Marko Pogorevc: Stric iz ozadja

Datum:

Marko Pogorevc je sloves dobro obveščenega in koristnega človeka dobro unovčil. V svoji karieri je spletel mrežo zvez in poznanstev tako med poslovneži kot v politiki. Njegove lovke segajo globoko in široko. Presenetljivo široko. Letos se je upokojil, star 57 let. 

Marko Pogorevc je izvorno slovenski častnik in policist. Širši javnosti je postal znan, ko je po napadu na takratnega novinarja Večera Mira Petka (2001) kot direktor policije izjavil, da storilcem že dihajo za ovratnik. Domnevni napadalci so bili kasneje v čudnem sojenju oproščeni, Pogorevcu pa so se v naslednjih mesecih odprle možnosti za delovanje v poslovnem svetu. Policijo je zapustil konec leta 2003.

Začetek kariere lobista
V Črni na Koroškem rojeni Pogorevc se je leta 2004 zaposlil na Mobitelu, kjer je bil odgovoren za varnost. Takratnemu šefu Antonu Majzlju naj bi bil obljubil, da bo zanj lobiral pri takratni desni vladi. Kljub temu so Majzlja leta 2006 zamenjali; domnevno zaradi razhajanj v pogledih na prihodnost Mobitela in Telekoma, dobro obveščeni pa pravijo, da je Pogorevc izkoristil svoje veze na policiji in Majzlja soočil z obtožbami o navideznem sodelovanju z Bados Consultingom (v tej zadevi se je sojenje Majzlju začelo letos).

Pogorevc je na Mobitelu (in kasneje na Telekomu) utrdil svoj položaj kot svetovalec uprave za varnost in nadzor, pridobil je moč in vpliv, kakršna je svoj čas pri telekomunikacijskemu operaterju imel Gregor Golobič. Prijel se ga je sloves dobro obveščenega in koristnega, in sicer z vtisom, da zna pridobiti ključne informacije na policiji in tožilstvu, predvsem pa Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), in vplivati na postopke. Svoj vpliv je spletel praktično na vseh področjih in pri vseh političnih strankah – od SD in drugih strank tranzicijske levice pa do cerkvenih krogov, NSi in SDS.

Marko Pogorevc je kot šef policije (na sliki 27. junija 2003 v družbi  ministra za notranje zadeve dr. Rada Bohinca in namestnika generalnega direktorja policije dr. Andreja Anžiča) navezal in vzpostavil izredno dobre povezave s predstavniki različnih političnih strank (tako na levi kot na desni), tudi z nekaterimi predstavniki Cerkve na Slovenskem.

Stanovanje pridobil za bagatelo
Novi položaj je Pogorevc zelo hitro obrnil sebi v prid in si tudi materialno opomogel. Že leta 2006 je v ulici ob parku Tivoli kupil stanovanje v treh etažah, in sicer za 355 tisoč evrov, za toliko je bilo ovrednoteno, od Vegrada. Takratna direktorica in solastnica velenjskega Vegrada Hilda Tovšak mu je pozneje, leta 2009, zaradi domnevnih napak pri graditvi priznala popust v znesku 127 tisoč evrov. Pogorevc je leta 2009 zatrjeval, da so stropi nižji, okna slabo vgrajena, v kopalnici so napake, pušča streha in podobno. Vegrad je šel v stečaj, stečajna upraviteljica Alenka Gril pa je zoper Pogorevca vložila odškodninsko tožbo; ocenila je, da je bil popust previsok, zahtevala je vračilo denarja. Spor se je končal leta 2015 s poravnavo na Okrožnem sodišču v Celju. Dogovorili so se, da bo Pogorevc v stečajno maso Vegrada vrnil del denarja, niso pa razkrili, kolikšen naj bi bil ta znesek. Vsekakor je Pogorevc pridobil več sto tisoč evrov.

Marko Pogorevc je na Mobitelu (in kasneje na Telekomu) utrdil svoj položaj kot svetovalec uprave za varnost in nadzor, pridobil je moč in vpliv, kakršna je svoj čas pri telekomunikacijskem operaterju imel Gregor Golobič. (Foto: STA)

Stanovanja
A to je bil le začetek. Podatki kažejo, da so na elitni lokaciji v Izoli, na Tomažičevi 4A v Izoli, registrirani luksuzni apartmaji in stanovanja, lastnikov pa je več. Iz zemljiške knjige je razvidno, da so lastniki predvsem različna podjetja, nekatera tudi enoosebna. Eno stanovanje v na tem naslovu, v stavbi 2188, k. o. 2626 Izola, je v lasti podjetja Atlantik Group, to pa je v lasti Marka Pogorevca. Iz istih poslovnih baz, povezanih z e-zemljiško knjigo, je razvidno, da je Pogorevc prek svojih podjetij lastnik nepremičnin tudi na Ulici Milana Majcna 18 v Ljubljani (konkretno v stavbi 1939, k. o. 1740 Spodnja Šiška). Stanovanje na tem naslovu je veliko 206 kvadratnih metrov in v evidencah Geodetske uprave RS ocenjeno na 414.497 evrov. Če potegnemo črto, je Pogorevc prek svojih podjetij lastnik dveh stanovanj (v Ljubljani in Izoli), petih garaž in ene shrambe oziroma sušilnice.

Za Pogorevca navajajo, da v Izoli preživlja veliko časa, vedno ima obiske (poslovnih) partnerjev, s katerimi zgodaj zjutraj hodi na sprehode vse tja do Strunjana. Če je sam, hodi na sprehode s psom. Pred časom pa so mediji poročali, da prodaja stanovanje v Ljubljani, in sicer v Ulici Milana Majcna 18, kjer je registrirano tudi eno od njegovih podjetij (Atlantik Group). Luksuzno stanovanje je pred letom dni prodajal za 580 tisoč evrov, vendar podatki iz zemljiške knjige, pridobljeni konec preteklega tedna, kažejo, da ga očitno še ni prodal.

O Pogorevčevih podjetjih
Marko Pogorevc je edini lastnik podjetja Atlantik Group s sedežem v Ljubljani.  Podjetje za poslovno svetovanje je bilo ustanovljeno leta 2011, od 6. maja letos je v njem prokurist. Kot upokojenec namreč ne more biti direktor, to je Polona Kuhar. Podjetje je registrirano na naslovu Ulica Milana Majcna 18, Ljubljana. Iz poslovnih baz pa je razvidno, da ima Pogorevc naslov stalnega prebivališča v Vodrižu, Podgorje pri Slovenj Gradcu, kjer je od junija 2019 tudi lastnik nepremičnine očitno na naslovu matere, ki ima vpisano služnost stanovanja, kakor je razvidno iz zemljiškega izpiska, pridobljenega v e-zemljiški knjigi.

Podatki o poslovanju v spletni bazi Gvin.com pokažejo, da je imelo podjetje z vsega enim zaposlenim (do leta 2020) visoke prihodke in visoke dobičke. V letu 2016 je bilo 224.505 evrov prihodkov, v letu 2020 pa že 501.350 evrov oziroma več kot dvakrat več. Dobiček pa je s 74.747 evrov zrasel na 249.451 evrov. To pomeni, da se je Pogorevcu poleg zaposlitve na Telekomu zelo dobro godilo tudi na lastnem poslovnem področju. Kdo so bili plačniki njegovih storitev, iz bilanc ni razvidno. Portal Erar pa tudi ne pokaže prilivov iz družb, ki niso neposredni proračunski uporabniki. Od teh ni prejel nobenega denarja.

To pa še ni vse. Podjetje Atlantik Group v stoodstotni lasti Marka Pogorevca je tudi stoodstotni lastnik podjetja Fronteks. Podjetje Fronteks, prav tako za poslovno svetovanje, je registrirano na naslovu Tomažičeva ulica 4A v Izoli. V letu 2016 so imeli 281.537 evrov prihodkov in 156.038 evrov dobička, v letu 202 je bilo prihodkov že 476.261 evrov in 282.697 evrov dobička. Pogorevc je tudi tu prokurist, direktorica je Polona Kuhar, oboje kot v Atlantik Groupu. Vse to si je lahko pridobil le z velikim vplivom, ki je posledica dobro spletene politične mreže, ki sega do vseh političnih strank in vezi v gospodarstvu. Oglejmo si jo podrobneje.

Visoka odpravnina
Kot smo že omenili, se je Pogorevc letos upokojil. Zaposleni na Telekomu pravijo, da je dobil vrtoglavo visoko odpravnino. To je bilo mogoče, ker se je dobro razumel z Vido Žurga, varovanko Damirja Črnčeca, svetovalca v vladi Marjana Šarca. Žurgovi, ki je bila za članico uprave imenovana v začetku leta 2019 (predsednica NS je bila takrat razvpita Lidia Glavina), naj bi bil Pogorevc obljubil, da jo bo ščitil pri novih članih nadzornega sveta in novi upravi. Žurgova je morala kasneje oditi iz Telekoma, (neuradno) vnaprej pripravljena pogodba o odpravnini je ostala, prav tako je iz časa Šarčeve vlade ostal tudi član uprave Tomaž Jontes, tudi on pod »zaščito« Pogorevca, ki ga je predstavil blizu krogom NSi.

Vida Žurga

Politični in menedžerski vpliv
Reporter je pred leti pisal, da je Pogorevc pripomogel k novemu vodstvu NSi. Tonin je kasneje v intervjuju zanikal, da bi za njimi stal katerikoli interesni lobi, ki naj bi ga vodili Pogorevc, prvi mož Rika Janez Škrabec in medijski mogotec Leo Oblak. Pogorevc pa je očitno to stranko izkoristil tudi za promoviranje nekaterih ljudi. Eden teh je Tine Svoljšak, ki ga je Pogorevc v času druge Janševe vlade najprej potisnil v upravo Darsa, nato je zanj lobiral, da je prišel v upravo Luke Koper, letos se je vrnil v Dars. Pogorevc je v času druge Janševe vlade svoj vpliv razširil na Državljansko listo, še posebej na Gregorja Viranta. Omrežil je tudi nekatere lokalne veljake SDS.

Dobri odnosi s tranzicijsko levico
Ker je Pogorevc vseskozi v dobrih odnosih s tranzicijsko levico in tajkuni, se je marsikdo nanj obrnil za pomoč. Eden teh je Stojan Petrič, lastnik Kolektorja in časopisnega podjetja Delo.

Škrabec in Petrič Foto: STA

Pogorevc in Petrič naj bi se bila spoznala prek Janeza Škrabca, lastnika Rika in enega od mecenov Milana Kučana. Petrič, ki mu je »za vrat dihala« policija, je potreboval notranje informacije o poteku preiskave. Neuradno naj bi bila sodelovanje prekinila v trenutku, ko so preiskovalci pri Petriču opravili hišno preiskavo. Idrijski tajkun naj bi bil na Pogorevca jezen, da ga ni obvestil. Čeprav naj to ne bi bilo ključno, saj imajo tovrstni tajkuni pomembne informacije shranjene na sedežih konzulata. Petrič je namreč častni konzul Južne Koreje, konzulat pa je pod neformalno diplomatsko zaščito.

Pogorelčev vpliv v RKC
Leta 2011 so v časniku Finance o Pogorelcu zapisali naslednje: »Ko je pred leti v ZDA skrivnostno umrl ljubljanski župnik Jože Černe, je bil Pogorevc prvi v njegovi pisarni v fari sv. Petra. Tamkajšnji prebivalci pravijo, da je s seboj odnesel samo pokojnikov računalnik. Pokojnik ni umrl nenaravne smrti. Govorice, da naj bi se kot pripadnik ljubljanskega homoseksualnega kluba zapletel še v trgovino z mamili, niso bile nikoli raziskane. K temu je pripomogel tudi Marko Pogorevc.« Nobena skrivnost ni, da je imel Pogorevc vedno dostop do nekaterih najvidnejših predstavnikov Rimskokatoliške cerkve (RKC) v Sloveniji, prek nje pa tudi do Vatikana in slovenskih predstavnikov (cerkvenih dostojanstvenikov) v Vatikanu.

Povezave z novinarji in menedžerji
Da bi ohranil vpliv, je vplivneže večkrat vabil na večerje. Med menedžerji, s katerimi se je družil, najdemo tudi imena, kot so Stojan ZdolšekAndrej Slapar, Franjo Bobinac, Borut Jamnik, Stojan Petrič, Rudolf Skobe in nekateri drugi. Zanimiv je Slapar, ki velja za kader SD, a naj bi bil pod zaščito Pogorevca. V znamenje lojalnosti in dobrih odnosov, tako trdi naš vir, je Slapar zaposlil Pogorevčevega sina.

Kralj gospodarske hobotnice Borut Jamnik , Foto: STA

Ne moremo niti mimo Boruta Jamnika. Jamnik je prvi mož Modre zavarovalnice in velja za kader Gregorja Golobiča, kar je nadaljevanje sodelovanja med Golobičem in Pogorevcem, ki se je začelo pred leti. Sicer je Pogorevc za Jamnika večkrat dejal, da bi moral postati slovenski premier. To je še enemu povzpetniku zelo godilo. Dobro obveščeni pravijo, da gre med Golobičem in Pogorevcem samo za sodelovanje v obojestransko korist. Drug drugega potrebujeta. Še posebej Golobič, spletkar v istem bazenu, nima prav dobrega mnenja o Pogorevcu. Zanj naj bi bil Pogorevc nastopač in blefer. Gre pa seveda za konkurenčni boj dveh v javnosti diskreditiranih posameznikov, ki skušata vplivati na podoben krog ljudi pod istim gospodarjem.

Pogorevc in energetika
Da je energetika zelo pomembna in vplivna veja gospodarstva v vsaki državi, se zaveda tudi Pogorevc. Zato je stkal vezi z Aleksandrom Mervarjem, direktorjem Elesa, sistemskega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja, ki je v 100-odstotni državni lasti. Mervar velja za kader propadle LDS, bil je ustanovni član Zaresa, je pod vplivom Gregorja Golobiča in s tem tudi Milana Kučana. Njemu je Pogorevc od časa do časa naredil kako »uslugo«.

Direktor družbe ELES Aleksander Mervar. (Foto: STA)

Pogorevc naj bi v energetiki lobiral, da bi posle dobil Janez Škrabec. Prav tako ima zelo dobre odnose z Blažem Košorokom, ki je bil gost na zasebnem sprejemu v čast 70. rojstnega dneva ljubljanskega nadškofa Antona Stresa v Škrabčevi blejski vili. Zanimivo je, da so se takrat v Belem dvoru družili tako tisti, ki preganjajo gospodarski kriminal, kot tisti, ki so zaradi tega v (pred)kazenskih postopkih. Vendar to ni nikogar motilo, je pa nastal med povabljenci pravi preplah, ko so imena prišla v javnost.

Daleč od upokojenca
Zdaj se vrnimo na začetek, k dejstvu, da je Pogorevc postal precej mlad upokojenec. Vendar je upokojenec samo po besedi, ne pa dejansko. Podobno kot Milan Kučan še naprej deluje iz ozadja. S tem je poskrbel, da njegova mreža, ki jo zna dobro unovčiti, ne propade. Da je tako dolgo obstal in bo najbrž še, je pripomoglo to, da se njegova mreža marsikje prepleta z mrežo tranzicijske levice. Če ne bi bilo tako, Pogorevca, kot ga poznamo danes, ne bi bilo.

Nekdanji policist in nato generalni direktor policije, potem pa svetovalec sprva na Mobitelu, nato na Telekomu, je svoje »sposobnosti« torej zelo dobro unovčil. Vsestransko. Danes je eden bogatejših v državi, še vedno ima velik vpliv na nekatere politike. Naokrog razlaga, da je njegova naloga in poslanstvo razdirati sedanjo vladno koalicijo in ustvarjati razmere za sodelovanje SD in NSi v prihodnji vladi. Kot glavno zaveznico pri tem omenja evropsko poslanko Ljudmilo Novak.

Peter Truden, Vida Kocjan

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...