Madžarska ministrica Varga: “Evropska levica se vmešava v naš demokratični proces in volitve!”

Datum:

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga je vrnila udarec evropski levici, ki se skuša vmešavati v demokratični proces države (v prihajajoče parlamentarne volitve). Kot je dejala Varga, se je “madžarska predvolilna kampanja začela že pred meseci v Bruslju”

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga je s tem odgovorila na pozive številnih evropskih levičarskih poslancev, da naj opazovalci EU spremljajo prihajajoče madžarske splošne volitve. Odzvala se je na obtožbe skupnega pisma, objavljenega 18. januarja, v katerem so levi evropski poslanci izrazili zaskrbljenost, da madžarske volitve morda ne bodo izpeljane v skladu z najvišjimi demokratičnimi standardi”, poroča Remix News

Vargova jim je svoj odgovor podala na družbenih omrežjih, s tem pa se zoperstavila levičarskim poskusom iz Bruslja, da bi se spodkopavale in diskreditirale demokratične volitve. Zapisala je: “Evropska levica bi se vmešavala v madžarske volitve.” Poleg tega je dodala, da se je madžarska predvolilna kampanja začela v Bruslju že pred meseci. Državnica pa je še poudarila, da je vsebina pisma polna lapsusov in prenagljenih pogledov na njihovo državo.

Guy Verhofstadt (Foto: epa)

Prepričana je, da je cilj evropske levice jasen – to je želja po vplivanju na izide glasovanja. Vendar to madžarskega naroda, po njenem mnenju, ne bo odvrnilo. Ostali bodo oprezni in nikomur ne bodo dovolili, da iz tujine Madžarom soli pamet glede njihove odločitve. Žaljivo pismo je podpisalo 62 članov Evropskega parlamenta. Med njimi je tudi samooklicani evropski federalist Guy Verhofstadt, ki je na Twitterju v zvezi z volitvami 3. aprila opozoril svoje sledilce, da bo premier Viktor Orban “igral umazano”. 

“Običajno se soočamo z lažmi in lažnimi novicami, ki jih ustvarja mednarodni liberalni ‘mainstream'”
Verhofstadt je ob tem še zatrdil, da jih izid madžarskih volitev skrbi, in da sta na kocki evropski demokracija in suverenost. Odziv Varge pa je bil podoben odzivu madžarskega ministra za zunanje zadeve Pétra Szijjártó, ki je v sredo dejal ameriškemu TV-voditelju Tuckerju Carlsonu: “Običajno se soočamo z lažmi in lažnimi novicami, ki jih ustvarja mednarodni liberalni mainstream.” 

Ameriška pogovorna oddaja na Fox News, TV-voditelj Carlson in madžarski zunanji minister Szijjártó. (Foto: posnetek zaslona)

Na vprašanje ameriškega novinarja, zakaj zahodne liberalne vlade in osrednji mediji ne marajo Madžarske, pa je odvrnil, da je to zato, ker vodijo domoljubno in na krščanskih vrednotah utemeljeno politiko. Njihov cilj je stremljenje k nacionalnemu interesu. So konservativci in pri svojem početju uspešni, tako da v osnovi njihov obstoj za osrednje medije in zahodne liberalce predstavlja nevarnost. Gre za konservativno, domoljubno, krščansko in demokratično pot, ki spoštuje zgodovino in versko dediščino, spoštuje madžarske vrednote, kot je družina. Szijjártó je prepričan, da omenjeno prav tako prinaša uspeh. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...