fbpx

Zdravnica Alenka Forte o oživljanju, urgentnih centrih in še čem

Alenka Forte.

Veliko se govori o vedno več nabavljenih in nameščenih defibrilatorjih in o vsem kar “paše” zraven, pa smo vas, spoštovani bralci  o tej temi želeli informirati kar najbolj kvalitetno in dobili smo namig, da naj se obrnemo na zasavsko zdravnico Alenko Forte, ki je ob svoji specializaciji zelo “doma” tudi na tem področju.

Zdravnica Alenka Forte, specialistka interne medicine in gastroenterologije, direktorica Medicinskega Centra Heliks d.o.o iz Trbovelj, ob svojem delu kot specialistka vsa leta svoje poklicne dejavnosti, deluje tudi širše. Z veseljem je več let predavala na Rdečem križu Trbovlje, redno predava različnim društvom bolnikov, z strokovnimi prispevki sodeluje na zdravniških srečanjih. Aktivno promovira program SVIT.

Posebej je angažirana na področju ekologije, od 2010 je predsednica Regijskega odbora za ekologijo in zdravje v Zasavju. Organizirala je okrogle mize na temo zdrave prehrane, problematike zdravja Zasavcev povezanega z ekološkim bremenom težke industrije v Zasavju, na temo ustanavljanja Urgentnih centrov in ukinjanja nujne medicinske pomoči v občinah Litija, Šmartno pri Litiji, Zagorje ob Savi, Trbovlje in Hrastnik.

Od marca 2015  v svojem centru, pogosto tudi v sodelovanju z dijaki srednje zdravstvene šole iz Zagorja ob Savi, za laike organizira in izvaja delavnice z  izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja in uporabo avtomatskih zunanjih  defibrilatorjev (AED).

“Pri učenju laikov je pomembno da niso le pasivni poslušalci, temveč da tudi sami  aktivno izvedejo vse postopke: prepoznavanje oseb, ki potrebujejo pomoč, pravilno ukrepanje: preverjanje življenjskih znakov, aktiviranje postopka prve pomoči – klic na 112; organiziranje drugih oseb v proces-iskanje najbližjega AED in uporaba slednjega pri nezavestnemu; pravilno izvajanje  zunanje masaže srca in umetnega dihanja pri odraslem, otroku in dojenčku; izvajanje vseh postopkov do prihoda medicinske ekipe,” o rokovanju z defibrilatorjem pove zdravnica Alenka Forte.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu nase-zasavje.si.