Med finančno upravo in računskim sodiščem je zavrelo: Simič kritično o Veselu glede revizije Fursa in njegovega vstopa v politiko

Datum:

Med finančno upravo in računskim sodiščem je zavrelo. Računsko sodišče je namreč zavrnilo pobudo Finančne uprave RS (Furs) za podaljšanje revizijskega obdobja, in sicer od dneva ustanovitve Fursa avgusta 2014 do konca leta 2021. “Zame je to zelo slab občutek. Računsko sodišče pride na Furs revidirat dve koronaleti, leti, ko je Furs delal v izrednih razmerah, ko ni bilo nič tako narobe kot v prejšnjih letih, ko so davčni zavezanci imeli velike težave. Ob njegovih nastopih, mitingih ne moreš biti nevtralen. To je zame veliko večji konflikt interesov kot katerikoli drugi,” je o Veselovem morebitnem vstopu v politiko in pregled poslovanja Fursa s strani računskega sodišča za Siol dejal Ivan Simič, generalni direktor finančne uprave.

Direktor Fursa Ivan Simič se namreč s časovnim obdobjem, ki ga je za pregled učinkovitosti poslovanja Fursa predlagal Tomaž Vesel, ne strinja in ob tem poudarja, da so se ravno v obdobju, ki ni zajeto z revizijo, zgodile največje napake v postopkih finančnega nadzora in finančnih preiskav. Na računsko sodišče so zato poslali predlog za njegovo podaljšanje. Revizija, ki jo je predlagalo računsko sodišče le za leti 2020 in 2021, je očitno namerno izpustila obdobje, ko je Furs vodila nekdanja generalna direktorica, sedaj zaposlena na računskem sodišču, kjer naj bi bila svetovalka predsednika računskega sodišča in ravno v obdobju, ki ni zajeto v reviziji, je prišlo do največjih napak v postopkih finančnega nadzora in finančnih preiskav, pa so dejali iz Ukoma.

Štefanec mu očita konflikt interesov
Simič je komentiral tudi očitke bivšega predsednika KPK Borisa Štefaneca, ki opozarja na konflikt interesov, ker je Simič hkrati lastnik podjetja za davčno svetovanje in direktor Fursa. Simič je ob tem najprej poudaril, da je Štefanec sicer njegov prijatelj, a je še večji prijatelj Tomaža Vesela. “Moramo povedati, da je Štefanec moj velik prijatelj, je pa še večji prijatelj Vesela, ki je takrat dal potrdilo za FIFO katerega niso nikoli našli,” in dodal, da bi od Štefaneca pričakoval, da ve, kdaj gre za konflikt interesov.

Boris Štefanec (Foto: STA)

Preden je Simič postal v. d., se je pozanimal na KPK
“To, da sem hkrati direktor Fursa in lastnik podjetja za davčno svetovanje, ni konflikt interesov. Preden sem postal vršilec dolžnosti direktorja Fursa, sem razčistil na KPK. Dejali so, da moram paziti, če pride stranka, ki jo zastopa moje podjetje, katerega lastnik sem, nisem pa direktor, da se izločim iz odločanja. Ampak jaz tako ali tako ne odločam o postopkih,” je zagotovil Simič. Če pa smo že pri konfliktu interesov, kaj bomo rekli, ko je sodnica poročena z odvetnikom, tam je še večji konflikt interesov, je dodal.

Direktor Finančne uprave RS Ivan Simič (Foto: STA)

Več nepravilnosti se je na Fursu zgodilo še pred 2020
Poudaril je, da je tudi sam večkrat opozarjal na nepravilnosti Fursa. “Imam 104 strani člankov, ki sem jih napisal o nepravilnih postopkih Fursa. Dejstva, ki so zapisana v njih, so potrdila tako vrhovno, evropsko kot tudi ustavno sodišče. Furs je obdavčeval dobičke med družbo z neomejeno odgovornostjo, tajili so, da je DDV uvozna dajatev, obračun prispevkov so obračunavali od napačne osnove in še mnogo drugih napačnih postopkov,” je še povedal Simič.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...