Kočevje: “Romski klan sabotira razvoj mesta in brutalno obračunava z občani”

Datum:

“Prebivalci Kočevja potrebujemo pomoč, romski klan sabotira razvoj mesta in brutalno obračunava z občani,” so v anonimnem pismu zapisali Kočevci. Nad policijo in županom so globoko razočarani, kot pravijo so se zato obrnili na medije, da se prične o tem problematičnem klanu javno govoriti, “predno bo le-ta naslednjič z mačeto koga obglavil”. Kočevje namreč že več let trepeta pred romskimi tolpami, ki jih je tam vsak dan več. Kljub opozorilom domačinov, da si ne upajo več na ulice, jih država ne upošteva, Romi pa so vse bolj predrzni. 

Kočevci so zgroženi nad tem, da jim poleg tega, da je mesto velikokrat pozabljeno s strani države in da gospodarsko stagnira, hude preglavice povzročajo še soprebivalci Romi. O Kočevju in romski problematiki se je pisalo že veliko. Marsikaj se je tudi že zgodilo in zaradi določenih tolp je Kočevje ožigosano, saj polni naslovnice po navadi zaradi brutalnega nasilja, ki ga je nemogoče spregledati, pišejo v pismu. Vzorci pa so se zopet začeli ponavljati. Gre za romsko tolpo, ki sicer tudi med samimi Romi predstavlja manjšino oziroma klan, ki spada med “najpremožnejše”. Od kod jim bajno premoženje (luksuzni športni avtomobili, tovornjaki), ne ve “nihče”. “Pripadniki tega klana sicer večinoma živijo v (novih) stanovanjih, ki jim jih plačuje center za socialno delo, saj so brez dela,” pišejo obupani Kočevci.

Nedavno nazaj se je na Rudniškem jezeru v Kočevju na glavni plaži odprl manjši obrat, ki je ponujal hitro prehrano in pijačo in je po besedah Kočevcev privabil mnogo obiskovalcev, tudi turistov iz tujine. Jezero je zaživelo, pojavili pa so se še drugi podjetniki s prikolicami, kar je za Kočevje zelo dragoceno, saj so potrebna tako nova delovna mesta kot razvoj, opisujejo anonimni občani.

Lastnika obrata so napadli z mačetami
“Pred kratkim je omenjeni klan prišel do omenjenega obrata s hitro prehrano, kjer so se obnašali neprimerno ter načrtno odganjali stranke (uničevali posel z namenom izsiljevanja lastnika za denar). Svoje provokacije so stopnjevali do te točke, da so začeli razbijati pohištvo (stole, mize, pribor), hudo pretepli pa so tudi tam zaposlenega. Lastnik se ni dal in ni popustil izsiljevanju. Vse je prijavil na policijo. Klan se ni ustavil. Nasprotno. Ponoči med zaprtjem so lastniku “anonimno” močno poškodovali premičen objekt,” so zapisali v pismu.

Lastnik se je vendarle odločil, da preneha s poslom, saj so ljudje zaradi strahu prenehali množično obiskovati tako Rudniško jezero kot njegov obrat, saj je klan iz maščevalnosti lastnika napadel z mačetami. Po zaprtju obrata je lastnik dobil spremstvo policistov v civilu oziroma kriminalistov. Kmalu za tem se je klan spravil tudi na njegovega mlajšega polbrata, ki sicer s tem poslom nima nič. Tudi njega so pretepli ter mu zagrozili, da je to “lekcija” in naj javi bratu, da preneha s prijavami na policijo.

Ali romski klan podkupuje policiste?
Ne gre za vse Rome, pravijo v pismu, temveč za ta klan. “Vsi ti razbojniki imajo isti priimek in govori se, da naj bi plačevali tudi določene policiste. To je čisto možno, saj so polni denarja in vpliva ali bolje rečeno strahovpliva, ki ga imajo na naše mestece.” Tako lokalna policija kot župan Vladimir Prebilič niso kos tej problematiki, pravijo, saj gre za mafijsko organiziran klan. Menijo, da bi župan moral  zaprositi za policijsko pomoč v ekstremnih razmerah. “Kočevje bi se res sicer zopet znašlo na naslovnicah na način, da si zunanji kapital ne bi želel investirati v mesto zaradi tovrstne problematike, ampak glede na to, kakšne težave imamo domačini, še posebej tisti, ki si želijo občino razvijati, je to nedopustno.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...