fbpx

Vrtci v Krškem bodo dražji

Šarčevo vlado poimenoval otroški vrtec. Slika je simbolična.(Foto: iStock)

Foto: iStock

Občinski svet Občine Krško je na zadnji seji sprejel sklep o zvišanju cen vrtcev. Po sklepu bo osnova za plačilo za oddelke prvega starostnega obdobja sicer nižja za 5,33 odstotka, a bo višja za vse ostale oddelke. Osnova za kombinirane oddelke bo tako višja za 5,49 odstotka, za oddelke od treh do šest let za 5,89 odstotka, za oddelke od treh do štirih let pa za 5,39 odstotka. Cena vrtcev bo tako v splošnem višja. Zvišanje bo izvedeno septembra.

Po novem bo osnova za plačilo staršev v starostni skupini od enega do treh let 543,99 evra, v starostni skupini od treh do štirih let 432,36 evra, v kombiniranem oddelku 451,93 evra, v starostni skupini od treh do šest let 395,70 evra, v razvojnem oddelku pa 395,7 evra.

Pri tem, kot je znano, starši plačajo določen odstotek polne cene programa, v katerega je vključen otrok, ki je odvisen od premoženjskega stanja in določen v odločbi centra za socialno delo. Plačajo od 10 do 77 odstotkov osnove. Tako določeno plačilo pa je na podlagi olajšave, ki jo občina priznava vsem staršem, znižano še za dodatnih 30 odstotkov.

Za otroka, ki je vključen v program od enega do treh let in so starši npr. vključeni v 5. dohodkovni razred, za katerega plačilo znaša 35 odstotkov cene programa, bi starši od polne cene, to je 543,99 evra, prispevali 190,40 evra. Ker pa je plačilo še dodatno znižano za 30 odstotkov, je končno plačilo starša v tem primeru 133,28 evra.

Več si oglejte na portalu mojeposavje.si