Luksemburški premier na tnalu poljskih medijev: Kritik predsednika Dude je napisal plagiat

Datum:

Portal Visegrad24 poroča, da je luksemburški premier Xavier Bettel pred leti kritiziral poljskega predsednika Andrzeja Dudo, ker je med svojo predsedniško kampanjo govoril o “LGBT-lobiju”. Sedaj pa je na svoj račun prišel poljski tisk. Izkazalo se je, da je Bettel plagiatiziral več kot tri četrtine svojega magisterija. Poljski mediji so Bettelovi kritiki Dude poročali že leta 2020. Kot so navedli, je Bettel homoseksualec, ki je bil nad izjavami Dude o LGBT izjemno presenečen in dejal, da jih ne bo nikdar pozabil. S svojim partnerjem je sicer poročen že od leta 2015. Tekom predvolilne kampanje za predsedniške volitve je Duda govoril o tem, da se poljskim otrokom skuša vsiljevati sporno ideologijo LGBT in mavrično indoktrinacijo primerjal s podobnim ravnanjem z najmlajšimi v času komunizma. Govoril je celo o “neoboljševizmu”. 

“Kaj vendar gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne opaziš?” se glasi svetopisemski rek. In če predpostavljamo, da je Evropa velika družina in smo Evropejci na nek način bratje, potem je ta tudi rek več kot na mestu, zlasti v primeru zahodnih (bruseljskih) politikov, ki višegrajske države, zlasti Poljsko in Madžarsko, oholo izrabljajo kot “pljuvalnik” za preusmerjanje pozornosti od lokalnih tem. A ravno pri takšnih politikih, ki s prstom radi kažejo na druge, se pogosto izkaže, da ni vse tako, kot bi moralo biti.

Portal Rzeczpospolita se je že lansko jesen razpisal o luksemburškem predsedniku vlade Xavierju Bettlu. Za njegov magisterij se je namreč izkazalo, da le dve strani od 56 nista plagiat. Po opravljeni preiskavi novinarjev je priznal, da bi svoje zaključno delo lahko napisal tudi drugače. Kot je navedeno, gre za “impresivno mešanico prekopiranih besedil, ki ne izpolnjuje zahtev akademskega sveta”. Gre za 48-letnika, ki Luksemburgu vlada že vse od leta 2013, njegovo zaključno delo pa je nastalo pred več kot 20-leti.

Luksemburški premier Xavier Bettel na vladnem zasedanju (Foto: epa)

Sedaj je jasno, da gre za nepošten izdelek, ki ga je napisal tekom študija na univerzi v vzhodni Franciji v kraju Lorraine in se nanaša na področje prava in politologije. Poznejši premier je zaključil študij na fakulteti v tem samem letu, ko je začel tudi svojo parlamentarno kariero. Delo je bilo sestavljeno iz dolgih, neoznačenih odlomkov besedila iz dveh različnih knjig, štirih spletnih strani in novinarskega članka. Novinarji so ugotovili, da ni bilo prekopiranih le nekaj odstavkov in uvod ter izjemno kratek povzetek. Domnevo, da gre za plagiat, so potrdili tudi neodvisni strokovnjaki.

Univerza mu je dala priložnost, da magistrsko delo popravi, on pa se mu je rajši odrekel
Kar 20 strani diplomskega dela pa je bilo prekopiranih neposredno s strani Evropskega parlamenta, še devet strani pa iz poročila, ki ga je leta 1998 pripravil grški evropski poslanec. Jasno je, da ne gre za plagiat iz malomarnosti, ampak za načrtno delo. V začetku februarja letos pa so mediji poročali o tem, da se je luksemburški premier odpovedal svojemu magisteriju iz leta 1999. Javno plagiatorstva sicer ni priznal, je pa univerzo zaprosil, da sprejme njegovo opravičilo. Univerza je po šokantnem razkritju premierju ponudila možnost, da pisno delo popravi in ga prilagodi ustreznim standardom.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...