fbpx

Zgodovinski dogovor Univerze v Novi Gorici z univerzo Združenih arabskih emiratov

Vodja univerzitetnega laboratorija za raziskavo materialov Matjaž Valant. (Foto: STA)

Te dni se je v Združenih arabskih emiratih mudila močna gospodarsko-strokovna delegacija iz goriške regije. Na Svetovni razstavi EXPO, Letnem investicijskem sejmu, Silicijevi dolini Dubaj in v njihovem inovacijskem centru so predstavljali investicijski potencial čezmejne goriške regije. Posebej pomemben dogovor je uspel Univerzi v Novi Gorici, ki se v Slovenijo vrača z novim partnerstvom z Univerzo Združenih arabskih emiratov. Novico so sporočili iz Univerze v Novi Gorici.

Član močne goriške delegacije je bil namreč tudi Prorektor za trajnostni razvoj in tehnologije na Univerzi Nova Gorica prof. dr. Matjaž Valant, ki je skupaj z županom Nove Gorice dr. Klemnom Miklavičem sodeloval na pogovorih z Univerzo Združenih arabskih emiratov. Ti so izrazili zanimanje za nadaljnje sodelovanje na področju biotehnologije in astrofizike. Zlasti jih je zanimal Center zelenih tehnologij in pripadajoči univerzitetni kampus, ki ju vzpostavljata Univerza in Mestna občina Nova Gorica. Pripravlja se dogovor o nadaljnjih skupnih raziskovalnih projektih in o sodelovanju pri vzpostavljanju raziskovalnih kapacitet na obeh univerzah. Obeta se tudi sporazum o dolgoročnem sodelovanju in financiranju raziskovalnih projektov, kar je izjemna priložnost za Univerzo v Novi Gorici, saj je Univerza Združenih arabskih emiratov ena izmed najprestižnejših univerz v regiji.

Univerza v Novi Gorici je v primerjavi z Univerzo Združenih arabskih emiratov mlada in majhna univerza, zato je njihova pripravljenost za skupno delo in raziskovanje, resnično priznanje za vse nas, ki se na Goriškem trudimo za razvoj regije. Naša osredotočenost na razvoj in raziskovanje zelenih tehnologij, je bila odločilna za začetek pogovorov, saj v arabskem svetu trajnost zaradi omejenosti nekaterih naravnih virov, resnično pridobiva na pomembnosti”, je ob koncu obiska poudaril prorektor dr. Valant.

Na pogovorih je aktivno sodeloval tudi župan Mestne Občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič, ki je ob dogovoru poudaril: “Arabski svet ponuja številne priložnosti ne le v poslovnem svetu, temveč tudi na področju izmenjave strokovnih znanj. Ker sem živel in delal na Bližnjem vzhodu vem, da so Arabci trdi pogajalci, ki jih prepriča le znanje in trdo delo, zato toliko bolj čestitam Univerzi v Novi Gorici za ta izjemen začetek sodelovanja”.

Sara Kovač