fbpx

Župan Balažic: Ljubljana se bo spet grela na račun uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi

dr. Milan Balažic in Zoran Janković (Foto: STA)

Po včerajšnji izjavi ljubljanskega župana Zorana Jankovića bo Ljubljana to zimo ogrevana po najnižji možni ceni. Med viri ogrevanja, ki jih ima na voljo podjetje Energetika Ljubljana, je ključna enota Termoelektrarna-toplarna Ljubljana (TE-TOL), ki bo mesto ogrevala z obstoječo premogovno tehnologijo in uporabljala indonezijski premog. “Tako se bodo prebivalci naše prestolnice spet greli na račun uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi,” je v izjavi zapisal župan občine Moravče dr. Milan Balažic. 

Župan občine Moravče dr. Milan Balažic je v izjavi opozoril, da se elektrofiltrski pepel, ki ostane od gorenja premoga, iz Ljubljane odvaža v Moravče na deponijo podjetja Termit. “Vsako leto se tako zakoplje vsaj 6500 ton tega pepela, ki je rakotvoren in nizko radioaktiven, predvsem pa ga sestavljajo strupene težke kovine,” je pojasnil ter navedel, da te snovi se skupaj z dežjem izcejajo v površinske vode, izpirajo v podtalnico, zastrupljajo tla, se v obliki nanodelcev širijo po zračnem prostoru. Zaradi vsega tega se vsako leto bolj uničuje ena najlepših predalpskih dolin, njena narava in živali. “Predvsem pa za rakom zbolevajo ljudje, ki živijo v neposredni bližini deponije,” je še opozoril.

Župan Moravč zato najostreje protestira proti sprevrženim načrtom župana Zorana Jankovića, ki zato, da zadovoljuje svoje volivce, v talce in žrtve svoje politike spreminja prebivalce Moravške doline. Balažic prav tako protestira proti državni politiki, ki to dovoljuje in ne stori ničesar, da bi enkrat dokončno preprečila zastrupljanje moravških ljudi. “Dovolj imamo leporečnih zelenih deklaracij, medtem ko nam bolj ali manj prikrito vlada umazani kapital,” je zapisal in župana Jankovića javno pozval, da podjetje Energetika Ljubljana takoj prekine vse pogodbe o dovozu elektrofiltrskega pepela na deponije podjetja Termit v Moravčah ter najde druge ustrezne rešitve. Vlado in državne institucije pa poziva, da končno začnejo spoštovati okoljsko zakonodajo, ki so jo na podlagi evropskih direktiv same sprejele. “V nasprotnem primeru lahko v prihodnje pred Magistratom in Gregorčičevo ulico pričakujete okoljske begunce, ki vam bodo izstavili svoj račun,” je še opozoril Balažic.

TE-TOL (Foto: STA)

Janković: Zima bo lahko dolga tudi osem mesecev, Ljubljana bo ogrevana
Zima bo lahko dolga tudi osem mesecev, Ljubljana bo ogrevana,” je na redni tedenski novinarski dejal župan Mestne občine Ljubljana. Energetika Ljubljana bo v dveh toplarnah kombinirala biomaso, premog in plin, rezervna različica pa je ekstra lahko kurilno okolje. Približno polovica stanovanjskih objektov v Ljubljani je na vročevodu, zato v teh primerih težav po Jankovićevih besedah ne bo, uporabniki pa bodo imeli po besedah župana najnižjo možno ceno glede na trenutne razmere. Tretjina stanovanjskih objektov pa se ogreva s plinom, piše STA. Tega bo sicer po županovih besedah dovolj, a še vedno ni jasno, po kakšni ceni. Zato so imeli na občini sestanek s predstavniki vlade na to temo. Vlado so prosili, da preuči dva predloga. Prvi je, da bi bila cena elektrike in plina zamejena tudi za ljubljanska javna podjetja in zavode, pri čemer je pričakovanje občine le to, da so pokriti stroški Energetike Ljubljana. Drugi predlog pa je, da država namesto 10 odstotkov v tej sezoni razdeli 90 odstotkov brezplačnih emisijskih kuponov. Janković ocenjuje, da so predlogi za vlado sprejemljivi. V Energetiki Ljubljana so med drugim navedli, da bo proizvodnja toplote in elektrike v enoti Termoelektrarne-toplarne Ljubljana (TE-TOL) tudi v prihajajoči ogrevalni sezoni temeljila na obstoječi premogovni tehnologiji, medtem ko obratovanje nove plinsko-parne elektrarne načrtujejo za prihodnje leto. Ko se je kriza na energetskih trgih okrepila, so se v Energetiki Ljubljana odločili za podaljšanje dobav indonezijskega premoga. A Janković vztraja, da bodo novo plinsko-parno enoto konec oktobra na vsak način zagnali, novembra pa bo tehnični pregled. Projekt je zaključen 90-odstotno, s kakšno zmogljivostjo pa bo v nadaljevanju delovala, bo odvisno od razmer, je po poročanju STA sklenil ljubljanski župan.

Je pepel nevaren odpadek ali ni?
Moravški župan in vodstvo Termita sta že nekaj časa v sporu tudi zaradi Termitove pogodbe z ljubljanskim TE-TOL o dovozu pepela in žlindre v Moravče. Delo je lani poročalo, da je omenjena pogodba le pika na i večletnim pregovarjanjem, obtoževanjem in celo tožbam zaradi Termitovega onesnaževanja in odlaganja industrijskih odpadkov v Moravški dolini. Balažic je maja lani protestiral pri vladi, okoljskem ministrstvu in Arsu, sklicujoč se na mednarodne raziskave in analize, ki po njegovih navedbah dokazujejo, da pepel vsebuje strupena onesnaževala, kot so selen, živo srebro, kadmij, kobalt, litij in arzen, ki so vsa povezana z rakom in drugimi resnimi vplivi na zdravje ljudi. Balažic je prepričan, da je Moravška dolina žrtev okoljskega nasilja, Moravčani pa so se že leta 2007 na referendumu opredelil proti vsakršnemu sprejemanju odpadkov, v tovarni Termit pa po drugi strani zagotavljajo, da njihova dejavnost ne more vplivati na kakovost pitne vode v Moravčah. Ocene odpadkov, ki jih sprejemajo in predelujejo, so po njihovih navedbah izdelale zunanje pooblaščene inštitucije – iz te dokumentacije je jasno razvidno, da noben od odpadkov, ki jih sprejemajo, ni strupen in nevaren, zatrjujejo. “Tovrstno analizo imamo tudi za pepel iz Toplarne Ljubljana, kjer je jasno navedeno, da odpadek ni nevaren,” so iz tovarne Termit sporočili že lani.

Sara Bertoncelj