Policijski veterani združenja Sever pod simboli svojih sovražnikov v družbi ruskih diplomatov

Datum:

Več kot trideset let po osamosvojitvi Republike Slovenije lahko od zagovornika kulturnega marksizma ali/in ruske agresije na Ukrajino vse pogosteje slišiš, da je tudi on veteran vojne za Slovenijo. Ob tem se lahko upravičeno vprašamo, kaj se je s takimi zgodilo, saj nas je vojna zajela prav zaradi boja proti ideologiji, ki producira zlo, trpljenje, teptanje človekovega dostojanstva in pravic … zelo podobno kot v Ukrajini. Srh me je spreletel, ko sem bil pred dnevi seznanjen, da severnoprimorski veterani vojne za Slovenijo iz združenja Sever tam okoli paradirajo s simboli napadalcev na osamosvojeno Slovenijo leta 1991 in v času agresije Rusije na Ukrajino prijateljujejo z ruskimi diplomati.

Pred nekaj dnevi me je po telefonu poklical zavedni Slovenec in domoljub s Severne Primorske. Z žalostjo pove, da se v njihovih krajih vse bolj krepi rdeči fanatizem, člani združenja Sever (veteranska organizacija pripadnikov policije) pa se pajdašijo s člani in simpatizerji revolucionarne Zveze združenja borcev NOB. Skupaj se udeležujejo dogodkov pod simboli totalitarizma. Predsednik društva Sever Severne Primorske Angel Vidmar, ki je tudi v upravnem odboru na državni ravni združenja, to podpira in pomaga krepiti prijateljstvo z Rusko federacijo, ki se je s Putinom odločila za vojne zločine in terorizem. Medtem ves demokratični svet zaostruje sankcije proti agresorski Rusiji.

Član lokalnega društva združenja Drago Kosmač, ki je del Zveze policijskih veteranskih društev Sever, vodi pa ga Tomaž Čas, naj bi imel močne zveze na ruskem veleposlaništvu v Sloveniji. Stric Draga Kosmača je po informacijah padel med vojno skupaj z nekim ruskim vojakom. To je postala vez z Rusijo in veleposlaništvom v Ljubljani. Že leta so tesno povezani in se vzajemno vabijo na različne dogodke. Ruski veleposlanik Timur Ejvazov hodi tudi na družabna srečanja kot so trgatve, člani združenja Sever pa so bili v preteklosti tudi v Rusiji.

Zvest rdeči zvezdi
Drago Kosmač je po informacijah sicer veteran vojne za Slovenijo in udeleženec spopada z jugoslovansko vojsko za mejni prehod Rožna dolina. Danes pa se klati po različnih prireditvah pod rdečo zvezdo in drugimi simboli vojske in države, ki mu je leta 1991 tako kot mnogim drugim stregla po svobodi in življenju. S tem se bodo verjetno v prihodnosti ukvarjali mnogi sociologi, psihologi in psihiatri. Danes je ta pojav vsekakor razumsko nerazložljiv.

Ni čudno, če se po vsem tem ukine muzej slovenske osamosvojitve, dogodke iz teh časov pa se kot lažno komplementarne združi z revolucijo in tiranijo komunistične oblasti. V centru glavnega mesta pa se postavi spomenik špekulantom, ki si niso želeli urediti državljanstva, ker so verjeli, da Slovenija kot samostojna država ne bo obstala. Ob spoznanju svoje zmote so tudi s pomočjo sil, ki jim Slovenija nikoli ni bila intimna opcija, dosegli obravnavo pred ESČP. To jim je prikimalo, ker je bilo očitno pomanjkljivo seznanjeno z dejstvi iz tistega časa.

Tesne vezi med veterani in ruskimi diplomati se še dodatno utrjujejo tudi v času ruske agresije na Ukrajino. Vojni zločini in teroristične akcije ruskega režima v sosednji državi niso bili ovira, da so ruskega veleposlanika 22. februarja 2023 Timura Ejvazova povabili na spominsko slovesnost padlim partizanom v spominskem parku na Trnovem nad Novo Gorico, kamor so skupaj položili venec. Kosmač je o tem ponosno poročal na svojem Facebookovem profilu, domoljubni primorski Slovenci, ki obsojajo rusko agresijo, pa se zgražajo in nimajo besede.

Prijateljske vezi z ruskim vojaškim atašejem
Splošno je znano, da so ruski diplomati odlično izurjeni za pridobivanje najrazličnejših obveščevalnih informacij. V času, ko se je njihova država odločila za vojno v Ukrajini, ki je naperjena zoper ves demokratični svet, obveščevalna dejavnost ne miruje. Pravzaprav je pomembnejša kot kadar koli prej in se krepi. Rusiji je v interesu, da se lažno promovira kot zaveznica dobrega, saj s tem izboljšuje svojo javno podobo. Pri tem ji koristi vsak stik v svetu in vsak dogodek. Dobremu obveščevalcu v teh stikih ni težko ugotoviti razpoloženja med ljudmi in v organizacijah. V dani vojni situaciji so še posebej pomembna veteranska združenja. Po predhodnem tipanju ocenijo, kje je špranja, skozi katero lahko prodrejo in si pridobijo svoje tajne sodelavce.

Član združenja Sever Drago Kosmač naj bi stkal prijateljske vezi tudi z ruskim vojaškim atašejem v Sloveniji Aleksandrom Mališevim. V času, ko je torej ruska diplomacija zaradi brutalne vojne, ki jo je sama sprožila, uradno omejena, pospešeno deluje na terenu. Pri tem s pridom izkorišča moralno šibkost zavesti posameznikov in skupin. Žal je ena teh skupin tudi veteransko združenje Sever.

V Sloveniji gre torej Rusom marsikaj na roke. To seveda ni odločilnega pomena za dogajanje v Ukrajini, je pa ruski oprijem, na katerem gradijo. Ima pomembne povezave z vplivnim veteranskim združenjem Sever, ki iz lokalnega nivoja sega vse do njegovega jedra na državni ravni, ta pa ima močne zveze v vladajoči politiki. Slovenski DZ s parlamentarno večino nekompetentnih pred nekaj dnevi ni znal prepoznati in obsoditi terorističnega načina delovanja ruskega režima. Je to že plod podtalnega delovanja Rusov v Sloveniji?

Istočasno pa se v državi sistematično ruši pozitiven odnos do osamosvojitve in slovenstva, kar je nevarnost novega notranjega razkola naroda. Kulturni marksizem ustvarja majhne lovke, ki potem skrbi, da se razraščajo in zajedajo v družbena dogajanja na dolgi rok. Žal to nič dobrega oziroma nekaj gnilega je v deželi tej.

Davorin Kopše

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...