Londonska napadalca potrjena kot islamska skrajneža, eden od njiju stari znanec angleške tajne službe

Datum:

Britanska policija razkrila imeni dveh napadalcev in priznala, da je eden že znani obraz, povezan z islamskim ekstremizmom. Na prostost pa je izpustila vseh 12 pridržanih v povezavi z napadom. Preiskava se nadaljuje.

Britanske oblasti so razkrile imeni dveh od treh napadalcev sobotnega večera v Londonu. Gre že za tretji teroristični napad v treh mesecih. Napadalci so napad izvedli najprej na pločniku London Bridgea, kjer so z vozilom kosili pešce, nato pa so se odpravili še v bližnji Borough Market, kjer so pričeli naključno zabadati mimoidoče. Ubitih je bilo sedem ljudi, skoraj 50 pa jih je bilo ranjenih.

V zadnjem času začel oblačiti v bolj tradicionalna muslimanska oblačila in si je pustil rasti brado
Londonska policija je razkrila, da naj bi bil prvi napadalec 27-letni Britanec Khuram Shazad Butt, rojen v Pakistanu, dobro znan policiji in britanski obveščevalni službi MI5. Oblasti zdaj trdijo, da ni kazal znakov radikalizacije, čeprav je lani nastopil v dokumentarcu o islamskih skrajnežih, povezanih z zaprtjem pridigarjev. Drugi napadalec je bil 30-letni Rachid Redouane, ki pa se je predstavljal pod drugim imenom in drugačnim datumom rojstva. Buttovi sosedje v Vzhodnem Londonu so povedali, da so napadalca malo pred napadom videli evforična, sicer pa Butt ni kazal znakov nasilja in se je obnašal kot povsem povprečen družinski človek. Opazili pa so, da se je v zadnjem času začel oblačiti v bolj tradicionalna muslimanska oblačila in si je pustil rasti brado, poroča Reuters.

Na prostost so izpustili tudi že vseh 12 ljudi, ki naj bi bili vpleteni v zadnji napad, preiskava pa se nadaljuje v polnem teku. Med žrtvami so že potrdili 30-letno kanadsko državljanko Christine Archibald, ki se je v Evropo preselila k svojemu zaročencu in je delala v zavetišču za brezdomce. V spomin na žrtve se bodo teh v bližini London Bridgea spomnili z minuto molka.

Foto: EPA

Terorizem neposredno vpliva tudi na predvolilno kampanjo
Teroristični napadi pa niso prav nič v pomoč v predvolilni kampanji. Že starejša napoved Therese May, ko je razkrila ukrep za zmanjšanje sredstev za policijo, zdaj vzburja ogorčenje, čeprav je ta zagotovila, da to ne velja za boj proti terorizmu. Nič bolje pa ni niti za njenega nasprotnika Jeremyja Corbyna, ki je kot pacifist tudi simpatizer palestinske skupine Hamas in libanonskega Hezbolaha.

Z. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...