Že drugi dan manj kot tisoč okužb, število hospitaliziranih že nekaj dni manjše od tisoč

Datum:

V petek so tako po vladnih podatkih že drugi delovni dan zapored potrdili manj kot tisoč okužb z novim koronavirusom. Število hospitaliziranih covidnih bolnikov je tako že nekaj dni manjše od tisoč, kar je eden od pogojev za prehod države v oranžno fazo ukrepov za zajezitev epidemije. Drugi pogoj, da pod tisoč pade tudi povprečno število potrjenih primerov okužbe v zadnjih sedmih dneh, pa še ni izpolnjen, čeprav se meji približuje.

V petek so v Sloveniji ob 17.264 hitrih in PCR testih potrdili 990 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 18 bolnikov s covidom-19, je vlada objavila na Twitterju. V bolnišnicah se je zdravilo 926 covidnih bolnikov, od tega 157 na intenzivni negi. Po podatkih NIJZ povprečje potrjenih primerov okužbe v zadnjih sedmih dneh znaša 1031.

V petek so tako po vladnih podatkih že drugi delovni dan zapored potrdili manj kot 1000 okužb z novim koronavirusom. V četrtek so jih potrdili 959, medtem ko so v sredo zabeležili več kot 1200 novih primerov, prva dva dni tega tedna pa več kot 1500. V petek so pri opravljenih 4541 PCR testih potrdili 725 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih PCR testov je bil tako 16-odstoten. Pri opravljenih 12.723 hitrih antigenskih testih pa so potrdili 265 okužb, delež pozitivnih hitrih testov je bil 20,1 odstotka. V petek so iz bolnišnic odpustili 121 covidnih bolnikov, hospitaliziranih je bilo 926 covidnih bolnikov, kar je 62 manj kot dan prej, štirje manj pa so potrebovali intenzivno zdravljenje.

Image

Za oranžno fazo in dodatno sproščanje ukrepov ne manjka veliko
Število hospitaliziranih covidnih bolnikov je tako že nekaj dni manjše od 1000, kar je eden od pogojev za prehod države v oranžno fazo ukrepov za zajezitev epidemije. Drugi pogoj, da pod 1000 pade tudi povprečno število potrjenih primerov okužbe v zadnjih sedmih dneh, pa še ni izpolnjen, čeprav se meji približuje. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) to povprečje po podatkih za petek znaša 1031.

Med regijami ima najslabšo epidemiološko sliko še vedno Posavje, kjer so po podatkih za četrtek v zadnjih sedmih dneh zabeležili 467,2 primera okužbe na 100.000 prebivalcev. Najmanj primerov glede na število prebivalcev pa so v tem času zabeležili v zasavski (274,7) in savinjski (300) regiji. Slovensko povprečje v zadnjih sedmih dneh sicer znaša 358,7 potrjenih okužb na 100 tisoč prebivalcev.

Po oceni NIJZ je trenutno v Sloveniji 15.742 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Doslej pa je bilo v državi skupaj potrjena 173.201 okužba, po podatkih Sledilnika za covid-19 pa je umrlo 3612 oseb s covidom-19.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nemčija: V napadu z nožem ranjenih več dijakov

V šoli v mestu Wuppertal na zahodu Nemčije je...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja...

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...