vedno pa pričakujemo, da bomo vzpostavili dialog z vlado o njihovih nadaljnjih namerah in iskanju rešitev.

Mislim, da smo vam odgovorili na vsa zastavljena vprašanja, če pa boste potrebovali še kaj, pa nas, prosimo, obvestite.

Ostanimo zdravi! Ostanimo doma!

 

 

Pismo podžupana MO Velenje Petra Dermola po pooblastilu župana Bojana Kontiča. (Foto:posnetek zaslona/Občina Velenje)

Luka Perš