Migranti uničili življenje v jedru nemškega mesteca

Datum:

Nekoč umirjeno nemško mestece se počasi spreminja v gnezdo zločina in no-go (območje, kamor zlahka ne zaideš) cono. Mestno središče Plauen so namreč preplavili migranti, ki sedaj nadlegujejo obiskovalce mesta, zadnji spopad med migranti pa se je skoraj končal s smrtnim izidom. Nekontrolirane migracije vplivajo tudi na gospodarstvu. Ker se vse več ljudi izogiba središču mesta, tudi lastniki lokalov beležijo vse nižji promet. 

                   

Dežela Saška sicer velja za eno izmed dežel, ki gosti najnižje število migrantov v Nemčiji. Zaradi tega se je v preteklih letih soočala s kritikami tistih, ki so migracijam naklonjeni, in pohvalami tistih, ki menijo, da bi morale biti migracije nadzorovane. Migracije so se kljub protimigrantskemu razpoloženju nadaljevale, zaradi česar sedaj župan mesta opozarja na ponavljajoče se “grde prizore nasilja in fizične obračune v mestnem središču”.

Župan nekoč mirnega mesta Steffen Zenner iz vrst CDU (Krščanskih demokratov) pravi, da večino nasilnih zločinov zagrešijo ravno prišleki. Spomni na fizični obračun med migrantskimi tolpami, ki se je odvil 29. aprila v Postplazu in je šokiral priče. Spopadlo se je večje število iraških, romunskih in sirskih mladostnikov. Spopadu je sledila policijska preiskava na podlagi poskusa povzročitve hude telesne poškodbe.

Zadnji spopad, v katerem so se spopadli mladi iz območja severne Afrike, Kurdi in Arabci, je bil še nevarnejši. Spopad se je najprej začel na plesišču v Plauenu, nadaljeval pa v Postplatzu. Razplet spopada je bila skorajšnja smrtna žrtev. Mladostnik iz Sirije je zabodel Iračana, življenje mu je rešila nemška nujna pomoč.

Nekontrolirane migracije lahko kaj hitro preplavijo mesta. Prav to se je očitno zgodilo tudi v Plauenu, mestu s približno 65 tisoč prebivalcev. Mestno jedro je, kot smo že omenili, preplavljeno z migranti. Zaradi se obiskovalci izogibajo središču mesta, zaradi česar je oteženo obratovanje lokalov, njihovi lastniki pa naj bi se vse pogosteje posluževali zadnjih izhodov iz lokala, da se tako izognejo migrantom, ki zasedajo ulice pred lokali.

Župan pri tem dodaja, da večina migrantov sicer živi skladno z zakonom, hkrati pa pravi, da bi morali določiti zgornjo mejo za migracije in uvesti mejno kontrolo na evropski ravni. Nato pojasnjuje, da ima 40 odstotkov ne-ukrajinskih migrantov odločbe o deportaciji, a še vedno vztrajajo v Nemčiji, saj je država znana po izredno nizki stopnji izvajanja deportacij. Medij Remix je že leta 2021 poročal, da so migranti z odločbami o deportaciji zagrešili 2,5 tisoč zločinov na Saškem v letu 2020.

Podobno situacijo smo zasledili v Sloveniji, kjer se je poslanka Levice priklenila na migranta, ki bi moral biti deportiran, in tako preprečila njegovo vrnitev Hrvaški. Slovenija se od nastopa vlade Roberta Goloba sooča z drastičnim povečanjem ilegalnih prehodov južne meje. Po besedah opozicije je povečan naval moč pripisati javni naklonjenosti vlade do nezakonitih migracij in odstranitvi obmejne ograje, ki je v prvi vrsti nudila fizično oviro, hkrati pa tudi na simbolni ravni odvračala nezakonite migrante.

Italija se bo lotila tihotapcev
Ena izmed najbolj prizadetih držav zaradi nenadzorovanih migracij je prav gotovo Italija, ki že dolga leta opozarja na vzpostavitev koherentne migracijske politike. V zadnjih letih so se namreč soočali z neverjetnim številom migrantov, ki so obremenjevali domala vse družbene podsisteme. Problema se sedaj lotevajo tako, da bodo ukrepali proti tihotapcem ljudi. Italijanski poslanec Simone Billi napoveduje nov zakon, s katerim bodo obsojeni tihotapci morali odsedeti 30 let zaporne kazni.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...