Zadeve postajajo nevzdržne: V Krškem se soočajo s krajami in fizičnimi napadi Romov!

Romska družina Strojan. Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

V Krškem se v zadnjem času stopnjujejo težave z Romi, posebej Romi iz nelegalnega naselja Rimš. Ti med drugim pogosto kršijo javni red in mir, kradejo okoliškim prebivalcem ter se jih lotevajo tudi fizično, je slišati opozorila.

Na problematiko je v nedavnem dopisu krškemu občinskemu svetu in vodstvu občine opozoril predsednik Krajevne skupnosti Senuše Jože Tomažin. Med drugim je zapisal, da se v naselju Rimš v zadnjih letih povečuje število Romov, prav tako gradnja nelegalnih objektov.

S tem se stopnjujejo težave, ki jih povzročajo Romi. Ti med drugim okoliškim prebivalcem kradejo poljščine, različne predmete in živali. Prihaja do vlomov v stanovanja in vikende, poškodovanj javne infrastrukture, kršenja cestno-prometnih predpisov, kraj iz trgovine na bencinskem servisu ter kršitev javnega reda in miru, navaja.

Je bila smrt človeka povezana z napadom Romov?
Tomažin med drugim tudi opozarja, da so Romi v začetku lanskega leta večkrat fizično napadli enega izmed krajanov in njegovega nečaka. Krajan je imel Downov sindrom in je decembra lani umrl, Tomažin pa pri tem ugiba, ali ni morda smrt povezana tudi z napadi Romov. Pri tem opozarja, da se problematika, poleg na Krajevno skupnost Senuše, nanaša tudi na krajevni skupnosti Raka in Leskovec pri Krškem. Med drugim je prepričan, da bi moralo podjetje HPG, na zemljišču katerega je zgrajeno naselje Rimš, pristojnim organom prijaviti motenje posesti, gradbena inšpekcija pa poskrbeti za nelegalno zgrajene objekte. V vmesnem času bi morala policija poostriti nadzor in krajanom zagotoviti varnost.

Na krški občini na navedbe Tomažina odgovarjajo, da se zavedajo položaja v romskem naselju Rimš, konkretnih rešitev pa za zdaj ne podajajo. Zapisali so le, da se bosta v reševanje težave morala aktivno vključiti družba HPG in kmetijski inšpektorat. “V tej smeri se pričakujejo prve aktivnosti že v naslednjih dneh,” so zapisali.

Več si oglejte na portalu mojeposavje.si