Maribor si zasluži več – v župansko tekmo se podaja Dejan Kaloh

Datum:

Kandidat SDS za župana Mestne občine Maribor je vodja lokalnega odbora stranke, sicer pa poslanec DZ Dejan Kaloh. V primeru izvolitve med drugim napoveduje razvoj vseh delov občine, ne le središča mesta, krepitev turistične ponudbe z izgradnjo razglednega stolpa v obliki grozda ter ponovno odprtje Koroške ceste za enosmerni motorni promet.

Predlagatelj županske kandidature je nekdanji rektor Univerze v Mariboru Ivan Rozman, sicer član SDS. Na današnji predstavitvi v Malečniku je v predstavitvi kandidata izpostavil Kalohovo dosedanje “stalno zavzemanje za dobrobit Maribora in vseh njegovih prebivalcev“.

Dejan Kaloh je od leta 2018 poslanec SDS v državnem zboru, pred tem je bil strokovni sodelavec v poslanski skupini SDS in svetovalec ministra za notranje zadeve. Vodenje mariborskega mestnega odbora SDS je prevzel marca 2019 po odstopu prejšnjega predsednika Zvonka Zinrajha.

Maribor si zasluži sedež katere izmed državnih institucij
Tudi sam poudarja, da je “lokalpatriot”. Kot je dejal, se je v času vlade Janeza Janše močno zavzemal za mariborske projekte, med drugim izgradnjo Centra Rotovž ter obnovo promenade v Mestnem parku in Dvorane Tabor. “Nikoli me ni bilo strah potrkati našemu ministru na vrata,” je povedal. Poudaril je, da bo v primeru izvolitve za razliko od sedanjega župana Saše Arsenoviča poskrbel za razvoj vseh mestnih četrti in krajevnih skupnosti, deloval kot “človek dialoga” in sodeloval s strokovnjaki.

Foto: STA

Po “iracionalni odločitvi” trenutne vlade za zaprtje urada za demografijo si bo Kaloh po lastnih besedah prizadeval, da v Maribor pripelje sedež kakšne državne institucije ali državnega podjetja. Podpiral bo “zeleno, pametno in ustvarjalno gospodarstvo“, krepil podporno okolje za podjetnike in se tesneje povezoval s sosednjo Občino Hoče-Slivnica za zagon mariborskega letališča.

Po ocenah Kaloha so nujni tudi krepitev turistične ponudbe v občini, obnova kopališča na Mariborskem otoku in dvorca Betnava, vrnitev tekmovanja za Zlato lisico na Pohorje in preveritev učinkovitosti Javnega holdinga Maribor. Problematično se mu zdi dosedanje zadolževanje občine in urejanje prometa v mestu.

V novem sklicu mariborskega mestnega sveta pričakuje SDS najmanj deset od skupno 45 sedežev, medtem ko jih trenutno zaseda tri. Po besedah mestne svetnice Vladimire Cokoje so njihovi kandidati različnih generacij in strok, med drugim poleg aktualnih mestnih svetnikov še nekdanji predsednik sveta UKC Maribor Kazimir Miksić, biologinja Mojca Čizek Sajko, ekonomistka Ksenija Vaš in radijski moderator Miro Kodrič.

Kandidaturo za mariborskega župana oziroma županjo so doslej že uradno napovedali mestni svetnik Stranke mladih – Zelenih Evrope Igor Jurišič, nekdanja poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik kot kandidatka mestne Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR) ter nekdanji direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Vojko Flis kot kandidat Gibanja Svoboda. Sedanji župan Arsenovič zbira podpise za vnovično kandidaturo, še poroča STA.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Pričetek dobrodelne akcije “Pomagajmo preživeti in živeti”

Slovenska karitas je na petkovi novinarski konferenci predstavila začetek...

Telekom ob 47 milijonih dobička ne bo izplačeval dividend?

Vseslovensko združenje mali delničarjev (VZMD) nasprotuje predlogu Uprave in...

Ddr. Jaklič poudarja, da je opravljal le dejavnosti, ki mu jih dovoljuje zakon

Potem ko se je Mladina razpisala o obstoju popoldanskega...

Bo policija ustavila nasilneža na Možino, preden bo prepozno?

"A kdo pozna tega tipa? Prejle se je drl...