fbpx

Začenja se akcija prenašanja dvoživk čez cesto 2020

Foto: Občina Grosuplje

Na območju Krajinskega parka Radensko polje se začenja akcija »Pomagajmo žabicam čez cesto«, ki se tudi tokrat izvaja v okviru projekta Vezi narave. V sklopu akcije smo na območju Radenskega polja ob cesti Mlačevo–Račna že postavili ograje, ki dvoživkam onemogočajo prehod preko ceste. Za preprečevanje množičnih povozov so ograje nujno potrebne, saj so dvoživke zaradi višjih temperatur že začele s svojimi spomladanskimi selitvami v smeri voda na Radenskem polju, od koder se bodo kasneje vrnile nazaj v gozd.

Prav tako pa smo v okviru akcije pričeli tudi že s prenosom dvoživk čez cesto, s katerim se žabicam omogoča varnejšo pot do mrestišč na Radenskem polju. K prenosu, ki poteka vsak dan v večernem času, tudi tokrat vljudno vabimo vse zainteresirane. Prijavite se lahko koordinatorki Lari Kastelic (društvo Preplet) na telefonski številki 031 231 681 ali pa preko elektronske pošte [email protected].

Prenos dvoživk v večernem času ni primeren za otroke, zato bomo v sklopu akcije organizirali tudi Družinsko žabanje, ki bo potekalo podnevi, na delavnici pa bodo lahko tudi naši najmlajši na varen način spoznali različne živali, ki jih sicer srečujemo pri prenosu dvoživk čez cesto.

Družinsko žabanje bo potekalo v nedeljo, 8. marca 2020, od 11. ure dalje ter v soboto, 14. marca 2020, prav tako od 11. ure dalje.Aktualne informacije glede Družinskega žabanja na Radenskem polju bodo na voljo tudi na spletni strani http://www.radenskopolje.si/.

Projekt Vezi narave se izvaja v okviru programa Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014–2020, ki je podprt s strani Evropske unije in sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Miha Drobnič, Občina Grosuplje