Mediji vse bolj le še v vlogi političnih aktivistov: Tako očitno zavajajo, da bi blatili predsednika vlade!

Datum:

Naslovi so pa povsem mimo! Sramotno, pristransko sporočilo,” se je glasil zapis na družabnem omrežju Twitter, katerega avtor je bil odgovorni urednik tednika Demokracija Jože Biščak. Še enkrat preberite premierjev nagovor,” je ob tem predlagal novinarjem Slovenske tiskovne agencije (STA), ki so pri prevajanju včerajšnjega nagovora Janeza Janše povsem spremenili pomen njegovih besed.

                   

Včeraj so se na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja zbrali na posvetu o načelu delitve oblasti. Med pogovorom najvišji predstavnikov treh vej oblasti je prišlo tudi do nekaterih nesoglasij med predsednikom Vrhovnega sodišča Damijanom Florjančičem in predsednikom vlade Janezom Janšo. Pobuda za to srečanje je bilo sicer pismo Florjančiča, v katerem je opozoril na neprimerno komunikacijo med tremi vejami oblasti. Tudi včeraj je, med drugim, vladi očital njen podcenjujoč pogled do sodne veje oblasti. Janša pa je pojasnil, da je zaupanje v sodstvo drastično padlo. Tudi zato, ker naše sodstvo nikoli ni obravnavalo niti enega primera množičnih morišč in nekaterih zločinov, ki sicer nikoli ne zastarajo, prav tako pa je številnim Slovencem z nepravičnimi sodbami uničilo življenje. Ugled si je treba zaslužiti, je poudaril premier.

Preberite še: Slovensko pravosodje ni procesiralo niti enega primera od več kot 700 množičnih morišč

“Če so veje oblasti med seboj ločene, potem verjetno ni prepovedano izrekati kakšno kritiko, sicer ne vem, kako lahko sploh govorimo o demokraciji. Nekaj časa smo celo poslušali, da je treba vse, kar naredi sodstvo, spoštovati,” je dodal Janša in pristavil, da se je to vejo oblasti postavljalo nekje nad papeža, “na piedestal popolne nezmotljivosti in nedotakljivosti.”  Vsaka kritika seveda ni napad, sovražni govor in protiustavno ravnanje, kot je že v prejšnjem režimu želela prikazati JLA, pa tudi danes je spoštovani vrhovni sodnik uporabil te besede, češ da gre za napade na sodstvo, je opozoril premier in dodal, da zaupanja v sodno vejo oblasti ni mogoče doseči s tem, da se govori o pretirani kritiki in napadih na sodstvo.

Neroden prevod ali namerno sprevračanje?
Odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak, je na Twitterju opozoril na to, kako novinarji sprevračajo besede Janše, tudi do te mere, da povsem spremenijo pomen sporočila. STA je namreč, pri prevodu v angleški jezik, zapisala, da premier Janša podpira nadaljnje napade na sodstvo, in sicer z argumentom, da si je potrebno ugled najprej zaslužiti. Lahko bi sicer rekli, da je šlo le za neroden prevod, vendar pa tudi naslov kaže na to, da so želeli poudariti Janševo zagovarjanje napadov. Že pred časom smo ugotovili, da se v svet pošilja marsikatero neresnično vsebino, saj se nekateri na vso moč trudijo, da bi aktualnega predsednika vlade očrnili tudi preko meja naše države.

Pes čuvaj le še bevska politične parole
Če malo pobrskamo po člankih, ki so jih objavili naši mediji, pa prav tako lahko opazimo, da stavke Janše etiketirajo z negativno konotacijo. Tako so na primer na portalu Dnevnik.si zapisali, da se je premier odločil prikazati svoj pogled na možnosti sodelovanja, skozi prizmo grozovitosti, ki jih je pretrpel na svoji politični poti. “Omizje je vnovič prisluhnilo, kaj vse je Janša pretrpel na svoji politični poti,” so še zapisali in s tem namignili, da Janša izkoristi vsako priložnost za to, da sebe prikaže v vlogi trpeče žrtve. Na straneh portala Topnews.si pa so zapisali, da je Janša posvet izkoristil za svojo politično agendo ter postrojil tožilstvo in sodstvo. Tudi na nekaterih drugih mestih izbor njihovih besed kaže na to, da pri poročanju niso bili nevtralni. Tako so na primer tudi napisali, da je Janša zagrozil s protesti, čeprav je v luči dopolnjujočega konteksta zgolj opomnil tudi na to možnost. Ob vsem tem, so za nameček naredili še nabor komentarjev z družabnega omrežja in se pri tem potrudili, da so objavili le takšne, ki jasno odražajo svojo nenaklonjenost Janši. Stanje slovenske medijske scene je takšno, da mediji v največji meri nastopajo v vlogi aktivistov določenega političnega pola in ne v vlogi psa čuvaja, ki naj bi hkrati nastopal tudi kot četrta veja oblasti. Ta vloga medijev vse bolj pada v zaton, če ni že kar potonila.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...