S septembrom brezplačni vrtec za drugega otroka!

Datum:

Starši predšolskih otrok bodo na lastnem žepu občutili spremembe, ki jih prinaša januarja sprejeta sprememba zakonodaje na tem področju. Uvaja se tako imenovan brezplačni vrtec za drugega otroka. S 1. septembrom bo namreč vrtec za drugega otroka, ki je v vrtcu hkrati s starejšim sorojencem, brezplačen. Prav tako je do brezplačnega vrtca upravičen vsak nadaljnji otrok ne glede na to, ali je še kateri otrok v vrtcu ali ne.

                   

Novelo zakona je sicer državni zbor potrdil že v začetku leta. Kot so izpostavili, kakovostna predšolska vzgoja predstavlja trdne temelje vseživljenjskega učenja, kar koristi predvsem otrokom iz socialno ogroženih okolij.

Najmlajši v vrtcu (Foto: STA)

Brezplačni vrtec za drugega otroka bo v primeru, da je starejši otrok še vedno vključen v vrtčevsko varstvo. Prav tako vsak nadaljnji otrok, ne glede na to, ali je še v vrtcu ali že v šoli. V praksi to pomeni, da v primeru, da ima družina dva otroka, bo za drugega vrtec plačljiv ob vstopu starejšega v šolo. Vlada je v letošnjem proračunu za dodatno financiranje vrtcev po novem zakonu namenila 2,2 milijona evrov. Poslanci so skupaj z novelo sprejeli še določbo, ki prepoveduje opravljanje predšolske vzgoje in varstva otrok vsem pravnim in fizičnim osebam, ki niso vpisani v razvid izvajalcev javno veljavnih programov ali v register varuhov predšolskih otrok. S tem želi vlada odpraviti pomanjkljivosti zakona, ki so se pokazale ob nepravilnostih v ljubljanskem zasebnem vrtcu Kengurujčki.

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki