Medtem ko po svetu uvajajo prepovedi trgovanja s kriptovalutami, so se Švicarji odločili za regulacijo trga

Datum:

Medtem ko države po svetu druga za drugo uvajajo prepovedi trgovanja s kriptovalutami, so se Švicarji odločili storiti nasprotno. Tako je švicarska finančna agencija za regulacijo trga izdala navodila, ki veljajo pri nakupu prvega vala kriptovalut (Initial coin offering ali ICO).

                   

Švica je pred kratkim zabeležila visoko rast števila prihajajočih novih kriptovalut, ki so jih lansirali v državi, sooča pa se tudi s številnimi povpraševanji po regulaciji kriptovalut. Kriptovalute so bile sprva mišljene kot alternativa ostalim monetarnim valutam, ki jih regulira država. Švicarski finančni nadzorni organ (FINMA) je po poročanju RT zaradi tega razloga izdal navodila, v katerih so poskušali določiti, na kakšen način se lahko trguje s kriptovalutami.

Največji poudarek je na določitvi meril, ki bi kriptovalutam preprečevala, da bi zaobšle trenutno zakonodajo v zvezi s pranjem denarja ter varnostnimi normativi v financah. Izvršni direktor organizacije FINMA Mark Bronson je poudaril, da ima tako imenovana blockchain tehnologija “inovativen potencial” tako znotraj kot zunaj finančnega trga. “Naš uravnotežen pristop do ICO-projektov in povpraševanj dopušča legitimnim inovatorjem navigiranje v reguliranem prostoru in lansiranje projektov, ki so konsistentni z našimi zakoni, ki ščitijo investitorje ter integriteto finančnega sistema.”

Pomeni regulacija trga konec zlate mrzlice?
Regulatorji se bodo pri ocenjevanju ICO-jev osredotočili na ekonomsko funkcijo ter namen žetonov ali blockchain enot, ki jih izda organizator. Ker trenutno še ni vzpostavljena splošna terminologija klasifikacije v zvezi s kriptovautami, so Švicarji celotno področje kategorizirali glede na namembnost. Tako govorimo o žetonih za plačevanje, žetonih za storitve in žetonih za sredstva. “ICO-ji lahko obstajajo tudi v hibridni obliki prej naštetih oblik. Na primer, regulacija proti pranju denarja bi urejala žetone za storitve, ki so lahko uporabljeni tudi kot sredstva za plačevanje ali pa so namenjeni taki rabi.”

Ob začetku leta so v Južni Koreji prepovedali anonimne bančne račune pri trgovanju s kriptovalutami prav zaradi nevarnosti  morebitnega pranja denarja in drugih kriminalnih aktivnosti. Ob istem času so višji predstavniki Ljudske banke Kitajske pozivali k celoviti prepovedi uporabe in trgovanja s kriptovalutami v državi.

 Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...