Migranti na meji s Hrvaško: “Nič nas ne more zaustaviti, mi gremo v EU!”

Datum:

V Bihaću je dogajanje na meji s Hrvaško še vedno zelo pestro. Po poročanju hrvaškega Expresa na meji cele družine čakajo na ilegalen prehod, medtem ko je na ulicah vedno manj domačinov, ki v strahu pred tujci ne upajo zapustiti svojih domov.

Migrante, ki v Bosni čakajo na ilegalen prehod, zanima samo eno, Evropska unija, njihova “hiša iz sanj”, pa tudi državi, za kateri prej še niso slišali, dokler nista postali njihovi največji oviri na poti, saj jih oblasti ne spustijo čez mejo. Čeprav je pred časom na poti do Hrvaške zmrznila migrantska družina, so trdno odločeni, da gredo naprej do Slovenije.

Nekaj mladih migrantov se je s polnimi nahrbtniki hrane in energijskih pijač zbralo pred pošto, kjer naj bi dejali, da je to še zadnja lokacija, kjer lahko prevzamejo denar. Kdo jim ga je poslal, niso izdali, poroča hrvaški Expres. Po poročanju domačinov je po vaseh v okolici Bihaća polno plastenk in pločevink energijskih pijač, vrečk ter raznoraznih smeti, ki so jih za seboj pustili migranti. Domačini pravijo, da poskušajo ohraniti svoje domove čimbolj varne in čiste, saj se dogajajo kraje in vlomi. Migranti stanujejo vse povprek, v zapuščenih hišah, kjer so si uredili začasna bivališča. V sredini porušenih hiš kurijo ognjišča, nekateri so opiti in celo drogirani.

Migranti v Bihaću (Vir: Twitter)

Nacionalni park Una v kolapsu
Eden najbolj obiskanih krajev na tem območju, ki je zelo pomemben za turizem, Nacionalni park Una, je v popolnem kolapsu, saj so vsepovsod po parku nastanjeni migranti, stvari in objekti so uničeni, okolica pa nastlana z odpadki. Mladi zvečer nič več ne zahajajo ven, pač pa ostajajo doma. Vse več je kriminala, kar nazorno pove tudi podatek, da se trenutno obravnava šeststo primerov kaznivih dejanj, nekateri omenjajo tudi trgovino z ljudmi, poroča hrvaški Express.

Restavracije, kjer delijo hrano, so po poročanju Expressa polne migrantov, saj domačini v lokale ne zahajajo več. Lastniki lokalov in restavracij so poročali o množičnih pretepih med migranti in uničevanju družbene ter privatne lastnine.

Smeti v Nacionalnem parku Una (Vir: http://nationalpark-una.ba)

Zaenkrat meja zaprt
Hrvaške oblasti zaenkrat sicer migrantov še ne spuščajo čez mejo, ko pa jih bodo, se vse zgoraj navedene stvari lahko dogajajo v Sloveniji, saj naše sosednje države, Italija, Madžarska in Avstrija, zaradi svoje trdne odločenosti, da zaščitijo svojo kulturo in svoje ljudi, ne bodo sprejele niti enega samega ilegalnega migranta.

M. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Z motorjem varno v poletje

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna,...

Kako se znebiti vrtnih polžev

Vrtni polži lahko povzročijo precej škode na vrtu, saj...