Migranti in tihotapci plešejo – Golobova napoved o umiku ograje na južni meji drastično povečala ilegalne prehode!

Datum:

Bodoči novi mandatar Robert Golob je že pred državnozborskimi volitvami napovedal umik ograje s sosednjo Hrvaško, saj se po njegovo ta naj ne bi izkazala za učinkovito. Kot kaže, pa so njegove napovedi še posebej veseli nezakoniti migranti in vsi tisti, ki tovrstne migracije v osrčje Evrope poganjajo. Podatki policije namreč razkrivajo, da je bilo v prvih štirih mesecih letos 85 odstotkov več migracij kot v enakem obdobju lani.

                   

V obdobju od 1. januarja do 30. aprila je policija obravnavala 3.107 nezakonitih prehodov državne meje. Za lažjo primerjavo: lani smo v enakem obdobju zabeležili 1.671 nezakonitih prehodov, kar pomeni, da se je v primerjavi z letos za kar 85,9 odstotka povečalo število nezakonitih migracij. Migranti so prihajali iz Pakistana, Indije, Bangladeša, Turčije, Kube itd. Največ, dobro četrtino vseh migrantov, so po podatkih policije predstavljali migranti iz Afganistana.

Vir: Policija

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je imel očitno prav, ko je februarja opozoril, da je primorsko-notranjska regija tista, ki je najbolj ključna pri boju proti ilegalnim migracijam. Policijska uprava Koper je bila namreč tista, ki je bila v prvih štirih mesecih letošnjega leta deležna največjega pritiska nezakonitih migracij. Obravnavala je kar polovico vseh prehodov. Statistični podatki pa razkrivajo, da so opazno povečanje števila migracij zaznali na Policijski upravi Novo mesto. Najmanj nezakonitih prehodov so zaznali na Policijskih upravah Nova Gorica in Ljubljana.

Vir: Policija

Glede na to, da je bilo zaznano povečano število nezakonitih migracij, ne čudi, da je v primerjavi z lanskim letom izrazito tudi povečanje podaje prošenj za mednarodno zaščito. Obravnavanih je bilo namreč 2.740 namer podaje prošenj za mednarodno zaščito, kar je petkrat več od števila iz enakega obdobja lani, ko je bilo obravnavanih 550 prošenj. Povečanje števila migrantov iz Afganistana je še posebej izrazito in se nadaljuje iz lanskega leta. Tisti, ki so po navedbah policije izrazili namero podaje prošnje za mednarodno zaščito, so bili v nadaljnji postopek predani pristojnemu organu s področja mednarodne zaščite. Obravnavano pa je bilo tudi 5.154 vlog za začasno zaščito.

Če si pogledamo spodnji graf, ki kaže trend števila ilegalnih prehodov, lahko vidimo, da se je leto pričelo s porastom števila nezakonitih migracij, ki se je še posebej povečal v mesecu marcu. Policija navaja, da pričakuje nadaljevanje porasta števila ilegalnih prehodov. To je seveda logično, saj je pred nami toplo obdobje, po vrhu pa prihaja oblast, ki je nezakonite migracije očitno ne motijo.

Vir: Policija

Sektor mejne policije navaja, da se v luči povečanja števila afganistanskih migrantov nakazuje njihov velik migracijski potencial v nadaljevanju letošnjega leta. “Tisti, ki izrazijo namero podati prošnjo za mednarodno zaščito, po nastanitvi v azilnih kapacitetah v veliki večini nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države,” pojasnjujejo.

V primorsko-notranjski regiji migranti najlažje najbolj neopazno prestopijo mejo, ker je tukaj poseljenost najnižja. Ravno na območju Ilirske Bistrice pa je tudi najkrajša pot med Italijo in Hrvaško. Hojs je pred časom pojasnil, da se je ravno zaradi teh dejstev že lani in predlani dodatno financiralo obmejne občine, da bi uredili infrastrukturo, ki je v pomoč policiji pri nadzoru nezakonitih migracij. Bodoči novi mandatar Robert Golob ima očitno svojevrsten pogled na pomen urejanja nezakonitih migracij, saj je napovedal podrtje ograj.

Povečanje števila nezakonitih migracij je več kot očitno veliko. Še posebej, če tukaj vzamemo v zakup, da je bilo nezakonitih migracij precej več, vseh namreč policija ne uspe zaslediti. Ograje so jim vsaj nekoliko olajšale situacijo, ko teh ne bo več, si lahko mislimo, za koliko se bodo migracije še povečale. Zagotovo bo to po godu koalicijskima partnerjema SD in Levici, ki sta prepoznavna po promigrantski drži. Še posebej Levica je tista, ki v nezakonitih migrantih vidi ogromen potencial, čeprav so marsikatere države, celo migracijam naklonjena Švedska, priznale, da integracija v večinsko družbo le ni tako lahka, kot bi si morda kdo mislil. Se res nismo sposobni naučiti ničesar na lekcijah drugih držav in razumeti, da k nam na nezakoniti način večinsko ne prihajajo družine v stiski, ampak mladi, za boj sposobni moški, ki so daleč od jedrskih fizikov. Nedvomno bo zanimivo opazovati, kako se bo z migracijami spopadla Golobova kandidatka za ministrico Tatjana Bobnar, v času katere smo se, ko je ta v času Šarčeve vlade zasedala mesto generalne direktorice policije, spopadali z rastjo migracij. Ker nevladniki navkljub temu niso zadovoljni z njeno izbiro, bo vprašanje, koliko bo močan še njihov pritisk.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...