Marko Bitenc razkril, kar so v Tarči zamolčali: Zakaj ventilator, ki je dovolj dober za eno od gospodarsko najmočnejših držav, po mnenju “strokovne” komisije ni dovolj dober za Slovenijo?!

Datum:

V četrtkovi oddaji Tarča na RTV Slovenija je potekalo nadaljevanje razprave v zvezi z nabavo zaščitne opreme. Šlo naj bi za soočenje tako imenovanega žvižgača Ivana Galeta in ostalih, ki naj bi bili povezani z nakupom ventilatorjev, ki so v času pandemije COVID-19 postali nekaj, kar vsaka država krvavo potrebuje. Ni trajalo dolgo, da so na RTV Slovenija pokazali svoje prave barve. V oddaji so se sklicevali na mnenje “neodvisnega” strokovnjaka dr. Riharda Knaflja, ki je kupljene ventilatorje označil za neustrezne, pri tem pa niso razkrili, da gre za zdravnika, ki tesno sodeluje pri oblikovanju politike LMŠ. Na tapeti se je znašlo podjetje, ki ga vodi Marko Bitenc in ki je do sedaj dobavilo polovico ventilatorjev, zaradi česar številni oboleli v Sloveniji še vedno dihajo. Novinarji Tarče so o podjetju izustili vrsto neresnic, ki jih je podjetnik Bitenc na Twitterju kategorično zavrnil. 

“Očitki, ki jih poslušamo in doživljamo v zvezi z dobavo zaščitne opreme, ne držijo, zato smo se odločili, da javnosti predstavimo dejstva, ki so se odvila v najbolj norih časih pandemije,” je na Twitterju zapisal direktor podjetja Marko Bitenc in v nadaljevanju postregel tako s podatki kot z dokumenti.

Bitenc je zavrnil očitke o dobavi neustrezne opreme preko političnih povezav. “V resnici je bila oprema v skladu s pogodbenimi zahtevami Zavoda za blagovne rezerve (ZBR),” je povedal Bitenc in razkril nesposobnost omenjenega zavoda ter njihove nemogoče zahteve, na kar so jih v podjetju skozi celoten postopek primerno opozarjali.

Po mnenju Bitenca se je ustvaril vtis, da na ZBR “res ne vedo, zakaj gre pri zaščitni opremi”. Svojo trditev je podkrepil s sporočilom, ki so ga v podjetju poslali pristojnim. Pri tem je Bitenc opozoril, da osebna varovalna oprema ne more soditi v pravni okvir medicinske opreme in hkrati imeti standarda iz osebne varovalne opreme, kakor so to po podpisu pogodbe o dobavi zaščitne opreme zahtevali na ZBR.

Na vse očitke strokovne komisije so v Bitenčevem podjetju odgovorili v manj kot pol ure. Potem se je komunikacija s strani ZBR praktično ustavila.

Matjaž Petrovic in  Marko Bitenc. (Foto: STA)

A kar ni uspelo pri črnitvi podjetja v zvezi z dobavo zaščitne opreme so na RTV Slovenija poskusili naprej z naročilom ventilatorjev R30. Pri tem so si pomagali z “neodvisnim” strokovnjakom, enim izmed treh članov neformalne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb zaščitne opreme, dr. Rihardom Knafljem.

Gre za svetovalca LMŠ za področje zdravstva v predvolilni kampanji. Po zapisih z njegovih socialnih omrežij pa je jasno, da gre za človeka, ki je odkrito sovražno nastrojen do SDS in Janeza Janše. Poleg tega je na svojem Twiiter profilu Knafelj objavil zapis, ki je v nasprotju s Hipokratovo prisego, namreč delil je objavo, v kateri zdravnik zavrne zdravljenje katoličana, ker naj bi temu že tako ali tako Bog pomagal. Si predstavljate, da pridete takemu pod nož in za vas ve, da ste konservativen?

Dr. Knafelj, kaj pa Hipokratova prisega? Vir: družbena omrežja

Knafelj je v Tarči ocenil, da naročeni ventilatorji Siriusmed R30 niso primerni za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi okužbe z novim koronavirusom. To je nadvse nenavadna trditev, glede na to, da so iste ventilatorje za boj proti COVID-19 naročili tudi v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Nizozemski, Rusiji, ZDA in drugod in so se izkazali za popolnoma ustrezne. Še več – za take, ki rešujejo življenja! Torej, dobri so celo za najboljše zdravstvene sisteme na svetu, za slovenskega pa kakor ne?

Britanski premier Boris Johnson je denimo v imenu britanske vlade celo poslal pismo proizvajalcem, družbi Siriusmed, in se jim zahvalil za pomoč pri boju proti pandemiji. Tudi instalacijska poročila, ki so jih podpisali prevzemniki, kažejo, da so ventilatorji strokovno neoporečni in primerni,” je za Dnevnik povedal Bitenc.

Medtem ko so se pri ZBR odločili za Siriusmed R30, so pri UKC Ljubljana na podlagi mnenja “strokovne” komisije zavrnili in se odločili za drug izdelek. Vprašanje seveda ostaja, zakaj? Zakaj ventilator, ki je dovolj dober za eno od gospodarsko najmočnejših držav, po mnenju “strokovne” komisije ni dovolj dober za Slovenijo.

Ustvarja se vtis, da gre za serijo dolgih nosov med dobavitelji, ki so si obetali mastne zaslužke, a so na koncu izviseli oziroma pobrali veliko manjši delež, kako pa so si stvar sami zamislili.

Pri tem je potrebno opozoriti, da ko so pri Bitenčevem podjetju 24. marca 2020 izvedeli za oceno ventilatorjev, je Bitenc sam ponudil odpoved pogodbe za vseh 220 ventilatorjev. Sporna stvar, zaradi katere naj ventilatorji po mnenju “strokovne” komisije niso bili primerni, je bil manko aktivnih vlažilcev z dvojno gretimi cevmi, ki so dodatna oprema. Kakor je v svojem sporočilu odgovornim pojasnil Bitenc, so ventilatorji sami po sebi “povsem uporabni in kvalitetni.”

Pri tem je Bitenc poudaril, da je ventilator R30 z že vgrajenim vlažilcem “uporaben (ne! pogojno uporaben) in zadošča vsem strokovnim kriterijem za kvalitetno oskrbo državljanov. Če želite dodatne vlažilce, ki so ogrevani je to vaša odločitev. Jaz ji ne nasprotujem in jo pozdravljam.”

Ena od najbolj podlih reči v oddaji pa je zagotovo prispevek novinarke RTV Slovenija Nataše Markovič, iz katerega sledi, da ji je Bitenc v kamero zagotovil, da ji bo do oddaje poslal dokumente, za katere ga je prosila, a tega ni storil. “Ta trditev NE drži,” je na vprašanje na Twitterju odvrnil Bitenc in povedal, da mu je Markovičeva 30. aprila ob 10:15h poslala sporočilo “da ne potrebuje nobene dodatne dokumentacije.”

Na nacionalni televiziji iz dneva v dan postaja vse bolj očitno, da bodo vsako stvar izrabili za napad na Janševo vlado. Če ne gre direktno, pa po stranpoteh. Z gotovostjo lahko trdimo, da če bi se ZBR odpovedal dobavi 220 ventilatorjev, bi te dni v Tarči poslušali obtožbe, koliko državljanov je po nepotrebnem umrlo, ker Vlada ni priskrbela potrebne zdravstvene in zaščitne opreme.

Rihard Orel

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Izraelski zunanji minister: Iran izvaja piratske operacije

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...