fbpx

Županu Jankoviču se sesuva zdravstveni sistem: Zaradi pomanjkanja zdravnikov iz ZD Ljubljana preusmerjajo bolnike po celi Ljubljani

Zoranu Jankoviću se je predvolilna obljuba hitro postarala. Vir: Zajem zaslona, Facebook

Tik pred lokalnimi volitvami sta si ljubljanski šerif Janković in zdravstveni minister Bešič Loredan privoščila neokusno samopromocijsko potezo. Zavezala sta se reševanju ljubljanskega zdravstva. Prestolnica bi bila njun poskusni zajček, zatem pa bi “patent” prenesla na celotno Slovenijo. Da gre za grdo prevaro in da njun koncept ne pije vode, pričajo alarmantni podatki s terena. Zaradi pomanjkanja zdravnikov paciente iz ZD Polje (začasno) preusmerjajo v ZD Fužine. 

“Zaradi nepredvidenih dogodkov in večjega števila bolniških odsotnosti zaposlenih bomo z 29. 11. 2022 začasno preusmerili ambulante zdravstvenega varstva odraslih iz ZD Polje v ZD Fužine. Nova organizacija dela bo predvidoma trajala do konca decembra 2022. Za paciente, ki so ostali brez osebnega zdravnika v enoti Moste-Polje, ali je ta bolniško odsoten, bodo v ZD Fužine organizirani dve akutni in kronična ambulanta. Prosimo vas za potrpežljivost, strpnost ter solidarnost z drugimi pacienti,” je vodstvo zdravstvenega doma sporočilo pacientom.

Jankovičeva predvolilna obljuba se je tako kaj hitro postarala. “Dve lisici bosta poskrbeli, da v kokošnjaku ne bo več zmanjkovalo kur,” se je Janez Janša odzval na skupno predvolilno potezo ljubljanskega šerifa Zorana Jankovića in zdravstvenega ministra Danijela Bešića Loredana glede reševanja ljubljanskega zdravstva. Spomnimo: dejstvo je, da kar 15 tisoč meščanov Ljubljane ostaja brez opredeljenega zdravnika. V letu 2021 je naš največji zdravstveni dom, Zdravstveni dom Ljubljana (ZD Ljubljana), zapustilo kar 11 zdravnikov, letos pa že 22. Nekateri so se upokojili, spet drugi odšli drugam, kjer lahko delajo pod boljšimi pogoji. Zaposlilo pa se jih je samo 15, potrebnih bi jih bilo še najmanj 12. Županu v skoraj dveh desetletjih županovanja (že vse od leta 2006) tega perečega področja ni uspelo urediti, potem pa bi zatečeno stanje na hitro “krpal” tik pred lokalnimi volitvami?! 

Mrtvorojeni dogovor
Najprej naj bi vstopil v delovanje dogovor med UKC Ljubljana in ZD Ljubljana. Pred novinarji sta šerif in minister sklenila pisni dogovor, ki se nanaša na način zagotavljanja zdravstvenega varstva v “najlepšem mestu”. V skladu z dogovorom naj bi nujno medicinsko pomoč iz ZD Ljubljana prenesli na UKC Ljubljana. Nato pa bi si zdravstveno ministrstvo prizadevalo za večji uvoz tujcev (ob hkratnem nižanju jezikovnih standardov?!?!), kar bi baje pokrilo kadrovski primanjkljaj. Govora je bilo tudi o regionalizaciji izvajanja NMP ter primarnega zdravstva. Bešič Loredan je ob tem izpostavil, da ima dogovor časovnice in obveznosti. Zdravniki naj bi sicer še naprej opravljali dežurno službo, tudi koncesionarji. Župan Ljubljane je še pojasnil, da  je v pogodbah s 113 koncesionarji navedena dolžnost – opravljanje dežurne službe.

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan in ljubljanski šerif Zoran Janković (Foto: montaža)

Janković: “Decembra bodo dobili poziv, da če tega ne bodo storili, bodo s 1. januarjem izgubili koncesijo.” Najprej se namerava problematika reševati začasno, pozneje pa bi se lahko povečalo število zdravnikov. Rešitev bi lahko bila (tako meni Janković) večje število študentov na obeh medicinskih fakultetah v Sloveniji. Župan je omenil tudi možnost uvedbe dodatne štipendije, če bi postali v ZD Ljubljana zdravniki družinske medicine. Ljubljanski župan pa ceni ministrov pogum za reševanje problematike. Je pa navedel še en problem – 30 tisoč posameznikov, ki imajo zdravnika v prestolnici, nimajo pa stalnega naslova. Toda podatki s terena so neizprosni.

Janković ima srce v denarnici: ogroža tudi ljubljansko podtalnico, kje je Kovačeva?!
Da nima Janković prav nobenega občutka za sočloveka in da ima srce v denarnici, dokazuje tudi njegovo nadaljevanje sporne gradnje kanalizacije prek ljubljanskega vodonosnika pitne vode. Mimogrede: zadeva kaže tudi na hinavščino Inštituta 8. marec in Nike Kovač, ki jim je za ljubljansko podtalnico malo mar. Kje so se poskrili slavni “vodovodarji”? Več tukaj.

Foto: Instagram

Domen Mezeg