fbpx

Z memorandumom do obnove slovenskega gostinstva in turizma

Janez Rebec, predsednik Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS (foto: GZS)

Predstavniki Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Turistično gostinske zbornice Slovenije in Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno – podjetniški zbornici Slovenije so podpisali Memorandum o sodelovanju in vzpostavitvi medsektorske verige vrednosti živilsko predelovalnega sektorja, gostinstva in turizma.

“Slovenska kmetijska in živilska podjetja si že vrsto let prizadevamo za celovit sistem in povezovanje celotne verige od njiv do vilic, od kmeta do trgovskih polic, sedaj tudi od kmeta do krožnika v restavraciji ali gostilni. Imamo vrhunske surovine, bogato znanje, sodobno tehnologijo ter visoko stopnjo nadzora. Tako vemo, kaj jemo. Z gotovostjo lahko trdim, da je slovenska hrana resnično kakovostna,” je ob podpisu sporazuma izpostavil Janez Rebec, predsednik Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, ki je bil tudi glavni pobudnik podpisa memoranduma o sodelovanju GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij z gostinstvom in turizmom; v letu, ko je Slovenija razglašena za evropsko regijo gastronomije.

Varen in učinkovit sistem za vključevanje lokalne hrane in pijač

Podpisniki memoranduma so si za glavne cilje zadali ohranjati delovna mesta, skrbeti za razvoj gostinstva in turizma ter lokalnih dobaviteljev hrane in pijač. Želijo oblikovati poslovno učinkovit model za strateško dolgoročno partnerstvo med dobavitelji živil in pijač ter HoReCa sektorjem, ki bo prispeval k dolgoročnemu razvoju celotne verige.

Domačemu in tujemu potrošniku želijo ponuditi več kakovostne lokalne hrane in pijač, s tem spodbujati lokalno pridelavo hrane in pijač in okrepiti skupno promocijo. Oblikovati nameravajo strateško delovno skupino, ki bo aktivno sodelovala z vsemi pristojnimi ministrstvi in drugimi organizacijami na področju oblikovanja ustreznih zakonodajnih rešitev in predlogov ukrepov.

“K podpisu memoranduma o vzpostavitvi medsektorske verige živilsko predelovalne industrije, gostinstva in turizma pristopamo, ker razumemo, da je povezovanje in sodelovanje ključnega pomena, s kratkoročnimi kot tudi dolgoročnimi cilji. Reševanje trenutne krize, zaradi epidemije Covid-19, pomoč za ponoven zagon panoge, ki mora biti tudi varen, in učinkovit sistem, ki bo v Sloveniji doprinesel k čim večjemu vključevanju kakovostne, lokalno pridelane hrane in pijač, so cilji, ki jih bomo skupaj učinkoviteje dosegali,” je poudaril Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije.

Podpisniki sporazuma se zavedajo medsebojne povezanosti, zato želijo še bolj okrepiti sodelovanje tudi na področju razvoja turizma, ki je lahko uspešen, če ima na voljo kakovostne domače surovine in dobro gostinsko ponudbo. “Turizem je zaradi epidemije Covid – 19 utrpel velik udarec, saj je panoga zaprta že sedem mesecev, turistična podjetja pa se borijo za preživetje”, pa je strnil Fedja Pobegajlo, direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije.

Sara Kovač